fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Riscurile și complicațiile chirurgiei cataractei

Susținut de MacuShield

Complicații în chirurgia cataractei

Există riscuri și complicații în chirurgia cataractei? Vine în ajutorul nostru și ne oferă un răspuns dna. Dr. Laura Macovei, medic primar oftalmolog la Spitalul Militar Central.

Poți găsi aici, de asemenea, și interviul integral cu dna. Dr. Laura Macovei.

Care sunt riscurile și complicațiile operației de cataractă?

Cataracta este o afecțiune a ochilor care apare atunci când cristalinul se opacifiază.

Cristalinul este o lentilă, care ar trebui să fie clară, pentru a permite luminii să intre în ochi și să ajungă la retină, unde imaginea este percepută.

Când o persoană dezvoltă cataractă, acea lentila devine ca un geam încețoșat, împiedicând trecerea luminii și afectând claritatea vederii.

Cataracta poate fi tratată, prin intermediul unei intervenții chirurgicale.

Cu toate că este o intervenție care este efectuată frecvent, operația de cataractă poate prezenta riscuri și complicații.

Acestea apar, totuși, foarte rar, deoarece tehnologia s-a dezvoltat foarte mult.

Cât durează recuperarea?

Pacientul nu trebuie să petreacă prea mult timp frământându-se cu această intervenție. Acesta se va interna, va fi consultat, iar a doua zi va fi operat. Acesta va reveni a treia zi, pentru scoaterea pansamentului și pentru controlul postoperator.

Recuperarea completă, durează aproximativ o lună de la momentul operației, în sensul că pacientul va putea reveni la stilul de viață de dinainte de operație, iar ca și vedere, de obicei, în cazurile normale, pacientul poate vedea deja din a doua zi de după operație.

Ce determină calitatea vederii după operație?

Conform dnei. Dr. Laura Macovei, după operația de cataractă vederea poate să fie foarte bună, sau poate fi influențată de eventuale alte afecțiuni pe care le prezintă pacientul, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, glaucomul sau retinopatia diabetică.

Care sunt recomandările post operatorii în prima lună?

Cea mai importantă recomandare postoperatorie este o igienă oculară riguroasă. Igiena este foarte importantă pentru prevenția infecțiilor postoperatorii. E important ca pacientul să țină tratamentul prescris medicul oftalmolog și, de asemenea, este important să evite eforturile fizice.

La doi ani după intervenția chirurgicală de cataractă, în principiu nu mai sunt restricții de niciun fel.

În cât timp poate să renunțe pacientul la ochelari?

După operație, pacientul poate renunța la ochelari imediat. Desigur, acest lucru poate fi influențat de organismul și de reactivitatea pacientului, cât și de tipul de cristalin pe care acesta îl alege.

Cristalinul artificial se distruge în timp?

Cristalinul artificial este valabil pentru totdeauna, numai în condițiile apariției unor complicații, de exemplu pseudo-exfolierea, sau eventual în cazul unui traumatism, În condiții normale, cristalinul este pentru totdeauna, iar pacientul nu îl va simți ca fiind ceva străin.

Îmbunătățirea vederii este definitivă?

Din punctul de vedere al operației de cataractă, vederea poate rămâne la o calitate bună pentru totdeauna. Cu toate acestea, la nivelul ochiului se găsesc multe structuri și astfel, pot interveni diverse patologii legate de vârstă.

Un alt aspect destul de des întâlnit, ce poate afecta vederea este sindromul de opacifiere a capsulei posterioare, adică acel săculeț în care se află cristalinul. Desigur, sindromul de opacifiere poate fi tratat.

Ce este cataracta secundară?

Cataracta secundară reprezintă de fapt opacifierea capsulei posterioare, și poate fi tratată printr-o operație laser, ce redă pacientului vederea de dinaintea apariției acestui sindrom.

Ai încredere în știința MacuShield și oferă tot ce este mai bun vederii tale!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This