Glaucom: impact asupra vederii
Află de la dna. Dr. Ramona Barac, de la Clinica Retina, mai multe despre glaucom: impact asupra vederii, simptome și metode de tratament.
De ce este glaucomul considerat dușmanul tăcut al vederii?
Poți vedea interviul integral cu dna. Dr. Ramona Barac, aici.
Ce înseamnă glaucomul?
Din punct de vedere medical, glaucomul este o nevrită optică multifactorială progresivă. Dacă nu este tratată corespunzător, duce la pierderea vederii. Principala cauză este presiunea intraoculară crescută.
Pentru o mai bună reprezentare a acestei afecțiuni, îți poți imagina că „acest glaucom este un animal sălbatic care a intrat în casă și pe care trebuie să-l stăpânești. E casa ta, trebuie să trăiești cu el.
Nu trebuie să te lupți cu el, dar permanent trebuie să fii atent la el, pentru că în orice moment de slăbiciune, te atacă.”
Este important de reținut faptul că modificările apărute prin glaucom sunt ireversibile, iar vederea pierdută prin glaucom nu se mai poate recupera prin niciun fel de operație.
Cum apare glaucomul?
Glaucomul poate apărea din destul de multe cauze.
În primul rând, acesta poate apărea din senin, această formă fiind cunoscută ca și „glaucom primitiv”. Este o formă foarte periculoasă, pentru că nu prezintă simptome, iar pacienții se prezintă la medicul oftalmolog când este deja destul de târziu.
O altă formă des întâlnită de glaucom este cel neo-vascular, care apare în general în rândul persoanelor cu diabet. Acesta este, de asemenea, greu de ținut sub control și tratat. Acesta poate apărea în urma unei complicații a cataractei, în care cristalinul își mărește dimensiunile.
Glaucomul poate apărea ca și efect advers al altor medicamente, precum cortizonul.
Există măsuri de prevenție?
Ce face glaucomul?
Conform dnei. Dr. Ramona Barac, glaucomul cauzează pierderea treptată a vederii, prin reducerea câmpului vizual.
Odată ce această pierdere a acuității vizuale s-a produs, nu mai poate fi recuperată. Tocmai de aceea, se dorește depistarea acestei afecțiuni dintr-un stadiu cât mai incipient.
Consecințele sunt grave, pentru că pierderile sunt ireversibile. Pacientul poate să își piardă complet vederea, să nu perceapă nici măcar lumina.
Pierderea acestui simț luminos poate influența negativ și activitatea cardiovasculară, astfel că persoanele care își pierd vederea, au o speranță de viață mai mică.
Există cazuri în care, deși glaucomul este tratat și chiar operat, vederea tot se pierde. Sunt, totuși, și cazuri fericite, în care în urma tratamentului și intervenției chirurgicale se câștigă ani de vedere sănătoasă.
Este marijuana medicinală o soluție viabilă?
Această ipoteză a apărut în jurul anilor 70, când s-a demonstrat că marijuana scade presiunea intraoculară.
Însă acest efect de scădere a presiunii durează maxim 3 ore, nefiind un tratament foarte eficient.
Din acest motiv, și pentru faptul că această substanță are foarte multe efecte adverse, s-a renunțat la ideea de tratament pe bază de marijuana.
Există programe naționale care să vină în ajutorul pacienților?
Atât diagnosticul, cât și tratamentul glaucomului sunt gratuite, prin intermediul rețetelor teritoriale, date de medicul oftalmolog și/sau de medicul de familie.
Persoanele care suferă de glaucom ar trebui să fie susținute prin programe de ajutorare, care să le permită achiziționarea de dispozitive low-vision (pentru acuitate vizuală scăzută), însă, la noi în țară, nu există încă astfel de programe.
Ai grijă de vederea ta și mergi regulat la un consult oftalmologic, pentru a putea preveni orice afecțiune.
De asemenea, întreabă medicul oftalmolog de MacuShield, suplimentul ce susține performanța vizuală!