fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Chirurgia cataractei – riscuri și complicații

Susținut de MacuShield

Chirurgia cataractei presupune riscuri sau complicații?

Chirurgia cataractei presupune riscuri sau complicații? Află răspunsul la această întrebare de la Dr. Cristina Nicula, medic oftalmolog la Clinica Oculens.

Poți viziona interviul integral cu dna. Dr. Cristina Nicula aici, iar pentru a programa un consult oftalmologic, poți intra aici .

 

Riscuri și complicații în chirurgia cataractei

Complicațiile asociate chirurgiei cataractei pot fi atât intraoperatorii (apărute în timpul operației), cât și postoperatorii (după operație, apărute imediat sau după o anumită perioadă de timp)

Anestezia cu injecție para-bulbară prezintă un risc intraoperator, deoarece poate genera un hematom ce duce la deteriorarea nervul optic.

De aceea, în momentul de față, acolo unde este posibil, anestezia topică a devenit din ce în ce mai folosită tocmai pentru a elimina această complicație.

Apoi sunt complicațiile legate de timpii operatori și derapajul capsulei anterioare, datorită faptului că, la persoanele mai tinere, această capsulă este mai elastică.

Astfel, poate suferi un derapaj și să ajungă până la capsula posterioară, ducând la o luxare a nucleului în mediul vitros.

Sigur că în astfel de situații, sau în situațiile când medicul intuiește că acest lucru s-ar putea întâmpla, trebuie asigurate toate măsurile de prevenție.

Cât de des apar riscuri și complicații în chirurgia cataractei?

Este important de înțeles faptul că aceste complicații nu sunt foarte des întâlnite. Acestea apar cu precădere în cazul unei cataracte vechi, dure.

Tocmai de aceea, aparatura modernă de care beneficiază atât medicii, cât și pacienții și vizita oftalmologică regulată pot ține sub control evoluția cataractei și pot determina momentul potrivit pentru intervenția chirurgicală.

Complicații precoce

Dintre complicațiile postoperatorii care pot să apară în imediata vecinătate a operației cataractă se pot aminti uveitele, cu forma cea mai severă a acestora, endoftalmita.

O altă complicație este glaucomul secundar, care, dacă este depistat din timp, printr-o medicație anti-glaucomatoasă, se poate rezolva fără a fi o problemă deosebită.

Dezlipirea de retină poate, de asemenea, să apară, în special în cazurile cu rupturi de capsulă posterioară.

Ruptura de capsulă posterioară poate crește procentul de 5 ori mai mare al dezlipirii de retină.

Complicații tardive

Dintre cele tardive, adică cele care apar după o perioadă mai îndelungată, amintim keratopatia edematoasă, care, din păcate, nu poate beneficia decât de transplant cornean.

De asemenea, poate apărea un glaucom secundar care să apară mai tardiv.

Poate cea mai frecventă dintre complicații este opacifierea capsulei posterioare. În trecut, această complicație era numită cataractă secundară și de care pacientul se teme.

Însă, pacientului trebuie să i se pună în vedere faptul că aceasta poate apărea în timp, la anumite persoane.

Aceasta poate fi rezolvată la adulți prin intermediul unei capsulotomii cu laser YAG Neodymium.

În cazul copiilor, intervenția este puțin mai dificilă, iar părinții trebuie informați despre toate posibilitățile evolutive.

.

Cristalinul se poate degrada în timp?

Cristalinul artificial se poate deteriora în urma unui Laser YAG, dacă medicul nu este atent unde aplică impactul laser.

Tocmai de aceea există cristaline care sunt YAG-compatibile.

Acestea se pot leza, de asemenea, în cursul unui traumatism ocular, și atunci, în mod evident, trebuie schimbate.

Ar mai intra în discuție o explantare, scoaterea cristalinului artificial ca urmare a erorilor biometrice severe.

Acest lucru ne spune, de fapt, cât este de important examenul preoperator și stabilirea puterii dioptrice a cristalinului.

Dacă există o diferență de 0-3 dioptrii între cei doi ochi, este recomandat un al doilea examen, tocmai pentru a evita explantarea.

Cristalinul artificial se simte în ochi?

Cristalinul artificial nu se simte în ochi, însă ceea ce simt din ce în ce mai mulți pacienți este ochiul uscat postoperator, poate și din cauza condițiilor de mediu sau a felului în care se desfășoară intervenția, cu mici incizii în cornee.

Ei au o senzație de corp străin și vin și se plâng. Aceștia au o vedere perfectă, ochi impecabil, cristalin perfect amplasat, totul pare în regulă și totuși ei se plâng de o calitate slabă, nu numai a vederii, dar și din cauza ochiului uscat.

De aceea, obligatoriu, după operația de cataractă și nu numai, este recomandat ca pacientul să folosească lacrimi artificiale. Fiecare pacient își va găsi lacrima lui, pentru că dacă la un pacient se potrivește o anumită lacrimă, poate un alt pacient nu se va simți bine cu ea.

Cât timp durează spitalizarea și recuperarea?

Pentru cataracta, procesul durează o zi. Pacientul se prezintă la spital sau clinică, cu analizele de sânge, cu un examen cardiologic, sau, în cazul copiilor, un examen ORL și pediatric, pentru că este necesară anestezia generală.

Se începe pregătirea preoperatorie și se intră în sala de operație.

Se face intervenția chirurgicală propriu zisă, după care pacientul este sfătuit să mai stea o jumătate de oră, o oră, după care poate să plece acasă și a doua zi revine pentru control și pentru indicațiile post-operatorii, pe o durată de patru-șase săptămâni.

În ce măsură influențează operația vederea?

După operația de cataractă, în condițiile unei retine intacte, fără a avea nici un fel de problemă, de exemplu dezlipire de retină, degenerescență maculară, recuperarea vizuală trebuie să fie de sută la sută.

Ce fel de restricții postchirurgicale există?

În general nu există.

Cu toate acestea, există și excepții, de exemplu un pacient care suferă de miopie forte, care a avut cataractă sau care și-a făcut operație de scădere a dioptriilor poate avea o retină extrem de delicată.

Pentru aceste persoane se recomandă evitarea efortului fizic.

Pentru mai multe articole despre chirurgia cataractei, cât și despre alte subiecte interesante din lumea oftalmologiei, te așteptăm pe blogul nostru!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This