Pot jocurile video să îți îmbunătățească vederea?
Dacă ești un gamer înrăit, probabil ai auzit de multe ori că „stai prea mult în fața calculatorului” și că sigur o să „îți strici ochii”.
Cum ar fi dacă ai afla că anumite jocuri îți pot îmbunătăți vederea?
S-a demonstrat că jocurile video care implică un nivel ridicat de acțiune, cum ar fi jocurile de tip first-person-shooter (FPS) pot îmbunătăți vederea jucătorilor. Cercetarea se referă la sensibilitatea la contrast, observată prin distingerea nuanțelor de gri. Cercetarea a fost făcută de Dr. Daphne Bavelier de la Universitatea Rochester, profesor de științe cognitive, care a constatat o sensibilitate la contrast cu 58% mai bună în rândul jucătorilor ce petrec mult timp în FPS.
Nu este simplu să îți îmbunătățești sensibilitatea la contrast, iar în cazul celei dobândite prin jocuri de acțiune, efectul se pierde în câteva luni. Prin augmentarea pigmentului nostru macular, sensibilitatea la contrast se poate îmbunătăți pentru o perioadă mai lungă de timp, care poate fi de folos și în cadrul altor jocuri video, în afara celor de tip FPS.
Cum putem face asta?
Suplimentele alimentare ce conțin luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, pot ajuta în acest caz.
Ce a inclus studiul?
Tot în studiul, doamna profesor vede sensibilitatea la contrast ca un prim factor de a măsura cât de bine vede o persoană. Noul studiu reprezintă o evoluție interesantă în domeniul interacțiunii ochi-creier și ar putea duce la îmbunătățirea vederii.
Așadar de ce ar trebui să te joci jocuri video de acțiune? Acestea îți fac și creierul să se concentreze mai bine asupra informațiilor vizuale pe care le primește. Descoperirea se bazează pe cercetările efectuate de Bavelier care arată că jucarea acestor tipuri de jocuri poate crește durata de atenție.
Pentru a afla exact cum poate fi afectată sau îmbunătățită sensibilitatea la contrast, Doamna profesor, alături de alți colegi, au testat această funcție pe 22 de studenți și a format două grupe.
Un grup a jucat jocurile video de acțiune „Unreal Tournament 2004” și „Call of Duty 2”. Al doilea grup a jucat „The Sims 2”, care nu include un nivel de coordonare ochi-creier. Voluntarii au jucat 50 de ore din jocurile atribuite pe parcursul a 9 săptămâni.
Ce s-a observat?
Cercetătorii au constatat că, la sfârșitul experimentului, jucătorii de „Unreal Tournament 2004” și „Call of Duty 2” au înregistrat o îmbunătățire medie de 43% în ceea ce privește distingerea nuanțele de gri, în timp ce aceia care au jucat „The Sims 2” nu au prezentat niciun fel de îmbunătățire.
Bavelier spune că descoperirile sugerează că, în ciuda numeroaselor frici cu privire la efectele jocurilor video și a timpului petrecut în fața unui ecran, acest timp poate să nu fie neapărat dăunător, cel puțin pentru sensibilitatea la contrast, care se poate îmbunătăți prin practică.
Această cercetare a fost finanțată de Institutul Național pentru Ochi și Biroul de Cercetare Navală. Detalii se găsesc pe site-ul universității: www.rochester.edu