Ce e fotofobia?
Dr. Dorina Popa, medic oftalmolog, ne prezintă informații despre ce e fotofobia, cum se manifestă și de ce apare.
Pe Dna. Dr. Popa o puteți găsi aici, iar interviul integral îl poți găsi mai jos.
Despre Fotofobie
Fotofobia, sau sensibilitatea la lumină, este un simptom resimțit de pacienți, aceștia acuzând disconfort la nivelul ochilor în contact cu lumina, fie ea naturală sau artificială. Pacienții simt nevoia să își închidă parțial ochii, pentru a nu mai simți atât de puternic efectul luminii.
Aceasta poate apărea și în lipsa antecedentelor, este un simptom dobândit pe parcursul vieții.
Aceasta poate avea cauze organice, de exemplu corpul poate avea o lipsă de vitamine sau o cantitate mai mică de pigment macular. De asemenea, fotofobia este un simptom întâlnit în cadrul mai multor afecțiuni oftalmologice.
În ziua de azi sunt din ce în ce mai multe cazuri de fotofobie raportate.
Principalele simptome
Pacienții care acuză fotofobie, în general, asociază și lăcrimare excesivă. Acest lucru poate fi cauzat de utilizarea tot mai frecventă și pe perioade mai îndelungate a gadget-urilor (telefoane, tablete, laptop-uri, calculatoare).
În mod surprinzător, persoanele mai tinere sunt mai afectate de această sensibilitate, dar acest lucru se poate explica prin faptul că tinerii petrec mai mult timp în fața calculatoarelor.
O altă cauză posibilă este alimentația, care diferă ușor față de cea a persoanelor mai în vârstă, iar acest lucru poate împiedica absorbția nutrienților necesari menținerii unei vederi optime.
Ce precauții putem lua?
Ca și precauții, Dna. Dr. Popa recomandă purtarea ochelarilor de soare, pentru a ne proteja de lumina naturală și ochelari de protecție, cu lentile care filtrează lumina albastră a ecranelor.
De asemenea, sunt recomandate și suplimentele alimentare pe bază de luteină, care acționează la nivelul celulelor retiniene și cresc cantitatea de pigment la nivelul retinei.
Este important de menționat faptul că persoanele care poartă ochelari de vedere sunt mai predispuși către fotofobie.
Un mesaj de final
Dna. Dr. Dorina Popa recomandă, în primul rând, o vizită la oftalmolog, pentru că el este cel mai în măsură să pună un diagnostic corect și să indice un tratament eficient.
Și tu îți poți asigura o performanță vizuală superioară cu MacuShield, suplimentul cu un conținut optim de luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină!