fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Degenerescența maculară în viața pacienților

Susținut de MacuShield

Ce e degenerescența maculară?

Află ce e degenerescența maculară (DMLV) și care e impactul ei asupra vederii de la Dna. Dr. Gabriela Drâmbărean, medic oftalmolog.

Crezi că ai putea suferi de degenerescență maculară? Să vedem care sunt simptomele acestei afecțiuni și cum poate fi aceasta depistată.

Dacă vrei să urmărești întreg interviul cu dna. Dr. Gabriela Drâmbărean, îl poți găsi aici!

DMLV – CE ESTE?

Degenerescența maculară este o boală degenerativă, o afecțiune redutabilă în oftalmologie, care se poate solda cu un handicap important. Acest lucru se întâmplă pentru că degenerescența maculară acționează asupra vederii centrale, asupra retinei.

Încă nu se cunosc cauzele acestei afecțiuni, nu se poate vindeca în totalitate, ci doar se poate ameliora și ce este cel mai grav este că nu prezintă niciun fel de durere în etapa inițială.

Degenerescența maculară apare în special la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Tocmai de aceea este recomandat ca aceste persoane să nu treacă cu vederea consultul oftalmologic anual.

De asemenea, persoanele care au în familie cazuri de degenerescență maculară sunt mai predispuse către dezvoltarea acestei afecțiuni.

Metode de diagnostic pentru DMLV

Degenerescența maculară poate fi depistată doar printr-un consult oftalmologic amănunțit. În cadrul consultului oftalmologic se examinează fundul de ochi, pentru a vedea dacă este ceva în neregulă cu macula.

Macula este zona cea mai importantă din retina. Este punctul în care lumina ajunge și este preluată de fotoreceptori.

În cazul în care lumina se concentrează în alt punct atunci vederea va fi alterată.

TIPURI DE DMLV

Sunt două tipuri de degenerescență maculară. Există degenerescență maculară incipientă, sau uscată și degenerescență maculară avansată, sau umedă.

Cea mai des întâlnită formă este cea uscată, iar persoanele care sunt diagnosticate cu această formă trebuie să înceapă imediat să își protejeze vederea!

Deși este mai rar întâlnită, forma avansată sau umedă a degenerescenței maculare evoluează mai rapid și afectează vizibil acuitatea vizuală.

TRATAMENT PENTRU DMLV

Potrivit experienței dnei. Dr. Gabriela Drâmbărean, există pacienți care știu că tratamentul funcționează, dar și persoane care nu își dau seama de acest lucru.

Pentru ca toți pacienții să realizeze că tratamentul își face efectul, aceștia trebuie ghidați, trebuie ca medicul să le explice ce înseamnă degenerescența maculară și cum funcționează.

Pacientul trebuie să înțeleagă faptul că tratamentul nu este dat pentru a vindeca degenerescența maculară, ci pentru a încetini progresia acesteia.

În clipa de față nu se poate afirma că există un tratament eficient pentru stoparea degenerescenței maculare, dar întotdeauna există speranțe.

DMLV ÎN VIAȚA PACIENTULUI

Este foarte important de reținut că din momentul în care un pacient este diagnosticat cu degenerescență maculară tratamentul trebuie să fie administrat continuu, nu trebuie să fie descoperită nici măcar o zi!

În plus, pacientul trebuie să se întoarcă periodic la consult oftalmologic, pentru a verifica că tratamentul este eficient și dacă va avea sau nu o continuare.

Legătura între starea generală de sănătate și problemele oftalmologice

Există anumite probleme de sănătate, (de ex. diabetul, hipertensiunea arterială sau obezitatea), care deși la prima vedere nu par să aibă legătură cu domeniul oftalmologiei, pot genera sau agrava eventualele probleme oftalmologice.

În acest moment nu există un tratament care să vindece degenerescența maculară, însă ea poate fi încetinită (în cazul în care este în fază incipientă) administrând anumite suplimente alimentare sau vitamine pentru ochi.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This