Acuitatea vizuală - ce este ea? - MacuShield Romania
Acuitatea vizuală

Susținut de MacuShield

ACUITATEA VIZUALĂ

Acuitatea vizuală sau vederea centrală reprezinta capacitatea ochiului de a percepe forma și detaliile spațiale ale obiectelor. Acuitatea vizuală (AV) se determină monocular, adică pentru fiecare ochi în parte.

            Pentru determinarea AV se folosesc optotipi, atât pentru vederea la distanță (optotipul SNELLEN ) cât și pentru vederea la aproape.

Optotipul SNELLEN – este un panou iluminat ce conține 10 rânduri de litere de marimi diferite care pot fi citite de la o anumită distanță. Distanța de la care citește pacientul este 5 sau 6m – considerată a fi infinitul oftalmologic.  Valoarea acuității vizuale se exprimă după formula AV=d/D în care:

d – distanţa de la care pacientul citește rândul (5m)

D – distanța la care ochiul emetrop vede clar optotipul

 

Acuitatea vizuală normală este AV=5/5=1.

 

Dacă pacientul nu are acuitatea vizuală 1,0 se repetă examinarea cu punctul stenopeic. În cazul în care se îmbunătățește la privirea prin punct, cel mai probabil este vorba de un viciu de refracție. Dacă AV scade atunci este posibil să fie o afecțiune maculară.

Dacă AV este mai mica de 0,1, adică nu citește de la 5m nici primul rând de pe optotip, se apropie pacientul treptat de optotip, până acesta citește primul rând iar AV se notează astfel 4/50, 3/50, 2/50 sau 1/50.  Pentru o AV mai mică de 1/50 ne apropiem de pacient la 1m rugându-l să ne numere degetele ridicate notând  AV=n.d de la 50 cm sau n.d de la 25 cm. În urma AV foarte scazute folosim următoarele prescurtări:

  • m.m=percepe mișcarea mâini
  • l=percepe doar lumina
  • p.l=fără percepția luminii
performanta vizuala

  În caz de scadere a AV este foarte importantă prezentarea la medic, pentru un diagnostic și un tratament corespunzator. Printre cauzele posibile de scadere a acuității vizuale pot fi:

  • Vicii de refracție ( Hipermetropie, Miopie, Astigmatism)
  • Tulburări ale mediilor transparente (cataracta, hemoragie vitreeană)
  • Patologii retiniene (Retinopatie diabetică, Degenerescență maculară legată de vârstă)
  • Patologii ale nervului optic (Glaucom)
  • Ambliopia

            Screeningul oftalmologic este foarte important în cazul copiilor pentru a detecta vicii de refracție și devieri ale ochilor (strabism) și prin urmare a preveni ambliopia. Este recomandat să fie examinați periodic, copiii, începând cu vârsta de 6 luni-1an pentru a preveni astfel de patologii. Copiii preșcolari pot fi testați folosind optotipi cu diverse desene pe care trebuie să le ghicească sau optotipi cu litera “E” întoarsă în cele 4 directii (sus, jos, dreapta, stânga). 

            Screening-ul oftalmologic este important și în cazul adulților, pentru a preveni scăderea ireversibilă a acuității vizuale. Retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la populația activă (20-60 ani) din întreaga lume şi una dintre cele 3 cauze de orbire la vârsta a 3-a (alături de degenerescența maculară legată de vârsta şi glaucom).

screeningul oftalmologic

Bibliografie

  1. Caiet practic de rexidential în oftalmologie, pagina 99-107
  2. Kanski Clinical Ophthalmology, 8 edition, pagina 582-584

 

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This