Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Degenerescența maculară legată de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă este o boală degenerativă a retinei, fiind în primele 3 cauze de pierdere a vederii la nivel mondial. În acest moment, aceasta este incurabilă, însă poate fi încetinită progresia ei.

Ce este retina?
Ochiul captează lumina ambientală pe care o procesează prin intermediul retinei și o transformă în imagini cu ajutorul creierului. Principiul este identic cu modul de funcționare al aparatului foto sau mai bine spus fix invers: aparatul foto a fost inspirat din modul de funcționare al ochiului.
Retina primește lumina în același mod ca filmul din aparatul foto. Procesele de la acest nivel sunt cu mult mai complexe, retina transformând informația luminoasă în impulsuri nervoase pe care le trimite prin nervul optic la creier, în zone specializate. Aici are loc procesarea și transformarea în imagini. Creierul “developează” ceea ce retina “înregistrează”.
Acum că am aflat ce este retina și ce rol are retina, să vedem ce boli de ochi putem întâmpina în timp. Una dintre aceste boli de ochi, care pot duce la orbire, fără să știm cauzele sale este DMLV.
Ce este degenerescența maculară?

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afectare a retinei, în zona centrală, acolo unde se formează imaginea (pe maculă). Pacienții care suferă de DMLV își pierd vederea centrală și nu vor mai putea vedea detaliile fine nici de aproape, nici de la distanță. În același timp, vederea periferică rămâne neafectată.

retina normala dmlv

Degenerescența maculară PE SCURT!

Durere

Absolut deloc
Q

Cauze

Necunoscute

\

Zona afectată

Retina centrală

A

Agravare

Lentă

Tip pacient

Peste 50 ani
-

Ochi

Posibil ambii ochi
L

Vindecare

Doar ameliorare

Gravitate

Pierdere parțială de vedere
dmlv uscat

Simptome ale degenerescenței maculare

A

Liniile din câmpul vizual sunt distorsionate

A

Vederea centrală este diminuată

A

contrastul scade și ai nevoie de lumină mai puternică

A

Dificultate de adaptare în condiții de lumină slabă

A

Dificultate în recunoașterea fețelor

A

Vedere în ceață

A

Poate apărea o pată neagră în centrul vederii

A

Simptomele se pot agrava

Complicații ale degenerescenței maculare

Odată cu trecerea timpului și a progresiei degenerescenței maculare vă va fi din ce în ce mai greu să realizați activitățile zilnice de bază precum cititul, condusul sau mâncatul. Din acest motiv, pierderea vederii poate duce la apariția unor forme de anxietate sau depresie. De asemenea, se pare că 1 din 10 persoane pot avea forme de halucinații deoarece creierul va compensa lipsa imaginilor creând propriile imagini.

Prevalență degenerescență maculară

  • Prevalența degenerescenței maculare la persoanele adulte de peste 50 ani (1) 2.5% 2.5%
  • Prevalența de degenerescență maculară la persoanele adulte de peste 80 ani (1) 14% 14%

de pacienți cu DMLV în EU până în 2050 (2)

Descoperă Cel mai des recomandat supliment alimentar pentru vedere!*

* În Marea Britanie, MacuShield este foarte apreciat de comunitatea oftalmologică pentru rezultatele pe care le obține alături de pacienții acestora.

118,00 lei

172,00 lei

133,00 lei

Tratament 
degenerescență
maculară
macushield logo
Suplimente/
vitamine
pentru ochi

În acest moment nu există un tratament care să vindece degenerescența maculară, însă ea poate fi încetinită (în cazul în care este în fază incipientă) administrând anumite suplimente alimentare sau vitamine pentru ochi. Un studiu clinic la scară largă (AREDS și AREDS II – au avut peste 4000 de pacienți) a descoperit că suplimentele ce conțin anumite vitamine și mineralele pot încetini progresia către DMLV umed.

legume dieta DMLV
Dieta

Aceste suplimente nu ar trebui să înlocuiască o dieta bogată în legume cu frunze verzi, fructe și legume galbene, precum și pește. Acestea stau la baza menținerii unui echilibru al nivelului antioxidanților în interiorul organismului, singurii care au capacitatea de a susține protecția maculei și de a evita pe cât posibil aparția unor afecțiuni oftalmologice.

vegf dmlv
Anti VEGF

În cazul situațiilor cu DMLV umed, tratamentul cu anti VEGF scade numărul de vase de sânge nou formate în interiorul retinei. Acestea sunt cel mai adesea administrate prin intermediul injecțiilor și trebuie efectuate periodic pentru a-și păstra efectul împotriva acelor afecțiuni oftalmologice.

studii clinice dmlv
AREDS II

Studiul a fost realizat pe o perioada lungă de timp (2 ani) și cu un număr mare de pacienți (peste 4000), care a avut scopul de a determina impactul suplimentelor alimentare asupra DMLV. Vitaminele și mineralele cu impact asupra progresiei DMLV au fost urmatoarele:

l

Luteina (10 mg)

l

Zeaxantina (2 mg)

l

Vitamina C (500 mg)

l

Vitamina E (400 IU)

l

Zinc (80 mg)

l

Cupru (10 mg)

Macushield
Gold

Suplimentul alimentar Macushield Gold este produsul ce conține exact aceleași ingrediente și cantități recomandate de AREDS II, îmbogățite cu Mezo-Zeaxantină (10mg).

Find un supliment alimentar, MacuShield nu este compensat, însă apar diverse oferte, periodic.

