Performanța vizuală în condiții de lumină puternică?
Este bine cunoscut faptul că lumina poate afecta vederea. Este important să fiți conștient de diferitele afecțiuni și de modul în care acestea te vor afecta în diferite situații.
Cercetări recente au descoperit că macula are o concentrație mare de fotoreceptori și celule nervoase aferente, iar ea este responsabilă de vederea clară în condiții de lumină naturală. Cu toate acestea, atunci când ne confruntăm cu strălucirea puternică a luminilor de la surse artificiale, este posibil să percepem lucrurile mai neclare decât sunt în realitate.
Din fericire, există pigmentul macular, care joacă un rol important în acest scenariu de iluminare artificială, iar prin suplimentarea sa cu luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, se poate ajunge la o mai bună păstrare a clarității în condiții de lumină artificială, puternică, păstrând în același timp vederea nealterată.
Se consideră că pigmentul macular îmbunătățește performanța vizuală în condiții de lumină puternică și reduce efectul de voalare creat la distanță. De exemplu, o persoană cu o densitate a pigmentului macular egală cu 1 ar fi capabilă să vadă cu aproximativ 30% mai departe, în comparație cu cei care au o densitate mică .
Performanța vizuală în condiții de lumină puternică
De fapt, cercetările arată că există mai multe beneficii pentru sănătate dacă avem o densitate a pigmentului macular optimă. Acest lucru se datorează faptului că atunci când strălucirea devine prea puternică, este dificil să vezi detalii fine. S-a demonstrat că o creștere a densității pigmentului macular poate duce la îmbunătățiri ale timpului de recuperare a fotostresului, deoarece reduce cantitatea de informații cu care ochii noștri trebuie să lucreze atunci când procesează informațiile vizuale.
Atunci când pigmentul macular absoarbe o lumină puternică, acesta va reduce stresul oxidativ asupra receptorilor tăi, dacă are o densitate optimă.
În condiții de lumină puternică, absorbția luminanței de voalare de către pigmentul macular ar trebui să diminueze disconfortul datorat unei surse de lumină periferică orbitoare.
În cele din urmă, fotoreceptorii răspund, iar pigmentul macular este un filtru galben care reduce interferențele cauzate de luminile contrastante dure. Prin urmare, bastonașele și conurile conduc percepția, de la suprafața ochiului până la procesarea informației de către creier.
Pigmentul macular poate fi un factor care să influențeze modul în care strălucirea ne afectează vederea.
El este mai probabil să confere un avantaj selectiv pentru persoanele tinere. Efectele pigmentului macular asupra strălucirii se pot manifesta mai devreme, așa cum arată studiile.