fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Cum poate un examen al ochilor să identifice riscul de demență?

Susținut de MacuShield

Cum poate un examen al ochilor să identifice riscul de demență?

Probabil știi deja că se recomandă ca toți adulții sănătoși să efectueze un examen oftalmologic, din doi în doi ani, la un oftalmolog, până la vârsta de 40 de ani. Persoanele în vârstă de peste 65 de ani ar trebui să consulte un medic oftalmolog la fiecare an. Se pare că mergând periodic la un consult, pentru seniori, poate fi un mijloc de identificare al riscului de demență.

 

Legătura dintre funcția vizuală și cea cognitivă

 

Se pare că apar tot mai multe studii care au arătat de mult timp o legătură între pierderea vederii și declinul cognitiv. Numeroase studii arată că adulții în vârstă cu probleme de vedere au un risc dublu de a dezvolta afecțiuni precum demența sau boala Alzheimer.

Un studiu efectuat pe 1.200 de persoane urmărite timp de 16 ani oferă dovezi mai puternice ca niciodată. Cercetătorii au monitorizat abilitățile vizuale ale participanÈ›ilor lor de-a lungul timpului, verificând trei tipuri de pierdere a vederii. S-au măsurat È™i următoarele: înÈ›elegerea limbajului, memoria, atenÈ›ia/conÈ™tientizarea – care include concentrarea asupra sarcinilor la îndemână, încercând în acelaÈ™i timp să nu ratezi nimic din ceea ce se întâmplă în jurul tău. Ei au măsurat, de asemenea, cât de bine putea fiecare persoană să reÈ›ină anumite instrucÈ›iuni.

 

Cele trei tipuri de pierdere a vederii asociate cu declinul cognitiv

 

  1.     Acuitatea vizuală: dacă acuitatea vizuală e degradată, riscul este crescut pentru pierderea memoriei
  2.     Sensibilitatea la contrast: Cei care se străduiau să detecteze obiectele așezate pe fundaluri de culori similare erau, de asemenea, expuși riscului de a obține scoruri mai mici la testele cognitive, la fel ca și percepția slabă a adâncimii
  3.     Percepția adâncimii: Se pare că și cei care întâmpină probleme pe această ramură, au un risc crescut de a avea un declin în ceea ce privește memoria și limbajul.

Testele de agilitate mentală sunt adesea efectuate folosind formate vizuale care necesită o vedere bună. Acest lucru ar putea explica de ce unele persoane au performat mai bine decât altele la aceste tipuri de întrebări, în funcție de nivelul lor de sensibilitate la contrast. Cei care suferă de formele cele mai severe ar fi, de obicei, cei mai expuși riscului.

 

Pierderea vederii cauzează demență sau demența cauzează pierderea vederii?

 

Momentan nu se poate spune dacă demența cauzează pierderea vederii sau invers. Într-un studiu recent, s-a constatat că poate fi în ambele direcții. Persoanele în vârstă care suferă de demență au fost mai predispuse decât altele să dezvolte tulburări de vedere, cât și invers. Cu toate acestea, nu este încă clar. E nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă există cu adevărat o corelație direct între cele două.

 

Pierderea vederii poate avea un efect dramatic asupra calității vieții unei persoane. Provocările legate de vedere sunt mai greu de abordat de unul singur decât ar putea părea și este important să afli ce afectează atât cogniția, cât și starea de spirit, pentru a te proteja din timp.

Unele dintre problemele oculare care pot duce la pierderea vederii sunt: degenerescența maculară legată de vârstă, glaucomul și cataracta.

Un studiu recent din Coreea de Sud a constatat că persoanele cu deficiențe de vedere, cât și de auz au de două ori mai multe șanse de a dezvolta demență decât persoanele cu doar una sau nici una dintre deficiențe.

 

Ce e de reținut, este importanța unui consult oftalmologic periodic pentru a preveni apariția unor boli. În unele cazuri descoperindu-se chiar boli care în primă fază par că nu au nicio treabă cu ochii.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This