fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

În ochi se pot ‘citi’ diverse afecțiuni

Susținut de MacuShield

În ochi se pot ‘citi’ diverse afecțiuni

 

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului dar mai mult de atât, în ei se pot citi vârsta reală a unui pacient sau chiar descoperi diferite afecțiuni.

Îmbătrânirea are, în mod evident, impact asupra organismului tuturor, dar doar pentru că doi oameni au aceeași vârstă, nu înseamnă că îmbătrânesc cu aceeași viteză, scrie Science Alert.

Cunoașterea vârstei biologice ar putea fi importantă pentru a face alegeri în ceea ce privește stilul de viață și pentru a detecta bolile cu debut precoce. În prezent, există câteva modalități de măsurare a vârstei biologice, cum ar fi prin intermediul tensiunii arteriale și al ritmului cardiac. Cu toate acestea, aceste măsurători pot fi ușor influențate de factori precum stresul. O modalitate mai precisă de măsurare a vârstei biologice ar putea fi prin scanarea ochilor. Sănătatea retinei este un bun indicator al stării generale de sănătate a organismului, deoarece este unul dintre primele țesuturi care sunt afectate de îmbătrânire. În plus, modificările la nivelul retinei pot fi detectate mult mai devreme decât cele din alte părți ale corpului.

În acest studiu s-a folosit un algoritm atât de precis încât a putut prezice vârsta pentru aproape 47.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Regatul Unit, cu o marjă de eroare de 3,5 ani (puțin dacă stăm să ne gândim).

Rezultatele aduc tot mai multe dovezi care spun că retina este foarte sensibilă la daunele îmbătrânirii, pentru că acest țesut vizibil găzduiește atât vase de sânge, cât și nervi, ce ne-ar putea oferi informații importante despre sănătatea vasculară și a creierului unui individ.

Rezultatele studiilor au sugerat că celulele din spatele ochiului uman ne pot ajuta să prezicem debutul bolilor cardiovasculare, ale bolilor de rinichi și ale altor semne de îmbătrânire.

Studiile anterioare au arătat că fotografiile retinei pot ajuta la prezicerea factorilor de risc cardiovascular.

Deși există alți predictori existenți ai vârstei biologice, cum ar fi neuroimagistica, aceștia nu sunt la fel de preciși pe cât pare a fi decalajul de vârstă retiniană.

Trebuie ținut cont  că aceste metode pot fi, de asemenea, costisitoare și invazive.

Retina însă poate fi scanată cu ușurință în mai puțin de 5 minute.

Ochii pot oferi informații valoroase despre sănătatea unei persoane. Îngălbenirea albului ochilor poate fi un semn de icter, în timp ce roșeața și umflarea pot indica o infecție. În plus, modificările în mărimea pupilei pot fi un semn de avertizare timpurie a anumitor tulburări neurologice.

Este important să acordați atenție oricăror modificări ale aspectului ochilor, deoarece acestea pot fi un indiciu al unei probleme mai profunde.

Studiul publicat în: British Journal of Ophthalmology

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This