fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Ce boli oculare poți avea în funcție de culoarea ochilor?

Susținut de MacuShield

Culoarea ochilor

 

Ce legătură există între culoarea ochilor și starea lor de sănătate? Află aici ce zic cercetările despre acest subiect.

 

Verzi, albaștri sau căprui?

 

Pe lângă estetic și cât sunt de doriți, culoarea ochilor poate ascunde și bolile la care sunteți mai sensibili.

Când vine vorba de protejarea ochilor de soare, melanina este cel mai bun prieten al nostru. Acest pigment întunecat este cel care dă culoarea ochilor noștri și, de asemenea, ajută la absorbția razelor UV dăunătoare.

De fapt, persoanele cu ochi mai întunecați sunt, în general, mai puțin susceptibile la daunele provocate de soare decât cele cu ochi mai deschiși.

Acest lucru se datorează faptului că pigmentul din ochii mai întunecați acționează ca niște ochelari de soare naturali, filtrând o mare parte din razele nocive ale soarelui.

Ce boli poți avea în funcție de culoarea ochilor?

Ochi căprui:

 

Cu toate culorile diferite de ochi, este interesant de știut că ochii căprui sunt cei mai comuni. Studiile au arătat că peste 55% din populația lumii are ochii căprui.

 

Cataracta:

 

Potrivit unui studiu din 2000 publicat în American Journal of Ophthalmology, persoanele cu ochi căprui sau negri au un risc mai mare de a dezvolta cataractă. Cataracta este o opacizare a cristalinului ochiului, care poate cauza scăderea vederii și, în cele din urmă, orbirea.

Studiul a constatat că persoanele cu ochi căprui sau negri au un risc de 1,5 până la 2,5 ori mai mare de cataractă decât persoanele cu ochi albaștri sau verzi. Motivul exact al acestui risc crescut nu este cunoscut, dar se crede că melanina, pigmentul care dă culoarea ochilor căprui și negri, ar putea juca un rol. Lumina UV poate fi, de asemenea, un factor, deoarece se știe că aceasta deteriorează cristalinul ochiului.

 

Vitiligo

 

O revizuire din 2012 a cercetărilor privind vitiligo a constatat că boala autoimună, care provoacă acele pete albe pe piele, a fost mai puțin frecventă la persoanele cu ochi albaștri. Dintre cei aproape 3.000 de pacienți cu vitiligo – care erau toți caucazieni – implicați în cercetare, 27% aveau ochii albaștri, 30% aveau ochii verzi și 43% aveau ochii căprui.

Descoperirile sugerează că ar putea exista o legătură genetică între culoarea ochilor și vitiligo. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această legătură.

Culoarea ochilor

Ochi deschiși la culoare:

 

Ochii albaștri sau cu tente de gri sunt următorii cel mai des întâlniți, în timp ce ochii verzi sunt cei mai rari.

 

Melanom

 

Persoanele cu ochi albaștri au un risc mai mare de a dezvolta melanom, cea mai periculoasă formă de cancer de piele. Riscul crescut se datorează unei predispoziții genetice pentru vitiligo, o afecțiune în care organismul produce prea puțină melanină, pigmentul care dă culoarea pielii.

„Se crede că vitiligo este o boală autoimună în care organismul se întoarce împotriva lui însuși și atacă melanocitele, celulele care produc melanina”, explică Spritz. „Aceleași variații ale genelor noastre care ne fac mai predispuși la vitiligo ne fac, de asemenea, mai predispuși la melanom”.

 

Endometrioza

 

Este o afecțiune foarte frecventă care afectează femeile aflate la vârsta fertilă. Aceasta apare atunci când țesutul care căptușește interiorul uterului (endometrul) crește în afara uterului. Endometrioza poate provoca o serie de simptome, inclusiv durere, sângerări abundente și infertilitate.

Cauza exactă a endometriozei este necunoscută, dar se crede că este legată de hormoni și de genetică. În mod interesant, cercetările au arătat că endometrioza este mai frecventă la femeile cu ochii de culoare deschisă. Acest lucru se datorează faptului că gena care determină culoarea ochilor este, de asemenea, implicată în dezvoltarea endometriozei.

Deși legătura dintre culoarea ochilor și endometrioză nu este pe deplin înțeleasă, este clar că această afecțiune poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării unei femei.

 

DMLV

 

Potrivit unui studiu recent, persoanele cu ochii de culoare deschisă sunt mai predispuse să dezvolte degenerescență maculară, o afecțiune care provoacă pierderea vederii. Studiul a constatat că persoanele cu ochi albaștri sau verzi au fost de peste două ori mai susceptibile de a dezvolta această afecțiune decât cele cu ochi căprui sau negri.

Cercetătorii cred că diferența se poate datora faptului că ochii de culoare deschisă au mai puțin pigment, care oferă protecție împotriva efectelor nocive ale luminii ultraviolete.

Macushield te ajută să îți păstrezi sănătatea oculară!

Cu formula sa unică: luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină îmbunătățește funcțiile vizuale, sensibilitatea la contrast, percepția culorilor și vă protejează vederea semnificativ împotriva DMLV.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This