Ce e cataracta?
Alin Ștefănescu-Dima, medic oftalmolog, ne descrie în acest articol ce e cataracta, cum afectează calitatea vieții și cum se tratează.
Operația de cataractă este o procedură chirurgicală în care se îndepărtează cristalinul opacifiat al ochiului și se înlocuiește cu un cristalin artificial, numit implant intraocular.
Puteți găsi mai jos interviul integral, în care se oferă mai multe detalii despre chirurgia cataractei, iar pentru un consult oftalmologic, puteți intra aici!
Categorii de riscuri
Conform dlui. Dr. Alin Ștefănescu, există riscuri legate de tehnica operatorie, precum și riscuri imprevizibile, apariția unei infecții sau a unei hemoragii intra-operatorii.
Odată cu evoluția tehnologiei și a tehnicilor de operare, riscurile au scăzut considerabil, însă sunt în continuare un pericol.
Dl. Dr. Ștefănescu atrage atenția faptului că există mulți pacienți care confundă chirurgia cataractei cu cea refractivă, acestea două fiind intervenții diferite, având riscuri și complicații diferite.
De asemenea, dl. Dr. Ștefănescu încurajează o comunicare deschisă și sinceră între medic și pacient.
Expunerea pacientului la cât mai multe opinii și informații despre operația de cataractă este și ea utilă, pentru ca pacientul să înțeleagă ce poate oferi de fapt această intervenție și ce așteptări să își creeze.
Recuperarea postoperatorie în chirurgia cataractei
Imediat după operație se recomandă ca pacientul să nu doarmă pe partea operată și să nu apese ochiul, inciziile fiind încă instabile. Igiena oculară joacă și ea un rol important, alături de aplicarea picăturilor date ca tratament.
La doi ani de la operație nu mai există restricții.
Cu toate acestea, în urma inciziei, ochiul capătă un punct slab și devine mai sensibil. De aceea, pacienții trebuie să acorde o atenție deosebită pe termen lung și să evite traumatismele.
Cristalinul artificial se distruge în timp?
Această discuție pornește de la o serie de cristaline produse în urmă cu aproximativ 10 ani. Acestea erau produse dintr-un material slab calitativ, care absorbea calciul și se opacifia.
Această problemă a fost identificată, iar aceste cristaline au fost scoase de pe piață.
În ziua de azi, cristalinul „se pune odată pentru totdeauna”. Tocmai de aceea, este important ca medicul să îi prezinte pacientului toate variantele de cristalin și să ia o decizie bazată pe nevoile acestuia, de comun acord.
Ce este cataracta secundară și cum se tratează?
Cataracta secundară este parte a procesului de vindecare a ochiului după operația de cataractă. La operația de cataractă, din vechiul cristalin se scoate conținutul și se păstrează sacul.
Sacul acesta este o membrană biologică, iar atunci când se înlocuiește cristalinul, acesta participă la procesul de vindecare. Acest proces de vindecare duce la pierderea transparenței acestui sac.
Cataracta secundară se tratează într-un mod simplu, în ambulatoriu, utilizând un laser special, care nu afectează poziția sau calitatea implantului.
Te așteptăm pe blogul nostru, unde poți găsi nenumărate articole din lumea oftalmologiei!