fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Mezo-zeaxantina, ghid complet: beneficii, proprietăți, surse

Susținut de MacuShield

Despre mezo-zeaxantină

Având un rol important în sănătatea oculară și un efect puternic asupra calității vederii, mezo-zeaxantina este un compus care nu ar trebui să lipsească din interiorul maculei, având o importanță majoră pentru sănătatea ochilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Mezo-zeaxantina, împreună cu luteina și zeaxantina, se încadrează în familia mai largă a xantofilelor, un grup de pigmenți maculari cu un rol foarte important în protejarea ochilor împotriva efectelor negative ale luminii solare, precum și împotriva unor afecțiuni care pot afecta vederea.

Cei trei carotenizi maculari, și anume mezo-zeaxantina, zeaxantina și luteina, operează cel mai eficient atunci când lucrează ca un tot unitar, fiecare dintre acestea jucând un rol specific în interiorul țesutului ocular.

Acești carotenoizi maculari lucrează în sinergie pentru a menține performanța vizuală a ochilor noștri, contrabalansând efectele negative ale expunerii la razele solare și ale anumitor afecțiuni degenerative.

healthy fresh garlic garlic capsules
Ce este mezo-zeaxantina?

Mezo-zeaxantina este unul din trei pigmenți maculari cu un rol foarte important în sănătatea ochilor noștri, acești compuși fiind cunoscuți și sub denumirea de xantofile. 

Spre deosebire de luteină și zeaxantină, care pot fi întâlniți și în alte zone ale organismului, mezo-zeaxantina se regăsește exclusiv în interiorul ochiului, mai exact în centrul maculei.

Acolo, îndeplinește funcții esențiale de filtrare a luminii albastre care poate deteriora retina, protejând-o pe aceasta de stresul oxidativ.

Un alt aspect important care diferențiază mezo-zeaxantina de zeaxantină sau luteină este legat de felul în care aceasta este asimilată în interiorul maculei.

Deși atât luteina, cât și zeaxantina sunt asimilate în organism prin dietă și în special prin consumul de fructe, legume și alte plante care conțin acești compuși, în cazul mezo-zeaxantinei lucrurile stau diferit.

Numeroase studii în domeniu sugerează că cea mai mare parte a mezo-zeaxantinei din corp nu este asimilată din alimentație, ci mai degrabă convertită în interiorul organismului prin metabolizarea altor carotenoizi.

Acest lucru nu înseamnă însă că nu putem obține deloc mezo-zeaxantină prin alimentație, ci doar că se găsește în alimente mai puțin comune în dieta noastră și în cantități mult mai reduse.

Ce proprietăți are mezo-zeaxantina?

Dintre toți cei trei carotenoizi maculari, mezo-zeaxantina exprimă cele mai puternice proprietăți antioxidante atunci când se face o comparație între cei trei compuși.

Cu toate acestea, combinația celor trei pigmenți maculari este cea care are cel mai mare potențial antioxidant, având un puternic impact în eliminarea radicalilor liberi ce se acumulează în țesutul ocular.

De asemenea, mezo-zeaxantina asigură grosimea optimă a pigmentului retinal, un factor deosebit de important în prevenția afecțiunilor maculare ale ochiului.

O particularitate a mezo-zeaxantinei este că aceasta protejează ochiul de lumina cu o nuanță mai intensă de albastru, care tinde spre violet, prin comparație cu luteina sau zeaxantina, care sunt specializate pe nuanțele mai puțin intense ale luminii albastre.

Mezo-zeaxantina este prezentă într-o proporție de 50% în epicentrul maculei, fiind un pigment macular dominant în această zonă, unde acționează ca un filtru de protecție împotriva radiațiilor UV ce pot cauza deteriorarea țesutului ocular. 

Astfel, având în vedere proprietățile sale antioxidante și eficiența sa crescută în filtrarea razelor de lumină intensă, poziționarea mezo-zeaxantinei în centrul maculei este una ideală, întrucât acest lucru maximizează capacitatea de protecție a acestui puternic carotenoid macular.

Ce beneficii are mezo-zeaxantina?

Unul dintre cele mai importante beneficii ale mezo-zeaxantinei este eficiența sa crescută în combaterea și neutralizarea radicalilor liberi, lucru care se traduce printr-o importantă scădere a riscului dezvoltării unei serii de afecțiuni oculare, ce ne pot afecta serios vederea.

Printre aceste afecțiuni, degenerescența maculară legată de vârstă este una dintre cele mai comune, cu puternice efecte negative asupra vederii, iar numeroase studii arată că mezo-zeaxantina poate fi deosebit de eficientă în combaterea sa, în special în fazele incipiente.

