3 curiozități despre ochi
Credeți sau nu, ochiul este o structură extrem de complexă. Și, în ciuda aspectului său relativ simplu, este de fapt destul de dificil de construit. Ochiul este alcătuit din mai multe părți diferite, fiecare dintre ele având o funcție specifică. De exemplu, corneea este responsabilă de focalizarea luminii, în timp ce retina convertește lumina în semnale electrice care sunt trimise la creier. În plus, ochiul trebuie să fie capabil să reziste la o varietate de forțe externe, cum ar fi vântul și gravitația. Prin urmare, ochiul este o performanță uimitoare de inginerie, iar construcția sa este cu adevărat un miracol al naturii.
O mare parte din informația despre lumea înconjurătoare pe care omul o primește este percepută datorită ochilor. Aceste două “bile” sunt responsabile pentru procesarea și transmiterea unei cantități imense de informație spre creier.
Ce nu știați despre ochi?
Morcovul nu ajută la o vedere mai bună.
Legenda că morcovul îmbunătățește vederea a fost extinsă de britanici în timpul celui de-al doilea Război Mondial pentru ca nemții să nu afle că piloții Marii Britanii folosesc radarul pentru a respinge atacurile aeriene ale Germaniei (această tehnologie trebuia să fie ținută în secret). Pentru a ascunde avantajul tehnic, britanicii au inventat legenda precum că piloții englezi au o vedere extrem de bună din cauza că ei consumă cantități mari de morcovi. De atunci oamenii mănâncă des morcovi doar cu acest scop.
Oamenii cu ochi albaștri sunt mai rezistenți la alcool.
Este bine cunoscut faptul că oamenii reacționează diferit la alcool. Unii pot bea o jumătate de sticlă de vodcă și să funcționeze perfect, în timp ce alții devin amețiți după doar câteva pahare de vin. Acum, se pare că culoarea ochilor ar putea fi un factor care influențează modul în care organismul nostru procesează alcoolul. Studiile au arătat că persoanele cu ochi albaștri sunt mai rezistente la efectele alcoolului decât cele cu ochi căprui sau verzi. O teorie este că această diferență se datorează unei mutații genetice care a avut loc în Europa cu mii de ani în urmă.
Unele femei disting milioane de nuanțe și culori.
Pentru cei mai mulți dintre noi, lumea pare un loc destul de normal. Putem vedea o gamă decentă de culori, dar nimic prea extraordinar. Dar pentru unele femei, lumea arată foarte diferit. Aceste femei au o mutație genetică care le permite să distingă milioane de nuanțe și culori (până la 100 de milioane). Această afecțiune este cunoscută sub numele de „tetracromație” și este incredibil de rară. De fapt, se crede că doar aproximativ 1% din populație este cu adevărat tetracromată. Studiile sugerează că aceste femei văd lumea într-un mod mult mai vibrant și mai viu decât restul dintre noi. De asemenea, este posibil ca ele să fie capabile să vadă nuanțe subtile de culoare care sunt invizibile pentru toți ceilalți.
Știați despre aceste lucruri?