Ce este luteina?
Ce este luteina? De ce este atât de importantă pentru ochii tăi și de unde o obții? Descoperă beneficiile și diferitele surse ale luteinei!
Informații generale
Jucând un rol esențial în protecția maculei, precum și în performanța vizuală, luteina se numără fără doar și poate printre cei mai importanți carotenoizi pentru sănătatea ochilor noștri.
Cunoscută și sub denumirea de „vitamina ochilor”, luteina este produsă în interiorul plantelor, fiind unul dintre pigmenții responsabili pentru coloritul fructelor și legumelor.
Alături de zeaxantină și mezo-zeaxantina, luteina face parte din clasa xantofilelor, compuși organici de pigmentare galbenă, care la rândul lor se încadrează în familia mai largă a carotenoizilor. Acești 3 carotenoizi maculari lucrează în sinergie pentru a asigura buna funcționare a retinei, menținând sănătatea ochilor și ameliorând efectele nedorite ale unor afecțiuni oculare.
Acest lucru este important atât pentru oameni, cât și pentru animale, întrucât singurele vietăți capabile să producă luteina pe cale naturală în organism sunt afidele și acarienii.
Desigur, acest lucru înseamnă că, pentru a beneficia de necesarul zilnic de luteină de care are nevoie organismul nostru, suntem nevoiți să asimilăm acest compus organic din surse de origine vegetală.
Din nefericire, însă, majoritatea oamenilor nu au parte de doza zilnică completă de luteină prin dieta lor, lucru ce poate prezenta o reală problemă, atât pentru sănătatea ochilor, cât și pentru performanța vizuală a acestora.
Tocmai de aceea, am pregătit pentru tine un ghid complet care te va ajuta să înțelegi mai bine ce este luteina, care sunt proprietățile și beneficiile luteinei, care sunt cele mai bune surse de luteină, precum și o serie de alte aspecte importante legate de acest carotenoid esențial pentru sănătatea ochilor tăi:
Ce este luteina?
Termenul de „luteină” provine din cuvântul latin „luteus”, care înseamnă în traducere „galben”.
Luteina face parte dintr-un grup de peste 600 de carotenoizi ce pot fi regăsiți în natură, fiind sintetizată numai de către plante, care o utilizează pentru a modula energia ce provine de la lumină.
Acest compus organic face parte din clasa xantofilelor, pigmenți naturali de culoare galbenă, similari în compoziție cu carotenoizii, dar care prezintă în structura lor atomi de oxigen, spre deosebire de carotenoizi, care sunt hidrocarburi pure, ce nu conțin oxigen.
În cazul oamenilor, luteina este asimilată pe care naturală atunci când consumăm plante, în speță legume, verdețuri, salate și anumite fructe în care aceasta se regăsește în diferite proporții.
Mai exact, retina umană extrage luteina din sânge, aceasta fiind concentrată în macula ochiului, zona responsabilă pentru vederea tricromatică, care ne ajută să percepem culorile prin 3 spectre vizuale diferite și anume roșu/verde, galben/albastru și negru/alb.
Odată asimilată în organism și în celulele ochiului, luteina acționează ca un filtru împotriva radiațiilor UV, asigurând protecția țesutului ocular de razele puternice ale Soarelui ce pot favoriza acumularea radicalilor liberi și deteriorarea celulelor ochiului.
De asemenea, luteina joacă un rol important și în absorbția luminii albastre de mare intensitate, protejând retina și macula de elementele cele mai nocive ale spectrului emis de Soare și alte surse de lumină intensă.
Ce proprietăți are luteina?
Fiind un puternic antioxidant, luteina joacă un rol important în prevenția formării și acumulării de radicali liberi în organism, în special în celulele oculare.
Efectele luteinei se pot face simțite în întregul organism, însă majoritatea activității sale se concentrează în zona ochilor.
Dintre toți carotenoizii care se regăsesc în corpul uman numai luteina, zeaxantina și mezo-zeaxantina pot fi întâlnite în maculă, o componentă deosebit de importantă a ochiului, care asigură buna funcționare a vederii centrale.
Dintre acestea, mezo-zeaxantina se găsește numai în maculă, exclusiv în centrul retinei, în timpul ce luteina și zeaxantina pot fi întâlnite și în alte zone ale organismului.
Din acest motiv, luteina are o importanță majoră pentru menținerea unei vederi sănătoase, acest antioxidant eficient fiind responsabil pentru eliminarea radicalilor liberi ce pot cauza deteriorarea maculei și a altor părți ale ochiului, declanșând numeroase afecțiuni de vedere.
Ce beneficii are luteina?
Probabil cel mai important beneficiu al luteinei este capacitatea acesteia de a proteja ochii, în special retina, de către radiațiile ultraviolete emise de Soare.
