Utilizarea greșită a telefonului poate duce la orbire temporară
Atunci când folosești telefonul înainte de culcare, știi deja că îți poate afecta calitatea somnului. Și totuși o faci, nu? Aproape că a intrat la rutina de seară, alături de schimbat în pijamale, spălat pe față și pe dinți.
Se pare că poate avea efecte mai grave de atât. Un studiu recent a constatat că unele femei au orbit temporar după ce au folosit telefonul în medii fără lumină.
Au existat două cazuri și s-a făcut conexiunea ulterior, după ce medicii au testat luni întregi pentru a descoperi cauza. Un caz a fost al unei femei de 22 de ani, care experimenta pierderea vederii în ochiul drept, în timpul nopții. Cel de-al doilea caz este al unei femei de 40 de ani, care își pierdea vederea temporar, dimineața, pentru aproximativ 15 minute, după ce se trezea.
Ce a existat în comun?
Punctul comun care le leagă pe aceste două femei este pierderea vederii după ce au petrecut ceva timp stând pe telefon, în timp ce stăteau în pat. Ce este mai interesant, însă? Partea pe care dormea fiecare femeie – și care are o mare legătură cu modul în care și-au pierdut vederea.
Ce s-a întâmplat?
Atunci când stai în pat uitându-te la telefon, ecranul este adesea mai luminos decât mediul din spatele său. De multe ori, stai cu un ochi pe pernă și privești ecranul doar cu celălalt ochi. Acest obicei cauzează „albirea fotopigmentului” în ochiul expus la lumina intensă a ecranului. Între timp, celălalt ochi încearcă să se adapteze la întuneric, generând un conflict vizual.
Acest conflict poate îngreuna diferențierea între medii luminoase și întunecate. De asemenea, poate face imaginile să pară pixelate sau neclare. Acest efect depinde de capacitatea pigmentului macular al fiecărui ochi.
Soluția
Cea mai bună ar fi să nu mai stai în fața ecranelor digitale cu o oră înainte de culcare, însă dacă acest lucru e imposibil pentru tine, măcar să folosești ambii ochi, ca să nu ai și tu surpriza celor două femei.