Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Gaura maculară – pe cât de mică, pe-atât de periculoasă

Susținut de MacuShield

Ce este gaura maculară?

Ce este gaura maculară? Este periculoasă pentru vedere? Dr. Andrei Merticariu, chirurg oftalmolog, răspunde acestor întrebări și ne oferă mai multe detalii despre această afecțiune.

Puteți găsi interviul integral aici, după cum v-am obișnuit. Pentru mai multe detalii despre cum puteți intra în contact cu Dr. Andrei Merticariu, intrați aici.

Ce reprezintă gaura maculară?

Conform dlui. Dr. Merticariu, gaura maculară este o afecțiune destul de rară, în care se produce o gaură, o lipsă de țesut fix în centrul retinei, în centrul fundului de ochi.

Gaura maculară are o dimensiune foarte mică, aproximativ jumătate de milimetru. Cine s-ar fi gândit că un lucru atât de mic poate produce atât de multe probleme?

Motivul apariției acestei găuri maculare nu este unul standard. Poate fi uneori asociată cu vârsta, însă de cele mai multe de ori ține doar de noroc, sau de lipsa acestuia.

Chirurgia vitreo-retiniană în tratarea găurii maculare

Chirurgia vitreo-retiniană este cea mai complexă și dificilă parte a chirurgiei ochiului. Dificultatea provine ca urmare a faptului că intervenția se face asupra părții din spate a ochiului, la care accesul este mai dificil.

Odată cu dificultatea ridicată a chirurgiei vitreo-retiniene, vin și complicațiile.

Una dintre complicații este faptul că problema nu poate fi rezolvată dintr-o singură operație, fiind necesare mai multe intervenții.

O altă complicație o reprezintă recuperarea vederii. Bolile retiniene, precum gaura maculară, sunt grave.

În cele mai multe cazuri, prin intervențiile chirurgicale, vederea este recuperată doar parțial, extrem de rar fiind recuperată complet.

Close-up eye

Cât durează și în ce constă recuperarea?

Durata recuperării postoperatorii începe să devină din ce în ce mai scurtă, mulțumită tehnicii medicale care progresează de la an la an.

Instrumentele sunt din ce în ce mai mici, procedurile sunt din ce în ce mai blânde și mai puțin traumatice pentru ochi.

De cele mai multe ori este nevoie doar de internare de zi pentru realizarea procedurilor.

Prima lună după intervențiile chirurgicale retiniene este cea mai importantă. Complicațiile, dacă acestea există, apar de obicei în această perioadă.

Pacienții nu au în această perioadă restricții majore. Bineînțeles, trebuie să-și administreze un tratament care este de cele mai multe ori sub formă de picături, adică destul de ușor de folosit.

O altă recomandare este menținerea unei anumite poziții a corpului, de exemplu cu fața în jos, sau pe o anumită parte, câteva zile.

Cum știm că operația a avut succes?

Succesul intervenției se poate măsura destul de simplu, prin comparația acuității vizuale de dinainte și după operație.

Dacă nu există complicații, calitatea vederii se menține în timp și se poate și îmbunătăți, pe termen lung, mai ales la pacienții tineri.

Însă, în chirurgia retiniană, evoluția bolilor este foarte lungă, în special când sunt prezente și alte afecțiuni, cum ar fi diabetul.

Atunci când există un diabet zaharat, complicațiile acestuia asupra vederii pot fi rezolvate pe moment, dar după o perioadă, acestea pot reapărea.

Tocmai de aceea este important ca pacienții să se prezinte la controale oftalmologice regulate!

Vă așteptăm pe blogul nostru, pentru a citi mai multe articole din lumea oftalmologiei!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This