Factorii cheie care afectează performanța vizuală
Unul dintre cei mai importanți factori în determinarea a ceea ce pot vedea ochii tăi este perceperea detaliilor. Atunci când ceva e prea mic sau prea mare, poate deveni dificil pentru tine să percepi toate detaliile sale și acest lucru are un impact asupra modului în care acestea sunt procesate de creierul nostru, care se bazează foarte mult pe indicii vizuali atunci când îndeplinește sarcini precum cititul.
Luminanța (adică strălucirea) are de asemenea un efect puternic. Contrastul va afecta strălucirea de la alte surse de lumină – astfel, dacă există orice fel de iluminare care vine de la aceste obiecte, nivelul lor de contrast se va schimba drastic în funcție de locul în care aceste umbre cad unele față de altele.
De ce dimensiune poate afecta vederea?
Ochii noștri au limitări în cantitatea de lumină pe care o pot capta. Dacă un obiect este mai mic sau mai îndepărtat, avem nevoie de mai multă iluminare pentru a-l vedea clar. Ochiul uman are aproximativ 200 de milioane de celule senzoriale, formate din bastonașe și conuri. Nu toate aceste celule sunt active simultan, oferind flexibilitate funcției vizuale.
Pe lângă acestea, există peste 400 de receptori „leneși”, numiți neuroni ganglionari retinieni. Acești receptori trimit semnale vizuale prin nervul optic, inclusiv informații dincolo de planul nostru orizontal vizibil.
Dar luminanța?
Puteți avea o performanță mai bună atunci când vine vorba de sarcini vizuale asigurându-vă că aveți cantitatea potrivită de lumină. Tipul va depinde de ce fel de activitate se face, cum ar fi, de exemplu, utilizarea unei tastaturi sau citirea unui ziar – luminozitatea optimă necesară se schimbă în consecință!
Contrastul
Contrastul este esențial pentru că ne ajută să distingem un obiect de altul, făcând ca anumite caracteristici să fie mult mai luminoase decât altele; acest lucru îți permite să percepi cu ușurință ceea ce se întâmplă în jurul tău.
Strălucirea
Strălucirea produsă de o lumină puternică îți poate reduce capacitatea de a vedea și de a-ți îndeplini sarcinile. Cu cât mai multă lumină intră în ochii noștri, cu atât aceștia devin mai slabi în activitatea lor din cauza acestei interferențe cu vederea.
De exemplu: Atunci când conducem noaptea sau mergem într-o excursie cu cortul în aer liber, unde nu există altă iluminare decât stelele de deasupra capului; ne este dificil, deoarece nu putem percepe nicio informație vizuală necesară în timpul desfășurării acestor activități.