fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Cum ajută o dietă echilibrată?

Susținut de MacuShield

Cum ajută o dietă echilibrată?

 

„Mens sana in corpore sano” (latină) sau “Νους υγιης εν σωματι υγιει” (greaca veche) spuneau cei antici, concluzionând chiar de atunci că pentru o minte sănătoasă ne trebuie un corp sănătos. Ducând mai departe ideea, pentru un corp sănătos, ne trebuie o dietă echilibrată.

O alimentație sănătoasă și echilibrată s-a dovedit a fi secretul prevenirii mai multor afecțiuni sistemice, implicit și oculare. Alimentele cu conținut bogat în antioxidanți (luteină și zeaxantină), beta-caroten, vitaminele A, C, D, E, acizi grași (Omega 3), ajută la menținerea sănătății oculare și la prevenirea degenerescenței maculare legată de vârstă.

Legumele de culoare verde închis și cu frunze mari (varză, salată, spanacul) precum și peștele, uleiul de pește, ouăle și nucile, reprezintă sursele principale ale acestor nutrienți. Pacienții cu diabet zaharat, copiii cu naștere prematură (greutate mică la naștere) sau cu retinopatie de maturitate, pacienții tineri sau mai puțin tineri cu miopie, raportat și la gradul miopiei lor, dezvoltă o sensibilitate aparte ce reprezintă un risc pentru afecțiuni maculare și retiniene. La fel, pentru cei vârstnici, apariția și evoluția degenerescenței maculare poate fi influențată pozitiv de prezența acestor nutrienți esențiali menționați mai sus.

dieta echilibrata 2

Suplimentele alimentare și troficele retiniene pe bază de luteină, în principal antioxidanți, vitamine, zinc, zeaxantină, seleniu și Omega-3, pot fi de real folos în gestionarea problemelor maculare și retiniene, încetinind pagubele produse de expunerea îndelungată și dăunătoare la razele ultraviolete. În plus, lucrul excesiv la calculator și telefon, combinate cu o alimentație neadecvată și deficitară, poate duce treptat la deteriorarea vederii și a rezistenței la efort ocular.

Trebuie menționat faptul că pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, rolul apei este vital. Apa facilitează transportul substanțelor nutritive în organism, elimină toxinele formate, ajuta digestia si intretine majoritatea organelor vitale, inclusiv ochii.

Din cazuistica zilnică și din experiența mea profesională trag concluzia că bolile oculare cum ar fi degenerescența maculară și bolile retiniene se înmulțesc, cu siguranță, legat și de alimentația noastră “ modernă” lipsită de nutrienți și a sedentarismului.

Verificarea stării de sănătate a ochilor se poate face doar în timpul unui consult oftalmologic. Examenul biomicroscopic, examenul fundului de ochi după dilatarea pupilei și investigațiile paraclinice (tomografie în coerența optică și perimetria computerizată) pot confirma diagnosticul și aprecia evoluția bolii.

 

Grigorios Triantafyllidis

Dr. Grigorios Triantafyllidis

Medic primar oftalmolog

Clinica de Oftalmologie AMA-OPTIMEX, București

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This