Biscuiți cu urzici
Dacă tot ne aflăm în perioada în care putem profita de tot felul de legume verzi, ar fi păcat să nu luăm din ele diverși nutrienți. Dacă mâncarea de urzici sau spanac este sau nu este una dintre preferatele tale, există o variantă care s-ar putea să te încînte mai mult. Este vorba de o rețetă de biscuiți cu urzici.
Pentru aceștia ai nevoie de următoarele ingrediente și vei obține în jur de 40 de bucăți, pentru întreaga familie:
- 200g făină integrală
- 200g făină albă
- 350-370 ml lapte bătut
- 100 g de unt
- 150 g de urzici proaspete ( după spălare și curățare, gramajul va scădea)
- 1 praf de copt
- o linguriță de bicarbonat de sodiu
- o linguriță de sare
- se pot adăuga și 2-4 căței de usturoi, după gust
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
Mod de preparare biscuiți cu urzici:
Cel mai important e să ai mare grijă la modul de curățare al urzicilor. Se folosesc neapărat mănuși și se curăță bine, înainte de a fi tocate.
Se ia un bol, în care amestecăm făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Se adaugă untul (de preferat rece), iar apoi se amestecă bine, bine, până când acesta se distribuie în făină.
Se mai ia un alt bol, în care punem urzicile, usturoiul pisat și laptele bătut. Acest amestec se toarnă în primul bol. Se amestecă bine, până se formează un aluat moale. În cazul în care făina mai cere lapte, se adaugă treptat câte 10 ml.
Se frământă, astfel încât să se creeze un aluat nelipicios. Poți păstra puțină făină albă de o parte, pentru a te asigura că nu se lipește.
Aluatul astfel obținut se întinde, astfel încât foaia să aibă maxim 1 cm în grosime. Forma lor se poate face cu o forma specială de biscuiți sau cu o ceșcută de cafea . Ce rămâne, se reamestecă și se repetă procedura.
Biscuiții obținuți se pun pe o tavă, lăsând puțin spațiu între ei.
Sub ei, se asează o foaie de copt, iar aceștia se bagă în cuptorul preîncălzit, la 200 °C. Se lasă timp de 15-18 minute, până când par rumeniți.
Se lasă la răcit.
Dar ce legătura au biscuiții cu urzici cu vederea?
Iată câteva motive pentru care urzica este apreciată:
- Bogată în antioxidanți – Urzica conține antioxidanți precum vitaminele A și C, care sunt esențiale pentru protejarea celulelor ochilor de stresul oxidativ. Acești antioxidanți ajută la reducerea riscului de degenerescență maculară și de cataractă.
- Vitamina A – Vitamina A contribuie la funcționarea corectă a retinei și previne afecțiuni oculare.
- Luteină și zeaxantină – Urzica conține și luteină și zeaxantină, doi antioxidanți puternici care se concentrează în retină și filtrează lumina albastră nocivă. Acești antioxidanți sunt cunoscuți pentru protejarea ochilor împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă.
- Anti-inflamatoare – Proprietățile antiinflamatoare ale urzicii pot ajuta la reducerea inflamației oculare, cum ar fi conjunctivita sau iritațiile ochilor.
Poftă bună!
P.S.: Poate așa îi convingeți și pe cei mici să îndrăgească urzicile.