Însă mezo-zeaxantina nu contribuie doar la prevenirea unor afecțiuni, ea putând juca și un rol proactiv în îmbunătățirea vederii. Astfel, o serie de studii clinice arată că mezo-zeaxantina poate avea un impact pozitiv asupra performanței noastre vizuale, crescând sensibilitatea la contraste, nivelul de percepție al culorilor sau acuitatea vederii.

Nu în ultimul rând, mezo-zeaxantina poate proteja țesutul ocular și împotriva surselor artificiale de lumină intensă, cum ar fi ecranele computerelor, telefoanelor sau tabletelor, reducând oboseala ochilor, durerile de cap și îmbunătățind calitatea orelor de somn.

Efectele deficitului de mezo-zeaxantină

Deficitul de mezo-zeaxantină poate avea un puternic impact negativ asupra calității vederii, precum și asupra evoluției unor afecțiuni ale ochilor, motiv pentru care e foarte important să fie evitat. 

Înainte de toate, deficitul de mezo-zeaxantină expune țesutul ocular la o serie de efecte nocive ale luminii solare intense, precum acumularea de radicali liberi și deteriorarea celulelor oculare, lucru care conduce în mod invariabil la inflamație, disconfort și, în ultimă instanță, la apariția unor boli și afecțiuni.

O carență a mezo-zeaxantinei afectează performanța vizuală a ochilor, reducând nivelul de percepție al culorilor, sensibilitatea la contrast sau acuitatea vizuală, în special pe timpul nopții, aspecte ce au, fără doar și poate, un impact important asupra calității vieții.

De asemenea, poate fi afectată și viteza de revenire la normal a vederii după expunerea la o sursă de lumină intensă.

Spre exemplu, poate fi afectat felul în care revine vederea noastră la normal după ce suntem expuși la faza lungă a unui vehicul care vine din sens opus, lucru care ne poate afecta capacitatea de a conduce.

Semne ale deficitului de mezo-zeaxantină

Când vine vorba de afecțiuni sau chiar și simple deficiențe de vedere, părerea medicului oftalmolog este neprețuită, întrucât importanța văzului în viața noastră de zi cu zi nu poate fi supraestimată.

Tocmai de aceea, e important să vizitezi periodic cabinetul oftalmologului, chiar și dacă nu te confrunți cu o problemă de vedere.

Acestea fiind spuse, există anumite semne care pot indica o carență de mezo-zeaxantină în organismul tău, caz în care ar trebui să te asiguri că iei măsurile potrivite, împreună cu medicul tău. 

 Printre acestea, se numără sensibilitatea crescută la lumină, un grad slăbit de percepție a culorilor sau al contrastelor, precum și scăderea acuității vizuale pe timpul nopții.

De asemenea, dacă suferi de mâncărimi sau inflamații la nivelul ochilor, precum și de un grad crescut de oboseală a ochilor, acestea pot fi și ele semne că te confrunți cu un deficit de mezo-zeaxantină.

Surse alimentare de mezo-zeaxantină

Spre deosebire de luteină și zeaxantină, care pot fi întâlnite în cantități suficiente în numeroase legume, fructe, verdețuri și plante, mezo-zeaxantina este mai greu de asimilat prin alimentație, aceasta fiind, de regulă, convertită în organism din alți carotenoizi prin procese metabolice.

Cu toate acestea, putem asimila mezo-zeaxantină și prin alimentație, deși în cantități mai mici decât în cazul celorlalți doi pigmenți maculari. Astfel, printre alimentele care conține mezo-zeaxantină se numără carnea și pielea de păstrăv, carnea de somon și sardinele.

Suplimentar, o altă sursă de mezo-zeaxantină o reprezintă florile de gălbenele, care sunt deseori utilizate pentru sintetizarea suplimentelor cu acest carotenoid macular.

fresh fish piece raw salmon fish fillet spices black stone surface delicious fish meat top view healthy food

Suplimente cu mezo-zeaxantină vs. alimente cu mezo-zeaxantină

În cazul mezo-zeaxantinei, asimilarea unei doze suficiente prin alimentație este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, iar acest lucru este îngreunat și mai mult de orice fel de afecțiuni fizice, deficiențe în dietă sau reduceri ale capacității de absorbție.

Din aceste motive, consumul de suplimente cu mezo-zeaxantină poate fi indicat și poate deveni chiar necesar, în special odată cu înaintarea în vârstă, când riscul instalării degenerescenței maculare crește considerabil.

Întrucât toți cei trei carotenoizi maculari sunt solubil în lipide, este indicat să consumi suplimente care conțin mezo-zeaxantină împreună cu alimente cu un conținut ridicat de Omega-3, precum avocado, ulei de măsline, somon sau ton.

O alimentație sănătoasă nu este suficientă pentru aportul zilnic necesar de mezo-zeaxantină. Pentru aceasta, ai nevoie de MacuShield, suplimentul alimentar dedicat performanței tale vizuale!

Află mai mult

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This