fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Lumea în culori

Susținut de MacuShield

Ce culori vezi?

Ce culori vezi? Oare toată lumea vede aceleași culori? Dr. Elena Avram ne va vorbi despre aberațiile cromatice.

Culoarea din ochii noștri

Există 3 culori pe care ochiul uman le percepe: roșu, verde și albastru.

Cecitatea cromatică reprezintă un grup de afecțiuni ce implică anomalii ale vederii culorilor. Pacientul prezintă imposibilitatea de a diferenția culorile (în special roșu de verde) secundar existenței unei disfuncționalități a receptorilor responsabili pentru vederea cromatică.

Aberațiile cromatice parțiale se clasifică astfel:

  • Daltonismul presupune afectarea culorilor roșu și verde și are diverse forme: deuteranomalie, protanomalie, protanopie și deuteranopie.
  • Tritanomalia implică dificultăți în perceperea culorilor albastru și verde, galben și roșu.
  • Tritanopia se referă la imposibilitatea diferențierii între albastru și verde, mov și roșu, galben și roz.

Dacă sunt afectați toți receptorii vederii cromatice atunci vorbim de acromatopsie totală sau discromatopsie totală și vederea este în nuanțe de gri.

Aberațiile cromatice apar atunci când sunt afectate celulele cu conuri din retină.

Când nu vedem culori?

Cauzele apariției acestei anomalii sunt:

  • Aberații cromatice genetice congenitale care se transmit în familie și sunt prezente de la naștere
  • Aberații cromatice care însoțesc diverse boli genetice oculare (distrofii retiniene, atrofii de nerv optic genetice)
  • Aberații cromatice dobândite de-a lungul vieții fie după utilizarea unor substanțe (anumite medicamente, droguri, alcool excesiv) sau în cadrul unor boli metabolice, boli oculare ce afectează retina, cristalinul sau nervul optic. 

Diagnosticul acestei afecțiuni este realizat de către medicul oftalmolog care utilizează teste cromatice speciale pentru a identifica tipul de anomalie cromatică.

În ceea ce privește tratamentul aberațiilor cromatice în formele genetice există posibilitatea purtării unor ochelari cu un filtru special  iar în formele dobândite se recomandă managementul corect al afecțiunii cauzatoare.

Culori

Sfaturi pentru o vedere colorată

În cazul tulburărilor cromatice genetice este necesară realizarea unui consult oftalmogenetic și testarea prenatală a cuplului care dorește să aibă un copil sănătos, în situația în care există cazuri de aberații cromatice în familie.

Aberațiile cromatice dobândite se previn prin depistarea în stadii incipiente a afecțiunilor oculare precum glaucomul, cataracta, maculopatia diabetică, degenerescența maculară legată de vârstă. De asemenea este important să evităm consumul de tutun si alcool în exces, utilizarea unor medicamente fără indicație și supraveghere medicală  (hidroxiclorochină).

Experiență personală

În cadrul departamentului de oftalmogenetică în care îmi desfășor activitatea reușim să diagnosticăm formele genetice de anomalii ale vederii cromatice utilizând teste genetice personalizate.

Este extrem de important să prevenim apariția acestei patologii la generațiile viitoare deoarece în forme severe poate determina o acuitate vizuală scăzută și imposibilitatea practicării anumitor meserii.

Mai mult decât atât, aberațiile cromatice pot să fie secundare unor boli genetice grave precum retinita pigmentară, boala Stargardt și atrofii de nerv optic genetice.

Depistarea timpurie și managementul terapeutic al acestor afecțiuni precum și oferirea posibilității pacienților afectați de aceste boli să conceapă copii sănătoși sunt elemente extrem de importante pentru a preveni adevărate drame prin care trec persoanele ce suferă de boli genetice oculare ereditare.

Dr. Elena Avram

Articol realizat de: 

– Dr. Elena Avram –

Medic specialist Oftalmologie

Medic specialist Genetică Medicală

Supraspecializată în boli genetice oculare

Clinica Medicover Pipera, București

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This