Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Riscurile și consecințele retinopatiei diabetice

Susținut de MacuShield

Riscurile diabetului asupra vederii

Dr. Ruxandra Pîrvulescu, medic primar oftalmolog în cadrul Clinicii Progresul, ne prezintă simptomele retinopatiei diabetice și riscurile diabetului asupra vederii.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre această boală, poți găsi aici interviul integral.

Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o afecțiune, o boală vasculară a fundului de ochi, a vaselor de la nivelul retinei.

Să ne gândim la retină, partea din spate a ochiului, ca la un film într-o cameră foto.

Atunci când suferim de diabet, nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot deteriora acest „film.” Aceasta face ca imaginea să devină neclară sau să apară pete.

Pe măsură ce retinopatia diabetică avansează, aceasta poate provoca sângerări în interiorul ochiului, ceea ce face să fie și mai dificil să vedem. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la pierderea vederii.

Este demonstrat faptul că persoanele care suferă de diabet sunt mai expuse la diverse afecțiuni, nu neapărat la nivelul ochilor, ci al întregului organism, mai ales la vasele sanguine mici.

Pacienții care suferă de diabet și observă pete în câmpul vizual și/sau scăderi ale acuității vizuale sunt ferm încurajați să meargă la medicul oftalmolog, pentru că acestea sunt principalele simptome ale retinopatiei diabetice.

Principalul factor de risc în apariția acestei boli este fluctuația glicemiei, diabetul neținut sub control.

Este foarte important pentru un pacient diabetic să își mențină nivelul glicemiei constant și în limite aproximativ normale, cu variații cât mai mici.

Câte tipuri de retinopatie diabetică există?

 Există două tipuri de retinopatie diabetică:

  • Neproliferativă – la nivelul fundului de ochi apar hemoragii și alte simptome care pot fi catalogate corect doar de un medic oftalmolog.

 

  • Proliferativă – în plus față de simptomele celei neproliferative, pe fundul de ochi cresc vase de sânge care în mod normal nu ar trebui să fie acolo. Această formare de vase (neovase) apare ca urmare a încercărilor organismului de a repara ce s-a stricat, însă într-un mod greșit, neprielnic pacientului.

Care sunt consecințele imediate asupra vederii?

Un pacient cu retinopatie diabetică nu își poate da seama că are o problemă în stadiul incipient al bolii.

În momentul în care pacientul sesizează scăderea acuității vizuale, înseamnă că boala deja a avansat și poate genera complicații.

Complicația cea mai de temut este un edem ocular diabetic, adică o acumulare de lichid în retină (acea zonă din ochi folosită pentru a „înregistra” imaginea).

Ideal ar fi ca, în momentul în care un pacient este diagnosticat cu diabet, să viziteze cel puțin o dată pe an un medic oftalmolog.

Care este cel mai eficient tip de tratament pentru retinopatia diabetică?

Prevenția este cea mai importantă, iar acest lucru se poate face prin vizite regulate la un medic oftalmolog.

Desigur, sunt multe tipuri de tratament pe care un pacient le poate primi, în funcție de gravitatea situației, dar acest lucru se poate face doar sub îndrumarea medicului oftalmolog.

Retinopatia diabetică poate avea un impact semnificativ asupra vieții pacientului.

Există multe cazuri în care retinopatia diabetică se dezvoltă asimetric, adică vederea nu scade la fel la ambii ochi. Este posibil ca un ochi să vadă mai bine decât celălalt, iar pacientul să nu își dea seama imediat că are o problemă de vedere.

Orice scădere a acuității vizuale trebuie tratată cu seriozitate, prin măsurarea regulată a acuității vizuale și controale oftalmologice regulate, în special în rândul persoanelor care suferă de diabet.

De asemenea, este important de menționat faptul că purtarea de lentile de contact nu constituie un risc pentru persoanele cu diabet.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This