Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Legătura dintre demență și vedere – Cum poate un examen al ochilor să identifice riscul de demență?

Susținut de MacuShield

Legătura dintre demență și vedere – Cum poate un examen al ochilor să identifice riscul de demență?

Este bine cunoscut faptul că adulții sănătoși ar trebui să efectueze un examen oftalmologic la fiecare doi ani până la vârsta de 40 de ani, și anual după vârsta de 65 de ani, dar ce legătură poate avea acest lucru cu demența și vederea? Dincolo de a menține sănătatea ochilor, știați că aceste examene pot juca un rol vital în identificarea riscului de demență?

 

Explorând Legătura Dintre Vedere și Demență – Legătura dintre funcția vizuală și cea cognitivă

Studiile recente au evidențiat o legătură semnificativă între pierderea vederii și declinul cognitiv. Adulții în vârstă cu probleme de vedere prezintă un risc dublu de a dezvolta afecțiuni precum demența sau boala Alzheimer. Aceasta subliniază importanța monitorizării sănătății ochilor ca parte a evaluării generale a sănătății.

Un studiu amplu, care a monitorizat 1.200 de persoane pe parcursul a 16 ani, a oferit dovezi convingătoare privind această legătură. Cercetătorii au analizat acuitatea vizuală, sensibilitatea la contrast și percepția adâncimii, legându-le de abilități cognitive precum înțelegerea limbajului, memoria și atenția. De aici rezultând legătura dintre vedere și cogniție.

Tipurile de Pierdere a Vederii Asociate cu Declinul Cognitiv

  1. Acuitatea Vizuală: O acuitate vizuală scăzută a fost asociată cu un risc crescut pentru pierderea memoriei.
  2. Sensibilitatea la Contrast: Dificultatea de a distinge obiectele pe fundaluri de culori similare a fost legată de scoruri mai scăzute la testele cognitive.
  3. Percepția Adâncimii: Problemele de percepție a adâncimii s-au corelat cu un declin al memoriei și limbajului.

Aceste constatări sugerează că testele de agilitate mentală, care se bazează adesea pe stimuli vizuali, pot fi afectate de deficiențele de vedere. De aici se vede o legătură între vedere și cogniție.

Cauzalitatea între Pierderea Vederii și Demență – Pierderea vederii cauzează demență sau demența cauzează pierderea vederii?

În prezent, nu este clară această legătură dintre demență și vedere. Oare  demența cauzează pierderea vederii sau invers? Studiile sugerează o posibilă relație bidirecțională, ceea ce înseamnă că demența și pierderea vederii se pot influența reciproc.

Pierderea vederii poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, iar dificultățile vizuale sunt adesea mai complexe decât par. Este crucial să înțelegem cum afectează acestea atât cogniția, cât și starea de spirit.

Un studiu din Coreea de Sud a descoperit că persoanele cu deficiențe atât de vedere, cât și de auz, au un risc dublu de a dezvolta demență comparativ cu persoanele fără aceste deficiențe.

Concluzie:

Examenul oftalmologic periodic nu doar că menține sănătatea ochilor, dar poate juca un rol crucial în prevenirea bolilor neurodegenerative. Aceste descoperiri subliniază legătura dintre vedere și demență și importanța evaluărilor oftalmologice regulate în menținerea sănătății cognitive și a calității vieții pe măsură ce îmbătrânim.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This