Ce este operația de cataractă?
Te-ai întrebat vreodată ce este operația de cataractă? Vom afla de Dl. Dr. Grigorios Triantafyllidis, medic primar oftalmolog, dacă este o procedură complicată.
Poți găsi aici întreg interviul acordat de către Dr. Triantafyllidis, în cadrul căruia vei putea afla în ce constă operația de cataractă.
De asemenea, dacă îți dorești o consultație la Dl. Dr. Grigorios Triantafyllidis, să știi că îl poți găsi la Clinica AmaOptimex, București.
În ce constă operația de cataractă?
Operația de cataractă constă în înlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial, dintr-un material agreat de organismul nostru, siliconul.
Operația nu doare, se face cu anestezie locală.
Pacienții sunt operați în ambulator, adică vin, se operează, apoi pleacă acasă.
Care sunt riscurile operației de cataractă?
Conform Dlui. Dr. Grigorios Triantafyllidis, operația de cataractă este una dintre cele mai banale proceduri chirurgicale care se efectuează în corpul nostru.
Cu toate acestea, faptul că operația de cataractă este considerată simplă, nu înseamnă că este lipsită de riscuri sau complicații ce pot apărea postoperator.
Riscul cel mai des întâlnit este infecția. Aceasta apare cel mai des din cauza igienei precare sau a faptului că pacientul nu își urmează tratamentul.
Pacienților le este recomandat să se prezinte la vizitele postoperatorii. Prima vizită este chiar a doua zi după operație, pentru schimbarea pansamentului, apoi la o săptămână și șase săptămâni.
În tot acest timp, pacientul trebuie să respecte cu strictețe tratamentul prescris de doctor, care constă, de obicei, în aplicarea picăturilor la nivelul ochiului.
De asemenea, pacientul trebuie să aibă o igienă oculară corespunzătoare, pentru a evita riscul infecției, să evite să ducă mâna la ochi sau să ridice greutăți.
Cristalinul artificial se simte în ochi?
Cristalinul artificial poate da senzația de corp străin. Operația de cataractă este asociată și cu o disfuncție a filmului lacrimal.
Din acest motiv, pacienților le este recomandat ca înainte și după operație să aplice lacrimi artificiale, pentru a asigura confortul ochilor și o vindecare eficientă.
Cristalinul artificial nu se distruge în timp. După spusele Dlui. Dr. Triantafyllidis, implantul, odată făcut, este „pe viață”.
În ce măsură i se va influența vederea pacientului după operația de cataractă?
Imediat după operație există riscul de inflamare a corneei. Altfel spus, pacientul poate că nu va vedea excelent imediat după operație.
Însă, dacă pacientul respectă tratamentul și indicațiile medicului, în 72 de ore ar trebui să aibă o vedere care să îi permită să conducă și să își desfășoare activitățile de zi cu zi.
Dl. Dr. Triantafyllidis recomandă totuși pacienților ca o săptămână după efectuarea operației de cataractă să evite să conducă, să evite eforturile fizice mari și lucratul la calculator, pentru că aceste acțiuni prelungesc perioada de recuperare a vederii.
Perioada completă de recuperare a ochiului după operația de cataractă este de aproximativ 6 săptămâni. Deși este o operație simplă, este considerată o „agresiune” asupra ochiului, care este un organ foarte sensibil.
Care sunt complicațiile operației de cataractă?
Cele mai multe complicații apar postoperator.
Cel mai des se întâlnește cataracta secundară. Aceasta apare la aproximativ 30% din pacienți, în special la acei pacienți cu imunitate scăzută, sau din contră, foarte bună, sau la persoanele care au diabet.
Cataracta secundară este o reacție a organismului la implant, dar nu este neapărat o complicație. Practic, sacul în care este poziționat cristalinul artificial se opacifiază .
Se tratează ușor, printr-o curățare a sacului respectiv, folosind un Laser YAG, iar pacientul se poate bucura din nou de o vedere optimă.
Ai încredere în știința MacuShield și oferă tot ce este mai bun vederii tale!