fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Ne îmbunătățesc morcovii vederea? Mit sau realitate?

Susținut de MacuShield

Fiecare mamă și bunica ne-a spus încă de când eram mici că mâncarea morcovilor ne va ajuta să nu avem nevoie de ochelari. Sau ca vom vedea mai bine!

 

Deci, este adevărat?

De fapt, acesta este un mit. Morcovii nu vă vor îmbunătăți vederea, dar sunt o sursă excelentă de beta caroten, care este un antioxidant excelent pentru ochi.

Morcovii sunt, de asemenea, plini de carotenoizi și provitamina A. Provitamina A este transformată în retinol în organism avand o mulțime de efecte benefice asupra ochiului. Vitamina A este bună pentru corneea și ajută la mentinerea unui film lacrimal sănătos.

În combinație cu luteina și alți antioxidanți, vitamina A este considerată a fi utilă în prevenirea progresiei degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV). În plus, ajută la menținerea integrității structurale a retinei. Este important în formarea pigmenților fotosensibili în retină (rodopsină) care absorb lumina și inițiază vederea.

 

Dar două lucruri ar trebui să le știm legate de morcovi.

 

  1. Primul este că morcovii nu au cea mai mare cantitate de vitamina A dintre toate legumele. O jumătate de cană de morcovi cruzi are 10.692 de unități internaționale (UI) de retinol și 0,534 miligrame de beta-caroten. Există și alte surse de beta caroten în legume – cartofi dulci, pepene galben și caise. Și, de fapt, dovleacul, varza kale și cartofii dulci au mai multă vitamina A per porție decât morcovii.
  2. Al doilea este că a existat o origine a acestui mit, care nu avea nicio legătură cu celulele fotoreceptoare ale ochiului.

 

Originea mitului

Deci, de unde provine acest mit?

Acest mit special a început în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca o campanie britanică, pentru a ascunde faptul că piloții lor foloseau tehnologie radar de ultimă oră în întuneric pentru a localiza ținte. Așadar, ca o modalitate de a-i alunga pe nemți, guvernul britanic a spus că piloții aveau o vedere de noapte excelentă, deoarece mâncau o mulțime de morcovi.

Morcovii nu vă vor îmbunătăți acuitatea vizuală dacă aveți o vedere mai puțin perfectă. Dar, vitaminele găsite în legume pot ajuta la promovarea sănătății generale a ochilor.

O lipsă extremă de vitamina A poate provoca orbire. Vitamina A poate preveni formarea cataractei și a degenerescenței maculare, principala cauză a orbirii la nivel mondial.

 

Alte afecțiuni oculare asociate deficienței de vitamina A includ:

  • Ochi uscați
  • Xeroza conjunctivală
  • Petele lui Bitot
  • Xeroza corneei
  • Ulcerul corneei
  • Cicatrici corneene

 

Așadar, mâncați un curcubeu de legume, pentru a vă menține ochii sănătoși. Atunci cand nu putem asigura o dieta variata, este indicat sa ne suplimentam alimentația cu antioxidanți (un exemplu bun pe care îl recomand pacienților mei, este MacuShield).

 

 

misici

Articol realizat de:  

Dr. Misici Ana-Maria

– Medic specialist oftalmolog –

NOVUM OPTIKA

Timișoara

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This