fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Bodybuilding petru ochi (II/II)

Susținut de MacuShield

Bodybuilding petru ochi (II/II)

În cazul în care nu ai apucat să vezi prima parte, o găsești aici.

 

Parametrii senzoriali vizuali

 

  1.     Vederea/viziune dinamică

 

Vederea dinamică este abilitatea de a vedea obiectele în mișcare atunci când stai pe loc, ca atunci când o minge de golf zboară prin aer. De asemenea, poate ajuta la sincronizare și la percepția adâncimii.

Există anumite exerciții pe care le poți face pentru a o îmbunătăți.

 

Mingea spațială

Acest tip de dispozitiv este conceput pentru a vă antrena vederea dinamică, dar nu o măsoară. Această minge are litere care se citesc în mișcare. Mingea, care are un diametru de doi centimetri și jumătate, este construită din două emisfere, una neagră și alta albă, pe care sunt litere verzi și roșii. Mingea este suspendată în aer printr-un scripete. Ea poate fi balansată cu diferite viteze atât spre, cât și peste jucător.

În acest fel, mingea simulează diferite jocuri cu mingea. De exemplu, voleiul, dar și sporturi precum squash și tenis.

 

Rotator dinamic

Acesta este un disc rotativ. El este format din litere și cifre, iar viteza sa de rotație este afișată și controlată de un operator.

Inițial este setat la turații mari, cât să nu poată fi citit. Discul este apoi încetinit treptat până când o linie întreagă este citită corect, iar apoi încetinit în continuare până când un grup de litere și cifre este de asemenea citit corect.

Pentru a se asigura că ambii ochi sunt folosiți împreună (dominanță oculară) se folosește un disc de figuri roșii și verzi, în timp ce subiectul poartă ochelari de protecție roșii/verzi. Dacă nu funcționează ambii ochi, se vor vedea doar jumătate din figuri. Cu cât exersezi mai mult, ai șanse să vezi și beneficiile. Unul din sporturile în care acest exercițiu esteutil este tenisul.

 

  1.     Locație spațială

 

Numită și judecată spațială sau propriocepție, este capacitatea de a judeca poziția unui obiect sau a unei persoane în spațiu.

În săriturile verticale din atletism și în scufundări, o propriocepție precisă este esențială – altfel poate apărea o accidentare. Înotătorii judecă când să facă virajele în funcție de locul în care găsesc capătul piscinei.

 

Exercițiu: Șnurul Brock

Și acesta este un exercițiu simplu, care poate îmbunătăți vederea. Șnurul este un șir lung, pe care sunt înșirate margele de diferite culori. Subiectul ține un capăt al firului cu degetul pe nas, în timp ce capătul celălalt este ținut de antrenor. Exercițiul este pentru a te concentra rapid de la o mărga la alta.

Cu condiția ca cei doi ochi să funcționeze, șirul ar trebui să apară dublu și convergând într-un „V” pentru a se întâlni la marginea privirii în toate pozițiile privirii, de ex. în sus și în afară, în jos și înăuntru etc. A fi capabil să miște șirul în toate direcțiile poate identifica erori în sistemul vizual care altfel ar scăpa de detectare.

 

Dacă V-ul apare mai aproape de marginea privirii, atunci ochii au tendința de a supraconverge și subiectul va avea tendința de a lovi prea devreme, de a pune prea scurt, etc. În schimb, dacă V-ul apare dincolo de șiramă, atunci este probabil să se întâmple opusul. Pe margele sunt inscripționate litere care permit subiectului să-și ajusteze focalizarea.

 

Dacă subiectul are un singur ochi care funcționează central atunci se va vedea doar un singur șir, dar se poate folosi exercițiul de focalizare rapidă a mărgelelor atunci când acestea sunt mișcate rapid și încă o dată în direcții diferite de privire, pe măsura situației sportive.

 

  1. Conștientizarea central-periferică (CCP)

Conștiința central-periferică este capacitatea de a rămâne concentrat la nivel central, fiind în același timp conștient de informațiile esențiale din jur. Nu este vorba doar de a privi un singur lucru, ci este de asemenea vital să fii capabil de a observa tot ce te înconjoară și să știi ce se întâmplă cu privire la acestea.  În viața unui sportiv, această abilitate este esențială.

Ce exercițiu ar putea fi bun pentru instruirea acestei abilități? 

Ai nevoie de un instrument format din opt spițe cu 3 picioare care radiază de la un panou central. La capătul fiecărei spițe se află o diodă emițătoare de lumină (LED).

Culoarea luminii emise depinde de compoziția chimică a materialului semiconductor utilizat și poate fi aproape ultravioletă, vizibilă sau infraroșu. Nick Holonyak Jr. (născut în 1928) de la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign a dezvoltat primul LED practic cu spectru vizibil în 1962.

LED-urile se aprind aleator, iar subiectul fixează o lumină roșie centrală constantă. De fiecare dată când este o lumină LED, subiectul este instruit să miște un joystick. La sfârșitul fiecărui ciclu complet, sunt afișați timpii necesari pentru a detecta luminile periferice în fiecare direcție.

Deoarece vederea periferică este redusă la alergare, este util să te antrenezi în timp ce alergi pe loc, pentru a evita prea multă constrângere a câmpului vizual.

 

  1. Mișcarea ochilor în lateral

 

Mișcările de urmărire ale ochilor sunt importante în toate sporturile cu mingea și probele de aruncare din atletism. Mai exactt, ori de câte ori trebuie urmată o traiectorie.

 

Exercițiu: Wayne Saccadic Fixator (WSF):

 

Acest exercițiu se folosește de un instrument pătrat de aproximativ 80 cm șii este format din 33 de lumini așezate în trei cercuri concentrice în jurul unei lumini centrale. Poate fi folosit la diferite înălțimi și unghiuri pentru a simula condițiile de joc.

De obicei, subiectul este la distanță de braț și i se spune să stea într-o poziție echilibrată, cu picioarele depărtate la lățimea umerilor, să clipească normal și să țină capul cât mai drept.

 

Una dintre numeroasele utilizări ale acestui instrument este de a exersa mișcările de urmărire urmând o serie de lumini care par să se miște în trei moduri: circular, orizontal și vertical, ținând în același timp capul nemișcat.

 

Știai vreunul dintre aceste exerciții?

 

 

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This