fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

ochi

RETINA

Ce este retina?

Ochiul este un organ a cărui funcție este să capteze, să perceapă lumina și să transmită către creier informația necesară formării și interpretării imaginilor.

Ochiul se poartă ca un aparat mânuit de un fotograf profesionist care reglează fin obiectivul și diafragma astfel încât imaginea să fie clară pe retină, unde se întâmplă magia.

retina
\
×

CORNEEA

Aceasta este "fereastra ochiului" și este perfect transparentă, precum obiectivul aparatului foto. Corneea permite luminii să treacă mai departe spre celelalte structuri și participă la focalizarea ei pe retină. Ea este avasculară (adică lipsită de vase de sânge) dar este bogat inervată (adică are foarte multe terminații nervoase). Ea rămâne perfect netedă datorită filmului lacrimal care o acoperă integral.

\
×

IRISUL & PUPILA

Irisul este partea care dă culoare ochilor. Acesta se află în spatele corneei și este perforat central de orificiul pupilar prin care lumina trece spre retină.

Pupila are rolul de a regla cantiatea de lumină care ajunge la retină. Atunci când are nevoie de mai multă lumină (seara) aceasta se mărește, iar cand este lumina foarte puternică se micșorează.

\
×

CRISTALINUL

Rolul lui este de a focaliza corect lumina pe retină la fel cum face și zoom-ul la aparatul foto. În momentul în care imaginea este clară înseamnă că focalizarea a fost realizată corect.

\
×

RETINA

Retina conține unele dintre structurile cele mai delicate și sensibile din ochi. Aceasta are rolul de a prelua lumina prin intermediul fotoreceptorilor, de a o transforma în impuls electric și de a o trimite mai departe prin nervul optic către creier pentru a o procesa și "transforma în vedere".

\
×

NERVUL OPTIC

Nervul care conectează ochiul cu creierul. Transportă impulsurile nervoase (semnale electrice) de la retină către creier.

RETINA

logo macushield

Cum funcționează ochiul uman?

Ce rol are retina?

Ochiul captează lumina ambientală pe care o procesează prin intermediul retinei și o transformă în imagini cu ajutorul creierului. Principiul este identic cu modul de funcționare al aparatului foto sau mai bine spus fix invers: aparatul foto a fost inspirat din modul de funcționare al ochiului.

Lumina trece prin cornee (asemănător cu prima lentilă a obiectivului foto) apoi străbate un orificiu numit pupilă, care își poate modifica diametrul și poate astfel să lase să treacă o cantitate mai mare sau mai mică de lumină. Pupila reglează intensitatea luminii care pătrunde în ochi, în același mod în care diafragma aparatului foto reglează luminozitatea. Ulterior, lumina străbate cristalinul – lentila transparentă care focalizează lumina și o proiectează pe retină. Fără să fim conștienți, ochiul se poartă ca un aparat mânuit de un fotograf profesionist care reglează fin obiectivul și diafragma astfel încât imaginea să fie clară pe retină unde se întâmplă magia.

Retina primește lumina în același mod ca filmul din aparatul foto. Procesele de la acest nivel sunt cu mult mai complexe, retina transformând informația luminoasă în impulsuri nervoase pe care le trimite prin nervul optic la creier, în zone specializate. Aici are loc procesarea și transformarea în imagini. Creierul „developează” ceea ce retina „înregistrează”. Exact ca la aparatul foto unde calitatea „developării” depinde de calitatea obiectivului și a filmului utilizat. Ochiul uman trebuie să respecte condiții asemănătoare pentru o vedere bună. Macula – o mică parte a retinei unde sunt proiectate razele luminoase – este esențială în obținerea vederii clare, a reglării contrastului și în percepția culorilor pe care noi le vedem.

Orice modificare aparută la nivelul acestor structuri va duce în mod inevitabil la o vedere alterată, fie că vedem în ceață sau că intensitatea culorilor este scăzută.

ochi

Ce tip de lumină ajunge la retină?

Ochiul uman poate procesa doar radiația luminoasă vizibilă. De fapt, spectrul luminii vizibile este între aproximativ 380 – 750 nm (adica lumina albă sau spectrul optic). Lumina UV (pe care nu o putem vedea) nu ajunge deloc pe suprafața retinei, aceasta fiind extrem de dăunătoare și este oprită integral de cristalin. În timp, acesta se poate opacifia și astfel apare cataractă. De aceea, pentru protejarea ochiului avem nevoie de ochelari de soare cu protectie UV 400 (acei ochelari care blochează întreg spectrul UV).

Macula

logo macushield

MACULA este punctul central al retinei

Este zona cea mai importantă din retina. Este punctul în care lumina ajunge și este preluată de fotoreceptori. În cazul în care lumina se concentrează în alt  punct atunci vederea va fi alterată.

CE FACE MACULA?

  • Recepționează lumina focalizată
  • Ne ajută sî avem o vedere centrală detaliată (acuitate vizuală)
  • Ne ajută să vedem viața în culori
  • Creează rezoluția imaginii
  • Influențează sensibilitatea la contrast
retina
Q
×

MACULA

Retina este alcatuită din mai multe straturi implicate în procesarea luminii și în final de a o transforma în impulsuri electrice transmise prin nervul optic.

Filtrul natural de lumină albastră din retină

Pigmentul macular

Este situat la suprafața maculei si are rolul de a proteja fotoreceptorii împotriva radiației albastre. Fără acest pigment, fotoreceptorii ar fi distruși de lumina albastră și vederea iremediabil afectată.

Pigmentul macular este un antioxidant aflat la nivelul retinei

La nivel celular, generarea de radicali liberi prin expunerea la lumină și oxigen conduce la stres oxidativ (același proces care provoacă îmbătrânirea).

Carotenoizii

Din ce este făcut pigmentul macular?

Pigmentul macular este alcătuit din carotenoizi

Carotenoizii sunt produși biologici activi care se găsesc în fructe și legume și au culorile: roșu, galben, portocaliu sau verde. Aceștia au un puternic rol antioxidant la nivelul organismului.

La nivelul pigmentului macular (singurul care filtrează lumina albastră) sunt identificați trei carotenoizi: Luteina (prezentă și în creier), zeaxantina și mezozeaxantina. Aceștia sunt prezenți  în cantități variabile și în celelalte structuri ale ochiul. Concentrația maximă este în maculă pentru că aici procesele sunt foarte intense (se crează vederea centrală cu detalii fine și percepția culorilor).

retina

Prezența

CAROTENOIZILOR

în natură

în corp cca

în ochi

%

în creier, Luteina reprezintă cca

Pigmentul macular

Carotenoizi

Luteina

Xantofil periferic

Mezo Zeaxantina

Xantofil ultra central

Zeaxantina

Xantofil central

r

e

t

i

n

a

Share This