fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Ce este degenerescența maculară legată de vârstă?

Susținut de MacuShield

Degenerescența maculară legată de vârstă

Degenerescență maculară legată de vârstă reprezintă deteriorarea maculei.

Care sunt efectele degenerescenței maculare asupra ochilor? Dna. Dr. Oana Rusu ne va explica mai multe despre această afecțiune.

Pentru un consult, puteți intra aici!

Ce este macula?

Macula este o mică arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite să vedem clar detaliile fine și să îndeplinim activități cum sunt cititul și șofatul.

Când macula nu funcționează corect, vederea centrală poate fi afectată de încețoșare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescența maculară afectează abilitatea de a vedea la distanță sau aproape. Astfel, anumite activități – cititul, introdusul aței în ac pot deveni dificile sau imposibile.

Deși degenerescența maculară modifică vederea în porțiunea centrală a retinei, ea nu afectează vederea periferică. De exemplu, puteți vedea conturul ceasului, dar nu puteți spune cât e ceasul.

Degenerescența maculară, deși nu duce rapid la orbire, devine invalidantă, în timp, prin dispariția vederii centrale.

Cum se pune diagnosticul de degenerescență maculară?

Mulți dintre noi nu realizează că au o problemă maculară decât atunci când tulburarea vederii devine evidentă.

Oftalmologul dumneavoastră poate detecta degenerescența maculară în stadiul incipient în timpul examenului oftalmologic, care constă în următoarele:

Un test de vedere simplu, în care priviți un careu asemănător cu hârtia milimetrică (testul Amsler).

Examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei cu ajutorul oftalmoscopului.

Uneori se fac fotografii speciale ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceină, pentru a detecta vasele anormale de sânge ce sunt situate sub retină. Fluoresceina (un colorant) este injectată într-o venă a brațului și ochiul (retina) dumneavoastră este fotografiat pe măsură ce colorantul trece prin vasele de sânge situate sub retină.

EXISTĂ DOUĂ TIPURI DE DEGENERESCENȚĂ MACULARĂ

Îmbătrânirea normală a retinei

Procesul normal de îmbătrânire a retinei presupune formarea unor mici depozite de “drusen” cauzate de acumularea de material amorf (lipofuscină). Depozitele excesive determină apariția celor două forme de degenerescență maculară. 

Degenerescența maculară “uscată” (atrofică)

Majoritatea oamenilor (90% din cazuri) prezintă degenerescență maculară – formă “uscată”. Este produsă de îmbătrânire și de subțierea țesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc, de obicei, treptat. 

Degenerescența maculară “umedă” (neovasculară)

Forma “umedă” de degenerescență maculară apare în aproximativ 10% din cazuri. Apare atunci când se formează vase de sânge anormale sub retină. Din aceste vase de sânge noi se scurge fluid sau sânge și consecutiv este afectată vederea central. Pierderea vederii poate fi rapidă și severă. 

CUM SE MANIFESTĂ DEGENERESCENȚA MACULARĂ?

Degenerescența maculară legată de vârstă apare după vârsta de 50 de ani și poate determina simptome diferite la diferiți pacienți. Poate fi greu observată în stadiul inițial. Uneori vederea este afectată numai la un singur ochi, în timp ce la celălat poate fi păstrată pentru mulți ani.

Dar, când sunt afectați ambii ochi, pierderea vederii centrale poate surveni mai rapid. Pot apărea următoarele semne:

Cuvintele de pe o pagină apar voalate

În centrul câmpului vizual apare o zona întunecată sau goală

Liniile apar distorsionate

Factori de risc: Expunerea la lumină puternică, vârsta peste 55 de ani, hipercolesterolemia, fumatul, diabetul zaharat, predispoziția familială.

CARE ESTE TRATAMENTUL DEGENERESCENȚEI MACULARE DE VÂRSTĂ?

Cercetările arată că suplimentele nutritive pe bază de antioxidanți, acizi grași nesaturați (EPA+DHA), luteină, vitamine, zinc, cupru și seleniu ar putea preveni sau chiar încetini procesele de degenerescență maculară.

Luteina, un constituent de bază al pigmentului macular are o importantă acțiune de protecție împotriva radiației luminoase albastre, reducând riscul degenerescenței maculare.

Acizii grași esențiali polinesaturați (EPA+DHA) prezintă de asemenea o importanță deosebită prin proprietățile lor de a ameliora și îmbunătăți metabolismul retinian.

Cercetări recente (2005) arată că asocierea concomitentă de acizi grași esențiali polinesaturați (EPA+DHA) și luteină au efecte sinergice, adică mai mari decât administrarea fiecărui compus în parte.

Recent a apărut opțiunea injecțiilor intraoculare cu substanțe inhibitoare a neovascularizației.

CHIRURGIA LASER ȘI TERAPIA FOTODINAMICĂ

Anumite tipuri de degenerescență maculară “umedă” pot fi tratate prin chirurgie laser, o procedură de obicei scurtă și nedureroasă. 

Chirurgia laser și terapia fotodinamică utilizează o rază focalizată de lumină că să încetinească sau să stopeze scurgerea din vasele de sânge, scurgere care afectează maculă.

Această procedură determină păstrarea vederii la stadiul respectiv, nefiind un tratament care să determine revenirea vederii la normal. În ciuda tratamentului medical, mulți oameni cu degenerescență maculară se confruntă cu o anumită pierdere a vederii.

Că să vă ajute la adaptarea la niveluri mai scăzute ale vederii, oftalmologul dumneavoastră vă poate prescrie ochelari speciali, lupe sau alte dispozitive ajutătoare. Deoarece vederea periferică nu este de obicei afectată, ea este utilă persoanei.

Adesea, oamenii pot continuă să desfășoare multe dintre activitățile lor favorite, utilizând ochelarii speciali, lupe, materialele tipărite cu litere mai mari.

PRIMELE SEMNE DE ALARMĂ

Dacă observați cele mai mici semne ale degenerescenței maculare (imagine voalată, distorsionată sau pete negre în centrul câmpului vizual) prezentați-vă imediat la medicul oftalmolog pentru un consult de specialitate.

Diagnosticul și tratamentul precoce  al acestei afecțiuni reduc substanțial riscul pierderii vederii. 

Testul vederii cu testul (grila) Amsler

Vă puteți verifica zilnic vederea folosind testul Amsler. Ați putea detecta schimbări pe care altfel nu le-ați fi observat. O metodă bună de a vă aminti să vă uitațila el zilnic este să puneți grila pe ușa frigiderului. 

Cum se folosește grila:

1. Purtați ochelarii de citit și țineți grilă în fața dumneavoastră la 30-35 cm, la lumină bună.

2. Acoperiți un ochi.

3. Uitați-vă direct la punctul din mijloc cu ochiul neacoperit.

4. Când vă uitați direct la punctul central fiți atent dacă toate liniile sunt drepte sau anumite zone sunt distorsionate , voalate sau întunecate. 

5. Repetați procedura cu celălalt ochi.

6. Dacă vreuna din zonele grilei pare ondulată, voalată sau întunecată, prezentați-vă imediat la un oftalmolog.

WhatsApp Image 2022 09 22 at 14.10.56 1

Articol realizat de:

Dr. Oana Rusu

-Medic oftalmolog-

Q Vision Clinică de Oftalmologie

Cluj

Și tu îți poți proteja vederea cu ajutorul unei nutriții sănătoase, dar și cu un mic ajutor de încredere!

MacuShield este suplimentul tău alimentar cu luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, ce susține performanța vizuală!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This