Alcoolul este văzut ca fiind un stimulent de scădere a inhibițiilor sau chiar o „unealtă” socială de a sta la povești alături de prieteni.
Cu toate astea, are și efecte mai puțin plăcute, dacă se întrece o anumită limită. El poate duce de la vedere încețoșată, până la consecințe pe termen lung, cum ar fi pierderea memoriei sau schimbări datorate unei afecțiuni alcoolice cronice cunoscute sub numele de „alcoolism”. Alcoolul își pune amprenta asupra corpului nostru la toate nivelurile – fizic, văzut prin impactul cu organele responsabile de reglarea fluxului sanguin și mental/cognitiv, observând scăderi ale vitezei de procesare mentală (inclusiv reacții încetinite).
Cât de mult rău poate face alcoolul asupra vederii, pe termen lung?
- Poate slăbi mușchii oculari, iar ei sunt responsabili pentru o vedere „corectă”. Când ei slăbesc, pe termen lung se poate ajunge la pierderea vederii.
- Ochii sunt o fereastră către creier, așa că din cauza alcoolului, reacția în lanț de la procesarea imaginii, ce ajunge pe retină, apoi către nervul optic, care se conectează cu creierul este întreruptă. Acest lucru înseamnă că pierdem unele informații importante despre lucrurile pe care le vedem pentru că nu ajung suficient de repede la creier. Asta poate cauza vedere încețoșată sau dublă.
- Timpul de reacție al pupilelor este încetinit – fie că se vorbim de dilatare sau constricție. Încetinirea poate duce și la afectarea abilității de a vedea diferite nuanțe de culori.
- Mișcarea rapidă a ochilor – face ca ochii să se miște înainte și înapoi într-o manieră incontrolabilă.
- Efectele pe termen lung ale alcoolului asupra vederii pot fi ireversibile, ducând la pierderea permanentă a calității vederii sau la orbire.
Ce efecte poate avea alcoolul asupra creierului?
În timp ce efectele alcoolului asupra corpului și minții tale sunt în mare parte imprevizibile, există un lucru de care poți fi sigur că se va întâmpla. Deteriorarea organelor vitale, cum ar fi ficatul sau creierul, ar putea duce nu doar la probleme fizice, cum ar fi bolile, ci și la nivel mental, cu pierderi de memorie pentru evenimentele care se petrec în jurul tău.
Creierul este un organ complex care are nevoie de mulți nutrienți pentru a funcționa corect. Alcoolul poate avea un efect asupra acestui țesut delicat, afectând modul în care gândești și te simți. De exemplu: persoanele care sunt dependente de alcool pot neglija alte părți ale sănătății lor, cum ar fi o nutriția adecvată, ceea ce duce la o stare de deficiență de vitamine. Fără suficiente vitamine care vin din ce mâncăm, rezultă o funcționare inadecvată a corpului.
Ce e de făcut?
Consumă cu grijă băuturile alcoolice, pentru a avea grijă de întregul tău corp, de la vedere, creier și nu numai.