Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Ochii la volan!

Susținut de MacuShield

Siguranța la volan

Află de la Dna. Dr. Lorena Cioracsim, medic oftalmolog, ce influență are acuitatea vizuală pentru condus și cum putem să ne menținem siguranța la volan.

Îți dăm un pont, o poți găsi de Dr. Lorena Cioracsim, aici!

Ce influențează acuitatea vizuală?

90% din timpul de reacţie în timpul şofatului depinde de vedere. Acuitatea vizuală centrală permite aprecierea distanţelor şi înţelegerea detaliilor de pe drum, iar cea periferică este mult mai sensibilă la mişcarea şi luminile maşinilor de pe celelalte benzi, cât şi la echipajele de poliţie şi ambulanţe.

Pentru o experienţă sigură şi eficientă la volan, şoferului i se recomandă să fie odihnit şi să aibă o alimentaţie echilibrată.

Acesta ar trebui ca în timpul şofatului să facă în mod periodic pauze în care va privi în depărtare, va clipi şi poate administra lacrimi artificiale, cu menţiunea să nu fie sub formă de gel, pentru că acestea pot înceţoşa privirea.

Va adapta viteza pentru condiţiile cu vizibilitate redusă (ploi/ninsori abundente, amurg/noapte), mai ales pacienţii miopi trebuie să aibă o atenţie sporită pe parcursul nopţii sau în situaţii de luminozitate scăzută.

Înaintarea în vârstă, asociind sau nu patologii oftalmologice, poate aduce scăderea acuităţii vizuale, diminuarea contrastului, vedere înceţoşată/deformată central şi/sau reducerea câmpului vizual periferic, de aceea trebuie ca şoferii să se adapteze în consecinţă şi în funcţie de recomandările medicului oftalmolog.

Condus pe timp de noapte

Recomandări pentru șoferi

Controale oftalmologice periodice sunt o recomandare foarte importantă de care şoferii ar trebui să ţină cont pentru a nu fi un pericol atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei din jur.

Dacă în general şoferul nu se simte confortabil la volan, ar trebui să se prezinte la consultul oftalmologic fără maşină, încât administrarea midriaticelor poate accentua disconfortul în timpul condusului.

Şoferului i se recomandă să folosească ochelarii dacă aceştia au fost recomandaţi de către medic şi să se asigure că sunt mereu curaţi. Pentru lentile ar trebui să aleagă filtru antireflex sau filtru special de condus.

Purtătorii de lentile de contact ar trebui să nu direcţioneze ventilaţia cu sau fără aer condiţionat către ochi pentru a nu resimţi uscăciune şi să aleagă folosirea ochelarilor, dacă se află în faţa unui drum lung şi solicitant.

Ochelarii de soare polarizaţi sunt recomandaţi tuturor şoferilor, dar mai ales celor cu ochi deschişi la culoare şi/sau astigmatism şi/sau fotofobie.

Referitor la starea maşinii, se recomandă menţinerea parbrizului, a geamurilor, farurilor şi oglinzilor curate.

Condus cu ochelari de soare

Experiența medicului oftalmolog

Am avut la un moment dat drept pacientă o şoferiţă de aproximativ 65 de ani, pasionată de condus.

Relata în timpul consultaţiei că nu vede bine în lateral, atât cu un ochi, cât şi cu celalalt.

În urma unei anamneze detaliate aflu că aceasta foloseşte o pereche de ochelari cu lentile progresive, iar în urma examenului clinic amănunţit nu constat aspecte patologice care să impună testarea câmpului vizual.

Acesta însă a fost efectuat pentru a oferi linişte de ambele părţi, investigaţia a decelat un aspect normal, iar concluzia cazului a fost că vederea înceţoşată în lateral se datora aberaţiilor periferice specifice lentilelor progresive.

Lorena Cioracsim

Articol realizat de:

– Dr. Lorena Cioracsim –

Chirurg oftalmolog

Macushield contribuie eficient la protejarea vederii și la susținerea unei funcții oculare sănătoase!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This