Mai exact, luteina acționează ca un filtru împotriva radiațiilor UV, reducând riscul de afecțiuni oculare și contribuind la menținerea unei vederi sănătoase.
De asemenea, luteina menține absorbția luminii albastre de către țesutul ocular în parametri de maximă siguranță, împiedicând propagarea efectelor nocive ale acesteia către componentele importante ale ochiului.
Luteina este și un antioxidant eficient, care poate proteja organismul și mai ales celulele ochilor de molecule instabile, cum sunt radicalii liberi, prevenind astfel o serie de afecțiuni ale vederii.
Mai mult decât atât, luteina poate avea un impact pozitiv și asupra persoanelor care suferă de anumite afecțiuni ale vederii, cauzate de vârstă sau de o dietă nesănătoasă, ameliorând efectele acestora.
Un exemplu notabil pentru acest aport pozitiv poate fi remarcat în special la persoanele care suferă de cataractă, pe care luteina le poate ajuta încetinească sau chiar să oprească efectele acestei boli.
De asemenea, luteina combate stresul oxidativ și îmbunătățește circulația oculară, jucând astfel un rol foarte important în prevenirea sau chiar oprirea degenerescenței maculare, precum și a altor afecțiuni ale ochiului, cu un impact radical asupra calității vederii, atât la persoanele vârstnice, cât și la tineri.
Efectele deficitului de luteină
Deficitul de luteină poate prezenta numeroase riscuri asupra calității vederii, întrucât o carență a acestui compus poate accelera evoluția unor afecțiuni degenerative cu efecte serioase asupra vederii.
Mai simplu spus, atunci când avem un deficit de luteină favorizăm formarea și acumularea de radicali liberi în interiorul celulelor oculare. Aceștia cauzează, la rândul lor, apariția și evoluția anumitor boli de vedere, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta și nu numai.
Totodată, e important să avem în vedere faptul că, odată cu avansarea în vârstă, ochii noștri devin mai sensibili și mai predispuși la diferite afecțiuni, țesuturile acestora fiind mai fragile decât la vârste mai tinere, iar o carență de luteină nu va face altceva decât să agraveze această stare de fapt.
Semne ale deficitului de luteină
Semnele deficitului de luteină pot fi destul de greu de depistat fără o pregătire medicală, motiv pentru care este foarte important să vizitezi medicul oftalmolog în cazul în care ai orice fel de suspiciuni cu privire la calitatea vederii tale.
Dacă experimentezi anumite probleme de vedere, aceasta poate fi un semn că suferi de un deficit de luteină în organism. Un exemplu care îți poate indica o carență de luteină în țesutul ocular este senzația de uscăciune, mâncărime sau disconfort la nivelul ochilor.
Un alt exemplu, valabil pentru cazurile foarte grave este reducerea puternică a vederii sau chiar orbirea pe timpul nopții, situație care semnalează un deficit sever de luteină în țesutul ocular.
Dacă observi că acuitatea ta vizuală este afectată mai mult decât de obicei odată cu venirea nopții, atunci cu siguranță este timpul pentru o vizită la medicul oftalmolog, înainte ca situația să se agraveze.
Surse alimentare de luteină
Din fericire, există numeroase surse alimentare bogate în luteină din care ne putem asigura necesarul zilnic. Aceasta se găsește în doze mai mari în special în legume, salate și diferite verdețuri, dar și în anumite tipuri de fructe. Astfel, printre sursele alimentare bogate în luteină se numără:
- busuiocul
- pătrunjelul
- spanacul
- varza kale
- prazul
- mazărea
- salata verde
- ardeii verzi
- broccoli
- morcovii
- portocalele
- perele
Un lucru foarte interesant este că busuiocul și pătrunjelul proaspăt se numără printre sursele alimentare cu cea mai mare concentrație de luteină, lucru demonstrat de o serie de studii extensive din domeniu.
De asemenea, e important să menționăm că există și o sursă animală de luteină și anume ouăle, luteina putând fi întâlnită în special în albuș.
Suplimente cu luteină vs. alimente cu luteină
În anumite situații, consumul de suplimente cu luteină poate deveni necesar, în special în cazul în care aceasta nu este asimilată corespunzător de către organism, dacă regimul alimentar nu ne asigură o doză corespunzătoare sau în cazul în care ne confruntăm cu anumite afecțiuni de vedere ce reclamă nevoia de luteină.
În aceste situații, e important să te asiguri că atunci când consumi suplimente cu luteină le asociezi cu alimente cu o conținut ridicat de grăsimi Omega 3, precum avocado, ulei de măsline, somon sau ton, astfel încât să poți maximiza gradul de absorbție al luteinei în organism.
Asigură-ți un aport optim de luteină cu ajutorul MacuShield, suplimentul alimentar dedicat performanței tale vizuale. |