Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Cum funcționează ochiul tău?

logo macushield

Cum vedem de fapt?

Te-ai întrebat vreodată cum funcționează ochiul tău? Oare cum ajungem noi să vedem lucrurile din jurul nostru? Cum funcționează vederea?

De ce nu vedem bine?

Și când ajungem să nu mai vedem bine, care e motivul pentru care nu mai vedem?

CUM FUNCȚIONEAZĂ OCHIUL TĂU?

Cum vedem?

Procesul este unul foarte complex si indescifrat in totalitate. Acest model a inspirat și crearea aparatului foto care funcționează pe același principiu. În primul rând, avem nevoie de lumină, pe care mai apoi să o filtrăm la nivelul structurilor oculare, să o prelucrăm prin intermediul retinei și să o trimitem la creier unde se formează imaginea finală.

1. Direcționarea luminii

Lumina trece printr-un set de „lentile oculare” și este proiectată direct pe retină.

2. Filtrarea luminii

Nu toată lumina trebuie să ajungă pe retină. Radiația UV și o bună parte din lumina albastră, având potențial nociv, sunt oprite și nu ating retina.

3. Procesarea luminii

Fotoreceptorii de pe retină sunt cei ce transformă lumina în impulsuri nervoase care sunt transmise la creier prin nervul optic.

4. Formarea imaginii

Neuronii din creier procesează impulsurile nervoase și creează imaginea așa cum o percepem.

stiați că nu există culori?

Obiectele din lumea noastră, așa cum o știm, nu au de fapt culoare! În realitate, culoarea pe care noi o vedem reprezintă partea din spectrul de lumină pe care acel obiect nu îl poate absorbi, și prin urmare este reflectat. Acea undă de lumină reflectată este culoarea pe care noi o vedem.

Pasul 1

Direcționarea

luminii

Lumina trebuie să ajungă pe MAculă, în Spatele ochiului tău

La fel ca și la aparatul foto, lumina trece printr-o serie de lentile. Este focalizată (concentrată) într-un singur punct pe maculă . În cazul în care lumina nu este focalizată corect vom vedea în ceață. Lucru similar cu ce se întamplă și atunci când facem poze și nu ies clare. Știm că aparatul foto nu a focalizat corect lumina.

ochi lumina

Focalizarea

Pentru a vedea corect, lumina trebuie să ajungă într-un punct anume pe retină. Pentru asta, lumina trece prin lentilele naturale ale ochiului care au puteri optice foarte mari: corneea (cca 44 dioptrii) și cristalinul (cca 16 dioptrii)

Miopia

Dacă lumina se va focaliza în fața retinei atunci imaginea va fi neclara la distanță. Aceasta este miopia și avem nevoie de ochelari „de distanță” pentru a vedea clar. La aparatul foto trebuie sa faceti zoom in, adica sa apropiati obiectul de punctul de focalizare al acestuia.

Hipermetropia

Dacă lumina se va focaliza în spatele retinei atunci vom avea hipermetropie, adica imaginea va fi neclară în apropiere și avem nevoie de ochelari cu plus pentru a vedea bine. În acest caz, aparatul foto ar trebui indepărtat de obiect zoom out.

Astigmatismul

Obișnuit lumina se concentrează într-un singur punct pe retină. În situația în care există mai multe puncte de focalizare vorbim despre astigmatism. Pentru a corecta vederea vom avea nevoie de ochelari cu cilindru, în încercarea de a realiza un singur punct de focalizare.

Presbiopia

Presbiopia apare în general după vârsta de 45 de ani când cristalinul începe să obosească și nu mai poate concentra lumina fix pe retina. Atunci încep problemele cu vederea de aproape, precum cititul, și avem nevoie de ochelari „de aproape”.

Filtrarea Luminii

Lumina albastră poate afecta retina

Lumina albastră care are o energie foarte mare poate provoca daune majore. De aceea, natura ne-a înzestrat cu pigmentul macular care oferă fotoprotecție maculei ca un ochelar de soare intern al ochiului.

Studii & cercetări

Sunt numeroase studii care confirmă efectele dăunatoare ale luminii albastre pentru organismul nostru, mai ales pentru ochi. În momentul în care pigmentul macular (filtrul de lumina albastră al ochiului) își pierde din antioxidanți, își va pierde și capacitatea de a proteja macula, iar ochii noștri să obosească și să sufere. Cel mai adesea compensăm acest deficit cu ochelari care au filtru special pentru calculator. Adica un filtru de lumina albastră, care o impiedică să ajungă la retină.

       Fotoreceptorii

Aceștia se află în centrul retinei în zona maculei și sunt responsabili de prelucarea luminii. Fotoreceptorii sunt de 2 tipuri: bastonașele și conurile.

I

Bastonașele

Acestea sunt responsabile de vederea periferică și vederea în condiții de lumină slabă.

I

Conurile

Acestea sunt responsabile de vederea detaliilor și de percepția culorilor. Conurile pot procesa 3 tipuri de lumina (RGB) : Roșu (Red), Verde (Green), Albastru (Blue).

fotoreceptori ochi

FOTORECEPTORI = PIXELI

Fotoreceptorii pot fi asimilați cu pixelii unui ecran. Fiecare dintre ei are rolul de a primi și procesa lumina pentur a o trimite mai departe spre creier. În timp, dacă pigmentul macular este scăzut și dacă  aceștia sunt expuși la radiația luminii albastre, se pot „defecta” și, la fel ca la orice ecran, un pixel „mort” nu mai poate fi recuperat.

PASUL 4

 

Formarea imaginii

Creierul transformă impulsurile nervoase în imagine. În funcție de informația primită, va crea imaginea corect sau diferit de realitate. Informația pe care acesta o primește este alterată. De cele mai multe ori, când nu vedem bine, cauza sunt ochii și mai puțin creierul. 

Share This