fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Pigmentul Macular

Susținut de MacuShield

PIGMENTUL MACULAR

Află cele mai importante informații despre pigmentul macular, de la doamna dr. Alina Gheorghe, medic chirurg oftalmolog!

Î: Cine sunt?

R: Sunt Alina Gheorghe, medic chirurg oftalmolog, fac parte din echipa de transplant, sunt reprezentantul României la European Board of Ophtalmology și predau la Universitatea de Medicină și Farmacie Doctor Carol Davila din București.

Î: Ce înseamnă și cu ce ne ajută un filtru de calculator?

R: Filtrul de calculator la o lentilă de ochelari înseamnă un filtru, o lentilă specială ce diminuează trecerea luminii albastre către structurile oculare.

Pentru că lumina albastră duce la formarea de molecule toxice la nivelul fotoreceptorilor retinieni de la nivelul retinei adică, crescând astfel riscul apariției patologiilor maculare, adică bolilor retiniene degenerative.

Î: Pigmentul macular – Ce este și cum îl protejăm?

R: Mijloacele de protecție ale organismului se regăsesc în pigmentul macular cu xantofilii retinieni, mai precis mezo-zeaxantină, luteină și zeaxantină.

Se poate spune că pigmentul macular este filtru de calculator al ochiului.

Se poate spune că el este foarte important și că este în cantități mai reduse la pacienții cu fotofobie sau la oamenii ce fac tranzitul dintre lumina puternică și lumina slabă, mult mai greu față de restul populației.

Î: Cum se regenerează acesta?

R: Sursa de regenerare a pigmentului macular se face numai prin aport extern, fie că vorbim de aport alimentar sau suplimente.

Prin urmare, o dietă bogată în legume verzi asigură refacerea pigmentului macular. În societatea actuală, față de generațiile anterioare, de fapt a crescut consumul, pentru că expunerea la lumina albastră a crescut mult mai mult față de acum sute de ani.

Implicit, pigmentul macular are mai mult de suferit, are mai mult de suferit nu numai prin scădere de acuitate vizuală, ci și prin alterarea sensibilității la contrast, prin alterarea capacității de a ne apăra împotriva luminii puternice.

Și pe lângă faptul că a crescut consumul, adică expunerea la lumina albastră, prin stilul de viață și dietă, a scăzut și consumul legumelor verzi.

green vegetables flat lay healthy diet

Î: Cum ne putem proteja pigmentul macular?

R: Dacă pigmentul macular este deficitar, predispoziția către boli maculare și boli retiniene este crescută și calitatea vederii în viața cotidiană, pentru un pacient tânăr are de suferit, pentru că acuitatea vizuală nu înseamnă doar vederea bună la distanță sau apropiere.

Înseamnă aprecierea corectă a distanțelor, înseamnă vederea în spațiu, vederea tonurilor, adaptabilitatea la o lumină puternică și sensibilitatea la contrast.

Prin urmare, un om cu un pigment macular mai scăzut, cel mai probabil că are o adaptabilitate scăzută la lumina puternică și o sensibilitate la contrast alterată.

Ce înseamnă asta?

O scădere a adaptabilității, adică a trecerii de la lumină mai slabă la lumină puternică, înseamnă că suntem mai deranjați de faruri, de proiecții sau de lumini puternice, implicit de soare.

Adică toate persoanele fotofobe sunt predispuse a avea un pigment macular mai scăzut.

Î: Cum putem să-l îmbunătățim?

R: Calitatea pigmentului macular este influențată, evident, prin aport, aport alimentar sau aport de xantofili retinieni și prin protecție, adică protecția structurilor oculare de lumina albastră.

Sigur că ambele sunt foarte bune. Ochelarii cu filtru ne protejează, ne asigură protecție, însă sănătatea vine din interior.

Prin urmare, un aport corect și o calitate anatomică a pigmentului macular asigură cel mai bun efect protector.

Așadar, o bună sănătate oculară înseamnă un pigment macular sănătos, un pigment macular sănătos asigurat prin cei trei xantofili retinieni și mai înseamnă și o bună protecție a tuturor structurilor oculare prin protecția de razele ultraviolete și lumina albastră în exces.

Așadar, sănătatea oculară este asigurată de un pigment macular sănătos, prin asigurarea valorilor normale ale celor 3 pigmenți xantofili retinieni și printr-o bună protecție a tuturor structurilor oculare în fața luminilor ultraviolete sau luminii albastre.

Află mai mult despre cum poți furniza toate elementele necesare unei vederi optime, aici

Iar dacă îți dorești să afli mai multe despre activitatea doamnei dr. Alina Gheorghe, o poți găsi aici

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This