Deci, este adevărat?
De fapt, acesta este un mit. Morcovii nu vă vor îmbunătăți vederea, dar sunt o sursă excelentă de beta caroten, care este un antioxidant excelent pentru ochi.
Morcovii sunt, de asemenea, plini de carotenoizi și provitamina A. Provitamina A este transformată în retinol în organism avand o mulțime de efecte benefice asupra ochiului. Vitamina A este bună pentru corneea și ajută la mentinerea unui film lacrimal sănătos.
În combinație cu luteina și alți antioxidanți, vitamina A este considerată a fi utilă în prevenirea progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV). În plus, ajută la menținerea integrității structurale a retinei. Este important în formarea pigmenților fotosensibili în retină (rodopsină) care absorb lumina și inițiază vederea.
Dar două lucruri ar trebui să le știm legate de morcovi.
- Primul este că morcovii nu au cea mai mare cantitate de vitamina A dintre toate legumele. O jumătate de cană de morcovi cruzi are 10.692 de unități internaÈ›ionale (UI) de retinol È™i 0,534 miligrame de beta-caroten. Există È™i alte surse de beta caroten în legume – cartofi dulci, pepene galben È™i caise. Și, de fapt, dovleacul, varza kale È™i cartofii dulci au mai multă vitamina A per porÈ›ie decât morcovii.
- Al doilea este că a existat o origine a acestui mit, care nu avea nicio legătură cu celulele fotoreceptoare ale ochiului.
Originea mitului
Deci, de unde provine acest mit?
Acest mit special a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca o campanie britanică, pentru a ascunde faptul că piloții lor foloseau tehnologie radar de ultimă oră în întuneric pentru a localiza ținte. Așadar, ca o modalitate de a-i alunga pe nemți, guvernul britanic a spus că piloții aveau o vedere de noapte excelentă, deoarece mâncau o mulțime de morcovi.
Morcovii nu vă vor îmbunătăți acuitatea vizuală dacă aveți o vedere mai puțin perfectă. Dar, vitaminele găsite în legume pot ajuta la promovarea sănătății generale a ochilor.
O lipsă extremă de vitamina A poate provoca orbire. Vitamina A poate preveni formarea cataractei și a degenerescenței maculare, principala cauză a orbirii la nivel mondial.
Alte afecțiuni oculare asociate deficienței de vitamina A includ:
- Ochi uscați
- Xeroza conjunctivală
- Petele lui Bitot
- Xeroza corneei
- Ulcerul corneei
- Cicatrici corneene
Așadar, mâncați un curcubeu de legume, pentru a vă menține ochii sănătoși. Atunci cand nu putem asigura o dieta variata, este indicat sa ne suplimentam alimentația cu antioxidanți (un exemplu bun pe care îl recomand pacienților mei, este MacuShield).
Articol realizat de:Â Â
Dr. Misici Ana-Maria
– Medic specialist oftalmolog –
NOVUM OPTIKA
Timișoara