AREDS II

Concluziile studiului au conturat ideea că suplimentarea cu aceste vitamine și minerale duce la o încetinire a progresiei bolii cu 19% și a pierderii vederii cu 25% în cazul DMLV intermediar și avansat, la un singur ochi.

%

Încetinește progresia bolii

%

Previne pierderea vederii

Cauzele degenerescenței maculare

Noi descoperiri în degenerescența maculară – Cercetatroii au identificat multiple gene care au fost corelate cu degenerescența maculară, prin urmare dacă cineva din familie suferă de degenerescență maculară și urmașii pot dezvolta această afecțiune. Mai sunt și alți factori de risc importanți.

 

VÂRSTA

Acesta este primul factor de risc pentru apariția DMLV. Aproximativ 2% dintre persoanele peste 50 de ani și circa o treime dintre cei peste 75 de ani au forme de DMLV.

GENUL

Doar o treime dintre pacienți sunt bărbați, ceea ce înseamnă că femeile pot fi mai des afectate de DMLV.

FUMATUL

Din păcate, acest viciu poate crește riscul apariției DMLV cu de până la 4 ori.

HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ

Similar cu fumatul, hipertensiunea arterială poate diminua cantitatea de oxigen care ajunge în zona oculară, ceea ce poate crește riscul apariției DMLV.

OBEZITATEA

Este considerat un potențial factor, mai ales dacă IMC (indicele de masă corporal) este mai mare de 30.

AFECȚIUNILE INIMII

În urma unui atac miocardic șansele de a dezvolta DMLV cresc până la 1 1/2 față de persoanele care nu au probleme cu inima.

OPERAȚIA DE CATARACTĂ

Șansele de a face DMLV sunt mai crescute la pacienții care au fost operați de cataractă.

Diagnosticarea

Poți verifica starea de sănătate a ochilor doar în timpul unui consult oftalmologic. Medicul oftalmolog va folosi multiple tehnici și aparate pentru a verifica retina și modul în care aceasta se prezintă.

Printre cele mai des utilizate metode este testul grilei Amsler (cel de mai jos) unde se verifică dacă vederea este încețoșată sau distorsionată.

Ulterior, după dilatarea pupilei, medicul va folosi Tomografia în coerența Optică (OCT) pentru a privi și analiza în mod direct retina, precum și angiografia cu fluoresceină.

Tipuri de degenerescență maculară

Există două forme ale acestei afecțiuni, forma incipientă sau DMLV uscat și forma avansată sau DMLV umed. Amândouă variantele pot genera probleme ale vederii, iar progresia bolii este dependentă de numărul factorilor de risc pe care îi aveți.

%

din pacienți au DMLV uscat

Degenerescența maculară uscată

Pentru că majoritatea pacienților se află în acest stadiu este nevoie să vă protejați vederea! În această fază, pe retină se dezvoltă niște „umflături” numite Druseni. Aceștia sunt alcătuiți în principal din grasimi și proteine. Ei se formează sub retină, în zona maculară, pot crește și se pot înmulți. Ei sunt responsabili de pierderea graduală a vederii. Odată cu creșterea și înmulțirea acestora, se produc modificări la nivelul conurilor și bastonașelor, iar aceștia nu mai procesează corect lumina.

Degenerescența maculară umedă
Aceasta este forma agravată care, din pacate, poate evolua mult mai rapid și va afecta cu siguranță vederea unuia sau ambilor ochi. În acest moment noi vase de sânge sunt create sub retină, care vor elimina lichid și sânge în interiorul ochiului, iar acest lucru va duce la daune ireversibile.
DMLV umed

Test de vedere – degenerescență maculară

Grila Amsler

test amsler dmlv
Cum se folosește?

Grila Amsler este un instrument folosit pentru a măsura calitatea vederii centrale. Este utilizată pentru a detecta moficările maculare sau suferința nervului optic.

  1. Efectuați testul în condiții obișnuite de iluminare.
  2. Purtați ochelarii de citit pe care îi folosiți în mod obișnuit.
  3. Țineți grila la distanța normală de citit (30 – 40 cm).
  4. Efectuați testul pentru fiecare ochi acoperind celălat ochi.
  5. Priviți punctul din centrul grilei și verificați dacă:
  • liniile apar vălurite, încețoșate sau distorsionate.
  • pătratele își păstrează forma și au aceleași dimensiuni.
  • există ”găuri” sau suprafețe întunecate în grilă.
  • vedeți toate colțurile și toate marginile grilei privind totuși în centru

Anunțați imediat medicul pentru orice modificări ale vederii dumneavoastră!

Folosiți Grila Amsler zilnic, pentru a vă testa vederea!

Din ce este făcut MacuShield?

Poate cea mai importantă întrebare despre produs este cea cu privire la componența lui.

Cei trei carotenoizi din care este fabricat MacuShield și care se regăsesc și în maculă provin de la extractul natural din flori de crăiță (Tagetes Erecta), cultivate și crescute special pentru producția de luteină, zeaxantină și mezo zeaxantină.

Pot lua MacuShield dacă sunt fumător?

Și această neclaritate apare des în mintea consumatorilor. Da, dacă sunteți fumător puteți lua MacuShield fără riscuri, pentru că beta-carotenii lipsesc din MacuShield .

Este MacuShield compensat?

MacuShield nu este compensat pentru că este un supliment alimentar. Rămâneți mereu pe fază pentru a prinde ofertele noastre.