fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

7 tulburări de vedere care necesită consult oftalmologic

Susținut de MacuShield

7 afecțiuni oculare des întâlnite

Află detalii despre 7 afecțiuni oculare des întâlnite, care ar trebui verificate de către un medic oftalmolog.

Puteți găsi mai multe informații despre activitatea dnei. Dr. Oana Vișan, aici.

Când trebuie să merg la oftalmolog?

Majoritatea oamenilor se confruntă la un moment dat în viață cu tulburări de vedere. Din fericire, în multe situații nu este ceva grav și un tratament aplicat la timp, chiar la birou sau acasă, poate rezolva problema tulburării de vedere.

Însă, dacă problema nu dispare în câteva zile sau se agravează, trebuie neapărat consultat un medic oftalmolog.

Consultul oftalmologic periodic (măcar o dată pe an) este important atât pentru persoanele care se consideră sănătoase, cât mai ales de cele care se tratează pentru diverse boli.

Iată șapte dintre cele mai frecvente tulburări de vedere:

Usturimi ale ochilor, ochi uscați sau ochi roșii

Persoanele care stau mult în fața calculatorului sau conduc mult prezintă adesea usturime și înțepături la nivelul ochilor sau își simt ochii uscați (senzație de nisip în ochi).

Un tratament eficient și profilactic constă în administrarea de lacrimi artificiale (preferabil fără conservanți) zilnic, înainte de a începe muncă și pe parcursul zilei.

Dacă apare și înroșirea ochilor sau simptomele nu dispar în câteva zile folosind lacrimi artificiale zilnic, este nevoie de un consult oftalmologic.

Este posibil să fie ceva mai grav și să necesite un tratament suplimentar administrat de către medicul oftalmolog.

Ochi sensibili la lumină (Fotofobie)

Persoanele sensibile la lumină sunt deranjate de lumina puternică, strălucitoare. În unele cazuri, orice fel de lumină poate fi deranjantă.       

Dacă apare sensibilitatea ochilor la lumină, aceasta poate indica spre o problemă gravă care necesită neapărat un consult oftalmologic.

Ochi obosiți

Dacă pe parcursul zilei apare senzația de oboseală a ochilor, însoțită sau nu de tulburări de vedere sau dureri de cap, este nevoie de o vizită la medicul oftalmolog. Cel mai probabil este nevoie de ochelari, dar poate fi și ceva mai grav.

Majoritatea persoanelor peste 40 de ani au nevoie de ochelari pentru vederea la aproape.

La fiecare început de an școlar ar fi indicat că părinții să își programeze copiii la un consult oftalmologic. De asemenea, părinții ar trebui să își întrebe copiii periodic dacă văd bine la tablă sau dacă își simt ochii obosiți la finalul zilei.

feeling stressed unhappy frustrated touching forehead suffering migraine severe headache

Vedere slabă noaptea

Vederea slabă noaptea observată mai ales la condus, sau vederea slabă în locuri întunecoase precum sălile de cinema, poate fi un simptom al unei boli grave sau a lipsei de vitamina A.

De aceea necesită obligatoriu un consult la medicul oftalmolog.

Vedere tulbure, neclară sau încețoșată

Multe boli pot da o vedere tulbure, încețoșată sau neclară (cataractă, diabet, glaucom, degenerescență maculară și alte sindroame maculare).

Unele pot fi tratate chirurgical de către medicul oftalmolog, altele medicamentos. De aceea vederea încețoșată, tulbure sau neclară este un motiv serios pentru un consult oftalmologic.

Vedere cu puncte sau pete negre mobile

Apariția unor puncte sau pete negre care plutesc în câmpul vizual poate fi un lucru banal sau poate trăda o afecțiune gravă a ochilor.

Un element de alarmă este prezența în plus a unor senzații luminoase (scântei, fulgere) care apar la nivelul vederii. În acest caz trebuie să vă prezentați de urgență la medicul oftalmolog deoarece poate fi o dezlipire de retină.

Dacă punctele negre sau petele sunt fixe, este nevoie de asemenea de un consult oftalmologic urgent.

Scădere bruscă a vederii

O scădere bruscă a vederii sau instalată treptat în câteva zile este un motiv real de îngrijorare, care nu trebuie neglijat.

În acest caz consultul oftalmologic este obligatoriu și urgent.

În concluzie, tulburările de vedere, chiar ușoare, nu trebuie ignorate, ci tratate de medicul oftalmolog cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile care pot să apară și să ducă până la pierderea totală sau parțială a vederii.

dr Oana Visan ok

Articol realizat de:

Dr. Oana Vișan

-Medic primar oftalmolog-

Clinica Ophtalens T, Cluj-Napoca

Vă așteptăm pe blogul nostru, unde puteți citi articole pe diverse subiecte din lumea oftalmologiei!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This