CE E PIGMENTUL MACULAR?
În acest articol poți afla ce e pigmentul macular, de la Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog și cum ne ajută să avem ochi sănătoși.
Ca de obicei, puteți găsi interviul integral, mai jos.
Cine sunt?
Dr. Alina Gheorghe este medic chirurg oftalmolog, face parte din echipa de transplant, este reprezentantul României la European Board of Ophtalmology și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Doctor Carol Davila din București.
CE ÎNSEAMNĂ FILTRUL DE CALCULATOR?
Filtrul de calculator la o lentilă de ochelari este un filtru, o lentilă specială ce diminuează trecerea luminii albastre către structurile oculare.
Lumina albastră duce la formarea de molecule toxice la nivelul retinei, crescând astfel riscul apariției patologiilor maculare, adică bolilor retiniene degenerative.
DESPRE PIGMENTUL MACULAR
Mijloacele de protecție ale organismului se regăsesc în pigmentul macular cu xantofilii retinieni, mai precis mezo-zeaxantină, luteină și zeaxantină.
Se poate spune că pigmentul macular este filtrul de calculator al ochiului.
Un nivel mai scăzut al pigmentului macular se poate traduce prin pacienți cu sensibilitate la lumină (fotofobie), sau cu o capacitate mai redusă de adaptare la lumină puternică sau slabă.
CUM SE REFACE PIGMENTUL MACULAR?
Sursa de regenerare a pigmentului macular se face numai prin aport extern, fie că vorbim de aport alimentar sau suplimente.
Prin urmare, o dietă bogată în legume verzi asigură refacerea pigmentului macular.
În societatea actuală, față de generațiile anterioare, de fapt a crescut consumul, pentru că expunerea la lumina albastră a crescut mult mai mult față de acum sute de ani.
Implicit, pigmentul macular are mai mult de suferit, nu numai prin scădere de acuitate vizuală, ci și prin alterarea sensibilității la contrast, prin alterarea capacității de a ne apăra împotriva luminii puternice.
Și pe lângă faptul că a crescut consumul, adică expunerea la lumina albastră, prin stilul de viață și dietă, a scăzut și consumul legumelor verzi.
Cum protejez pigmentul macular?
Dacă pigmentul macular este deficitar, predispoziția către boli maculare și boli retiniene este crescută și calitatea vederii în viața cotidiană.
De exemplu, un pacient tânăr are de suferit, pentru că acuitatea vizuală nu înseamnă doar vederea bună la distanță sau apropiere.
Înseamnă aprecierea corectă a distanțelor, înseamnă vederea în spațiu, vederea tonurilor, adaptabilitatea la o lumină puternică și sensibilitatea la contrast.
Prin urmare, un om cu un pigment macular mai scăzut, cel mai probabil că are o adaptabilitate scăzută la lumina puternică și o sensibilitate la contrast alterată.
Ce înseamnă asta?
O scădere a adaptabilității, adică a trecerii de la lumină mai slabă la lumină puternică, înseamnă că suntem mai deranjați de faruri, de proiecții sau de lumini puternice, implicit de soare.
Adică toate persoanele fotofobe sunt predispuse a avea un pigment macular mai scăzut.
Cum putem să refacem pigmentul macular?
Calitatea pigmentului macular este influențată, evident, prin aport alimentar sau aport de xantofili retinieni și prin protecție, adică protecția ochilor de lumina albastră.
Sigur că ambele sunt foarte bune. Ochelarii cu filtru ne protejează, ne asigură protecție, însă sănătatea vine din interior.
Prin urmare, un aport corect și o calitate anatomică a pigmentului macular asigură cel mai bun efect protector.
Așadar, o bună sănătate oculară înseamnă un pigment macular sănătos, asigurat prin cei trei xantofili retinieni.
Mai înseamnă și o bună protecție a tuturor structurilor oculare prin protecția de razele ultraviolete și lumina albastră în exces.
Află mai mult despre cum poți furniza toate elementele necesare unei vederi optime, aici.
Iar dacă îți dorești să afli mai multe despre activitatea doamnei dr. Alina Gheorghe, o poți găsi aici!