fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Vederea și performanța sportivă

Susținut de MacuShield

Vederea și performanța sportivă

 

Știai că se estimează că 80% din reacțiile sportivilor se bazează pe vedere?

Vederea are potențialul de a afecta performanța unui atlet, inclusiv claritatea vederii. În sporturi precum golful, unde coordonarea este esențială și memoria vizuală este extrem de importantă pentru a-ți reaminti distanțele dintre reperele de pe teren, vederea e asul din mânecă.

Mai pot fi afectate și performanța motrică (abilitatea de a îndeplini sarcini specifice) și procesarea informațiilor. Abilitățile vizuale pentru toate sporturile includ acuitatea vizuală, coordonarea ochi-mâna, memoria vizuală, viziunea periferică și percepția profunzimii. Abilitatea generală de a procesa și de a răspunde la stimulii vizuali îmbunătățește, de asemenea, puternic coordonarea ochi-mână a unui atlet.

Lovirea unei mingi este una dintre cele mai dificile sarcini din orice sport. Necesită coordonare ochi-mână, concentrare și o bună acuitate vizuală, precum și percepția adâncimii.

În viața de zi cu zi, îmbunătățirea sensibilității la contrast poate ajuta în distingerea mai clară a detaliilor fine precum frunzele unui copac, sau o minge ce vine spre tine cu viteză. Dacă vezi mai bine, reacționezi mai rapid.

Vederea în baseball

În baseball, timpul necesar pentru ca o minge lansată să ajungă la placă este de aproximativ 0,4 secunde, dar jucătorii de baseball au la dispoziție doar aproximativ 0-17 s, înainte de a decide dacă vor sau nu să lovească această aruncare cu bâta și unde pe suprafața ei vor să lovească, astfel încât să aibă o anumită direcție.

Procesul începe atunci când ochii noștri observă ceea ce pare a fi un punct de tragere bun din partea aruncătorului. Cu cât acest proces decizional se poate întâmpla mai repede, înseamnă că ai mai multe șanse de câștig.

Suntem siguri că toți fanii baseball-ului știu exact unde vor să ajungă pe teren.

 

Beneficiile unei performanțe vizuale optime se văd și în alte sporturi:

sport 1

 

  •       Golf – Cum citești un putt, cum îți aliniezi corpul, cât de bine vezi ținta și cum îți vizualizezi lovitura sunt toate influențate de ochii tăi.
  •       Fotbal – Jucătorii de fotbal trebuie adesea să reacționeze la situațiile de joc în schimbare, cum ar fi urmărirea mingii, și rapid și precis să vadă și să anticipeze unde se află colegii și adversarii lor pe teren. Acuitatea vizuală bună și vederea periferică sunt esențiale pentru a asigura un avantaj competitiv.
  •       Tir cu arcul – Acuitatea vizuală, sensibilitatea la contrast (abilitatea de a discerne diferența de luminozitate a zonelor adiacente), stereopsia (percepția adâncimii), coordonarea ochi-mână, coordonarea ochi-corp și timpul de răspuns vizual pot fi cele mai importante abilități în tir cu arcul .

 

Ochii sunt cei care te duc la performanța dorită, în sport.  Este important pentru sportivii de toate vârstele și nivelurile de îndemânare, indiferent dacă se antrenează sau joacă la un nivel înalt, să se asigure că vederea lor este în condiții optime prin identificarea a ceea ce ar putea să-i împiedice. O parte esențială a testelor de vedere sportivă implică determinarea a cât de bine vedeți: detalii de la distanță față de imagini de aproape, fundaluri negre față de scene puternic luminate, sensibilitate la contrast, etc.

 

Nu uita că VEZI MAI BINE, REACȚIONEZI MAI REPEDE, iar în majoritatea sporturilor, asta îți aduce victoria. Îți poți îmbunătăți timpul de reacție prin suplimentarea pigmentului macular. Acesta are nevoie de trei carotenoizi esențiali: luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, ca tu să vezi cu o fracțiune de secundă mai rapid o minge.

Îmbogățește-ți dieta! Carotenoizii maculari (luteina, zeaxantina, mezo-zeaxantina), pot avea efecte semnificative asupra funcțiilor vizuale. Îmbogățirea pigmentului macular implică o creștere a sensibilității la contast, scade efectul orbitor al luminii, scade sensibilitatea la fotostres și protejează fotoreceptorii.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This