Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Importanța screening-ului în glaucom

Susținut de MacuShield

Screening-ul în glaucom

Cum este folosit screening-ul în glaucom? Poate fi acesta depistat mai ușor? Dr. Diana Săndulache, medic oftalmolog, ne explică această tehnologie și de ce este aceasta utilă.

Pe dna. Dr. Diana Săndulache, o puteți găsi aici.

Despre glaucom

Glaucomul este o neuropatie optică, cronică, progresivă ce duce la lezarea ireversibilă a nervului optic și a stratului fibrelor nervoase retiniene, ce se asociază frecvent cu creșterea presiunii intraoculare.

Presiunea crescută în interiorul ochiului poate deteriora nervul optic, cel responsabil pentru transmiterea informațiilor vizuale către creier.

Acest lucru poate duce la pierderea treptată a vederii, începând cu câmpul periferic.

Glaucomul are o prevalență crescută în toată lumea cu o rată ridicată a orbirii, reprezentând în multe regiuni principala cauză de cecitate (=orbire) ireversibilă.

Incidența glaucomului este in mod special influențată de diagnosticarea în stadii avansate ale bolii.

Aproximativ 50% dintre pacienți nu știu că suferă de glaucom deoarece are o lungă evoluție fără simptome distincte.

Screening-ul și avantajele acestuia

Screening-ul reprezintă principala armă în detecția precoce a glaucomului și presupune o bună colaborare între medic și pacient.

Este în mod special necesar în prezența factorilor de risc: istoric familial de glaucom, vârsta avansată, originea afro-americană sau hispanică, o presiune intraoculară crescută, particularități anatomice.

Glaucomul mai poate fi asociat cu afecțiuni precum: miopia, istoricul de traumatism ocular, utilizarea corticosteroizilor, diabetul, sindromul de apnee în somn sau migrena.

În cazul pacienților peste 40 de ani ce prezintă factori de risc, examinarea de rutină ar trebui făcută la 1-2 ani, sau în funcție de recomandările medicului oftalmolog.

Examinarea de rutină trebuie să cuprindă: acuitatea vizuală, examinarea pupilei și a segmentului anterior, măsurarea presiunii intraoculare (prin aplanotonometrie – metoda standard) și evaluarea fundului de ochi.

În cazul suspiciunii de glaucom se recomandă investigații suplimentare.

Experiența medicului

Din cazuistica personală vă prezint cazul unei paciente în vârstă de 56 ani ce s-a prezentat pentru scăderea unilaterală a vederii, subiectiv observată de câteva zile.

La examinarea oftalmologică pacienta prezenta o presiune intraoculară de 40mmHg, cu modificări importante la fundul de ochi, câmp vizual și OCT.

Afectarea unilaterală și absența simptomatologiei au dus la o adresare la medic într-un stadiu avansat de boală.

După inițierea medicației topice antiglaucomatoase presiunea intraoculară este în limite normale însă leziunile deja existente sunt ireversibile.

Adresabilitatea crescută a pacienților pentru controalele oftalmologice de rutină dar și o atenție crescută din partea medicului în obținerea istoricului medical, pot crește rata de diagnosticare a glaucomului și minimiza efectele pe termen lung ale acestuia.

WhatsApp Image 2022 11 08 at 09.59.01

Articol realizat de:

Dr. Diana Elena Săndulache

-Medic specialist oftalmologie-

Clinica oftalmologică PUPILA, Iași

MacuShield este suplimentul tău alimentar cu luteinăzeaxantină și mezo-zeaxantină, ce susține performanța vizuală!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro