Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Ochii – fereastră către creier?

Susținut de MacuShield

Creierul uman poate fi comparat cu un computer puternic. Poate fi considerat cel mai complex aranjament al materiei din universul nostru cunoscut și, prin intermediul celor cinci simțuri, consumă cantități uriașe de informații care ne permit nouă, să vedem, să auzim, să mirosim, să atingem și să gustăm.

Fiind un organ complex și fascinant, mii de oameni de știință îl studiază în speranța că, printr-o mai bună înțelegere, vom putea învinge în cele din urmă multe boli.

O provocare majoră pentru cercetare îi așteaptă pe cei care doresc să exploreze ce se întâmplă în timpul acestor evenimente. Cum se produc daunele? Și de ce vârsta ne conduce uneori la pierderea auzului sau văzului?

Ce factori genetici ar putea juca un rol în acest caz, deoarece există întotdeauna un anumit risc ca fiecare părinte să aibă o boală?

Ochiul este singura parte a creierului care poate fi văzută direct, iar acest lucru se întâmplă atunci când un oftalmolog folosește un oftalmoscop în timpul unui examen vizual. Cu ajutorul acestui examen se vede locul unde retina și nervul optic se întâlnesc. Această examinare arată nu doar ceea ce vezi cu ochii, ci și modul în care nervii transportă mesaje de la aceștia către alte părți responsabile pentru procesarea vederii în interiorul creierului.

 

Modificările din ochii noștri pot fi folosite ca un important instrument de diagnosticare.

De exemplu, dacă avem tensiune arterială ridicată, diabet, glaucom sau degenerescență maculară legată de vârstă pot apărea modificări în „spatele ochiului”. De asemenea, umflăturile nervului optic pot apărea din cauza unei tumori, iar acest lucru se poate vedea chiar în timpul examinării.

 OCT-ul – cum știi că ai o retină „sănătoasă”?

 Există o metodă numită tomografie în coerență optică (OCT) ce permite măsurarea retinei cu mult mai multe detalii. Putem vedea toate cele zece straturi ale retinei, scanându-le în câteva secunde la o rezoluție aproape microscopică.

Acest lucru face ca această metodă să fie o modalitate excelentă de diagnosticare a pacienților care suferă de boli oculare, cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară, deoarece știm exact unde are loc pierderea vederii: în acele fibre nervoase sensibile, care sunt esențiale dacă vrei să ai vreo șansă de a salva vederea sau de a preveni avansarea unei posibile boli.

Cercetătorii studiază modul în care dezvoltarea retinei variază în funcție de individ pentru a înțelege mai bine vederea normală.

Aceștia au descoperit că, până la vârsta de șase ani, majoritatea fotoreceptorilor (senzori din retină, care detectează lumina) cresc de 30 de ori față de dimensiunea lor la naștere.

Oamenii de știință au descoperit un nou mod de a privi modul în care funcționează ochii noștri. Ei au reușit să urmărească dezvoltarea și formarea foveei, care este locul în care se află cea mai clară vedere – alcătuită în principal din conuri foarte apropiate (care ne ajută să percepem culorile). Au descoperit că dezvoltarea retinei/ nervului optic nu se termină până la 18-25 de ani.

În unele boli oculare, dezvoltarea normală a foveei unei persoane este încetinită sau oprită. În aceste cazuri, pot exista fotoreceptori mici și straturi retiniene mai subțiri, ceea ce îi împiedică să vadă clar fără ochelari. Această afecțiune poate apărea din cauza faptului că anumite gene au fost activate prea devreme în uter în timpul sarcinii.

La acești copii, vederea este redusă. Adesea, aceștia nu își pot ține ochii nemișcați și dezvoltă mișcări involuntare constante de du-te-vino ale ochilor, numite nistagmus. Acolo există o dezvoltare foveală anormală sau modificări retiniene, care pot fi diagnosticate cu un examen OCT la începutul vieții.

Un efort de echipă între părinți și medicul copilului le permite acestora să identifice ce este în neregulă în timp optim.

Ochiul este o fereastră excelentă către sistemul nostru nervos. Acest lucru ne permite să vedem modul în care boala afectează diferite părți ale corpului, cum ar fi leziuni ale nervului optic sau observarea bolii nervoase și modificările bolilor neurologice.

 

Despre fotoreceptori afli mai multe aici: https://macushield.ro/culorile-lumina/

Despre retină, maculă și pigment macular, afli mai multe aici: https://macushield.ro/retina/

Înțelegând procesul, poți acționa din timp, iar prevenția poate fi cea mai bună metodă de a continua să ai o vedere optimă.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This