fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

De ce este degenerescența maculară periculoasă și cum o putem preveni?

Susținut de MacuShield

Cum se previne degenerescența maculară?

Cum se previne degenerescența maculară? Dna. Dr. Carmen Dragne, medic primar oftalmolog, la Clinica AmaOptimex, București, ne va explica pericolele acestei afecțiuni.

Degenerescența maculară este o boală degenerativă a retinei, fiind în primele 3 cauze de pierdere a vederii la nivel mondial.

În acest moment, aceasta este incurabilă, însă, progresia ei poate fi încetinită printr-un stil de viață sănătos și suplimentarea dietei cu nutrienții necesari funcționării optime a retinei.

Mai jos găsești întreg interviul cu Dna. Dr. Carmen Dragne, unde poți înțelege mai multe despre prevenția DMLV.

Ce este degenerescența maculară?

Degenerescența maculară  reprezintă cauza cea mai frecventă a scăderii vederii. Aceasta apare la pacienții cu vârsta peste 60 de ani, aceștia observând în special scăderea vederii centrale.

Pentru pacienții diagnosticați cu degenerescență maculară, cititul va deveni mai dificil, la fel și condusul mașinii.

De asemenea, un alt semnal de alarmă ar fi că, atunci când pacienții se uită la linii drepte, cum ar fi marginea geamurilor sau liniile de demarcație ale străzilor, acestea par să fie ondulate. Persoanele diagnosticate cu degenerescență maculară au dificultăți și în distingerea fețelor.

Care sunt cauzele degenerescenței maculare?

Cauza cea mai frecventă este vârsta. DMLV apare în special după vârsta de 60 de ani, dar în ultima vreme, s-a observat prevalența chiar și în jurul vârstei de 50 de ani.

Alți factori de risc ar fi dacă au în familie rude, părinți, frați, surori care mai au această afecțiune, dacă au probleme cardiovasculare, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut. Fumatul este de asemenea o cauză, la fel și obezitatea.

Cum poate fi diagnosticată degenerescența maculară?

Degenerescența maculară se poate diagnostica cu ajutorul unui examen oftalmologic complet, care presupune administrarea unor picături ce dilată pupila.

Prin dilatarea pupilei se poate vedea în mod clar fundul de ochi. Această zonă este importantă, pentru că aici apar primele modificări ale retinei, mai precis la nivelul maculei.

Prin modificări se înțeleg îngroșări, subțieri, hemoragii la nivelul retinei.

Este important de reținut faptul că aceste investigații sunt non-invazive, nu dor și nu ating ochiul.

Oftalmologie

Există mai multe tipuri de degenerescență maculară?

Conform Dnei. Dr. Carmen Dragne, există doua mari tipuri de degenerescență maculară, forma uscată și forma umedă.

Degenerescența maculară forma uscată este cel mai des întâlnită, apare în 85-90% din situații și avansează lent pentru pacient.

Degenerescența maculară forma umedă apare mult mai rar, cam în 10-15% din cazuri, însă are o evoluție abruptă și poate determina o scădere pronunțată a acuității vizuale.

Diagnosticul diferențial între cele două forme  se face în urma tomografiei oculare și a examenului oftalmologic complet. O prevenție a DMLV te poate ajuta să încetinești avansarea la forma umedă.

Există vreun tratament eficient  sau există prevenție pentru degenerescența maculară?

În degenerescența maculară, rolul tratamentului nu este să stopeze evoluția bolii, ci să o încetinească, pentru ca pacientul să își poată menține acuitatea vizuală optimă cât mai mult timp.

Tratamentul pentru forma uscată cuprinde suplimente alimentare cu carotenoizi, respectiv luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, ce asigură o sănătate vizuală pe termen lung.

În schimb, pentru forma umedă, pacienții beneficiază de tratament cu injecții, efectuate în sala de operații, în condiții de maximă sterilitate.

Se aplică picături cu anestezic, iar acul este foarte subțire. Medicul oftalmolog este cel care decide schema de tratament, câte injecții sunt necesare și la ce interval de timp.

Pacientul trebuie să înțeleagă faptul că această afecțiune nu conduce la orbire, însă vederea centrală va fi afectată.

Cât despre controalele oftalmologice, pacienții vor trebui să devină prieteni cu medicii oftalmologi, pe termen lung, și să meargă periodic la vizite medicale.  Acest lucru face parte din metodele de prevenție a degenerescenței maculare.

Acestea sunt extrem de importante, pentru a putea surprinde la timp eventualele modificări ale bolii.

Cum observă pacienții evoluția tratamentului de degenerescență maculară?

Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient în parte.

Se recomandă ca pacienții să aibă acasă un test Amsler, pentru a putea verifica starea vederii lor.

Amsler

Pacientul este instruit ca o dată pe lună, eventual cu ochelarii de citit, să privească pe rând fiecare ochi în parte la punctul negru din centru. (Acest test se poate face și ca o măsură de prevenție a DMLV.)

Dacă observă apariția unei pete în câmpul vizual, dacă liniile se strâmbă, se ondulează într-o anumită zonă, atunci trebuie să vină de urgență la un consult oftalmologic.

Poate pacientul să conducă dacă este diagnosticat cu degenerescență maculară?

Un pacient diagnosticat cu degenerescență maculară poate conduce  mașina la debutul afecțiunii, însă trebuie să țină cont de faptul că soarele puternic nu este benefic pentru ochi.

Nici condusul noaptea  nu este recomandat, întrucât acuitatea vizuală scade sub 50%.

E recomandat ca pacientul să își restrângă foarte mult condusul, eventual să se limiteze doar pe parcursul zilei, pe distanțe scurte și ulterior să apeleze la ajutorul altora. Prevenția DMLV înseamnă și grija pentru ceilalți, după debutul bolii.

Și tu îți poți proteja vederea cu ajutorul unei nutriții sănătoase, dar și cu un mic ajutor de încredere!

MacuShield este suplimentul tău alimentar cu luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, ce susține performanța vizuală!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This