De ce trebuie să prevenim bolile oftalmologice?
Importanța prevenirii bolilor oftalmologice

Susținut de MacuShield

Importanța prevenirii bolilor oftalmologice

În interviul de azi, medicul primar oftalmolog, Bogdan Cucu, ne vorbește despre de ce este important să prevenim bolile oftalmologice. Mai jos puteți viziona interviul integral.

Î: Bolile oftalmologice – Cum trebuie abordate?

R: Sunt persoane care sunt adulte, nu au nicio simptomatologie, dar odată cu înaintarea în vârstă, se duc la optometrist, își pun ochelari, totul e normal, nu au absolut nimic.

Văd bine și dintr-o dată vin la tine și spun „Domnule doctor, nu mai văd. Am orbit!

Și, printre altele, afli ca are antecedente: părinți, rude care au avut glaucom, o boală care se transmite. Ce înseamnă acest lucru? Își pierde vederea, fără să realizeze că își pierde vederea, pentru că pierde din periferie către centru.

Mă uit la interlocutor, îl văd foarte bine, dar nu realizez că de fapt nu mai văd periferia. Așa acționează glaucomul, îmi strânge câmpul vizual. Se întâmplă să am antecedente și să nu mă duc la doctor.

Mă pot trezi orb, adică mă pot trezi că tot câmpul vizual s-a îngustat și mai văd poate undeva doi trei la sută, pentru că văd un obiect sau o persoană și dacă mă uit printre degete, dar nu realizez că pe cei din jur nu-i mai văd, de fapt.

Și mă pot trezi în ultimul moment când nu mai am ce face. Deja nervul optic este distrus si nu mai am ce face.

Dacă știu ca am antecedente de boli heredocolaterale, adică printre rude, de boli oftalmologice, trebuie să ajung la oftalmolog, chiar dacă n-am niciun simptom. Și oftalmologul îmi va spune: „Ai avut în familie persoane care au avut boala X. Trebuie să vii la control în perioada asta”.

Dau drept exemplu glaucomul. Nu ai nimic, faci control o dată la doi trei ani, până la o anumită vârstă, după cincizeci de ani, obligatoriu anual, chiar dacă nu ai nimic, pentru că altfel există riscul de orbire.

Și nu am ce face. Și nu mă refer doar la mine, nu are ce face nimeni. Îți spun doar că ești orb și ridic din umeri.

Încerc să țin măcar ce a rămas, dar dacă mai reușesc să țin, nu mai spunem nici un simptom. Tu vezi bine, tu ești perfect, dar ești orb, de fapt. Fără să-ți dai seama, ajungi orb.

Consultul oftalmologic ca parte a rutinei de verificare a sănătății

Asta în ceea ce privește antecedentele personale, heredocolaterale, să spun, dar mai sunt cei care au antecedente personale, cei care au anumite boli, care, de asemenea, nu au simptome și care spun:

-Eu văd bine, eu nu am nicio problemă. Mă uit la televizor, citesc, îmi pun ochelarii eventual, mă simt în regulă. De ce să vin la oftalmolog?

-Da, dar ai anumite boli.

-Știu că am diabet, am diabet de zece ani, îl țin cu insulină, e în regulă.

-Da, dar din cauza diabetului, mâine te trezești fără vedere.

-Cum așa? Dintr-o dată?

-Da, așa dintr-o dată. Dacă nu s-a acționat la timp, boala nu ți-a dat scădere de vedere, n-ai avut ochiul roșu, nu te-a durut nimic și dintr-o dată te trezești orb. Da, se poate așa ceva. Pe retinopatia diabetică, de exemplu. Dacă vin în schimb la timp, se descoperă.

Pacientul știe că are o afecțiune, la modul general, dar merge și la oftalmolog. Și atunci descoperim și tratăm la timp. Ceea ce facem, este făcut la timp. Ce nu este făcut la timp, ne trezim iar când ridicăm din umeri.

Totuși pacienții ne întreabă „Ce facem? Până acum am văzut, nu am avut nimic”, dar devin orbi, din păcate, deci nu avem ce face.

Ăsta e un caz în care nu mai pot face nimic, caz depășit, să spunem, pe partea de chirurgie oftalmologică.

Prevenția este esențială

Nu tot timpul faptul că par bine, înseamnă că și sunt bine.

Trebuie tot timpul să am această gândire, nu numai pe partea de oftalmologie. Prevenția este cea care de multe ori îmi salvează funcționalitatea.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This