Bodybuilding pentru ochi (I/II)
De ce sunt ochii atât de importanți și ce înseamnă bodybuilding pentru ochi?
Ochii îți permit să identifici tot ce ai în jurul tău. Dacă abilitățile tale vizuale nu sunt la cote optime, atunci este greu ca și sportiv – sau pentru oricine, de fapt – să-și atingă potențialul maxim în orice activitate.
În sport, există multe trucuri și sfaturi de performanță, de la nutriție, odihnă, stretching, antrenamente adecvate, sănătate mintală, etc., dar foarte rar găsești ceva legat despre vedere, cu toate că este un factor esențial în performanță. Ochii sunt cei care îți ghidează mișcările.
De aceea, aici găsești câteva idei despre cum îți poți antrena ochii astfel încât să îți atingi obiectivele.
Vederea „sportivă”
Vederea în contextul sportivilor de performanță este mult mai mult decât capacitatea de a citi literele de pe panoul din cabinetul medicului oftalmolog. Aceea este acuitatea vizuală, iar performanța vizuală este mai mult de atât. Ea include cu siguranță acest lucru, dar acoperă și o serie de alți factori, cum ar fi percepția dinamică, memoria vizuală, vederea periferică, mișcările ochilor, coordonarea ochi-corp, sensibilitatea la contrast, etc. – toate împreună alcătuiesc ceea ce se numește performanță vizuală.
Fiecare dintre elementele enumerate care alcătuiesc performanța vizuală, pot sau nu să fie antrenate pentru a ajunge acolo unde ne propunem. De aceea, e impotant să-i antrenăm sau așa cum se numește articolul, să facem bodybuiling pentru ochi, sau să îi spunem eyebuilding?
.O să fie o divizare a acestor parametri vizuali, în trei categorii:
- Cele care implică sistemul senzorial.
- Cele care implică sistemul motor.
- Cele care sunt implicate în procesarea mentală sau concentrare vizuală.
Atunci când toate cele trei sisteme sunt în acord, performanța sportivă este aproape inevitabilă. Dar dacă unul dintre sisteme suferă în timpul competiției, poate avea efecte în lanț asupra altor părți ale capacității naturale a corpului de a avea performanțe bune – mai ales atunci când ești obosit sau accidentat.
Ce faci înainte de a începe o competiție?
Răspunde la următoarele întrebări:
- Folosești vreun ajutor vizual? Pentru competiție? Pentru antrenament?
- Ai dificultăți în a menține privirea fixată pe un obiect în mișcare?
- Ai observat variații ale vederii în timpul antrenamentelor?
- Performanța ta scade cu timpul: devreme sau târziu în zi?
- Performanța ta este aceeași pe timp de noapte ca și cea pe timp de zi?
- Ai orice fel de dificultăți vizuale când joci?
- Simți o pierdere de concentrare în timp ce joci?
De asemenea, e de verificat cu antrenorul dacă a observat vreunul din următoarele semne.
- Performanță inconsistentă
- Performanță ce nu atinge potențialul știut
- Performanță ce s-a „deteriorat”
Înarmat cu aceste informații și cu cele obținute în urma unui consult oftalmologic, care să scoată la iveală posibile tulburări vizuale care nu sunt descoperite în mod uzual, în timpul unui examen oftalmologic de rutină, antrenorul are și el rolul de a identifica punctele slabe din joc.
Orice metodă de îmbunătățire a vederii ar trebui să fie aplicată din timpul antrenamentelor, pentru a te asigura că în timpul competiției ești în cea mai bună formă a ta, din toate punctele de vedere.
Punctele slabe în joc pot fi îmbunătățite cu antrenament (eyebuilding). Unele lucruri pot să nu fie remediabile – de exemplu, deficiența de culoare (de obicei numită în mod greșit „daltonism”) sau o slabă sensibilitate la contrast – dar ele pot fi îmbunătățite.
Graficul polar
Parametrii vizuali relevanți pentru un sportiv pot fi punctați pe un grafic polar. Nu numai că graficul trebuie să fie specific sportului (de exemplu, golful nu ar necesita un timp de reacție vizuală).
Graficul polar este un element de probă esențial pentru evaluarea performanțelor jucătorilor. Acesta arată cât de bine reacționează. Într-un grafic polar, punctele sunt specificate în termeni de distanță absolută de la origine și unghi.
Utilizarea acestui tip de grafic facilitează detectarea punctelor forte și a punctelor slabe. Pentru o performanță optimă (eyebuilding), trebuie să existe procesarea paralelă a sistemelor magno și parvo neuronale, referitoare la viziunea periferică și respectiv centrală.