PREVENIREA BOLILOR OFTALMOLOGICE
Dr. Bogdan Cucu, ne vorbește despre prevenirea bolilor oftalmologice și despre pericolul netratării acestora la timp.
Mai jos puteți găsi interviul cu dl. Dr. Bogdan Cucu, unde aflăm mai multe despre importanța prevenirii bolilor oftalmologice.
De asemenea, puteți găsi mai multe informații despre dl. Dr. Cucu, aici.
Bolile oftalmologice – Cum trebuie abordate?
Dl. Dr. Bogdan Cucu a întâlnit multe cazuri în care persoanele adulte nu prezintă nicio simptomatologie, dar odată cu înaintarea în vârstă, se duc la optometrist, pentru că, susțin ei, nu mai văd foarte bine și simt nevoia de a purta ochelari.
Până în acel moment, acele persoane văd bine și dintr-o dată se prezintă la medicul oftalmolog, susținând că nu mai văd aproape deloc.
Cu alte cuvinte, majoritatea persoanelor nu se prezintă la oftalmolog decât atunci când vederea lor se degradează semnificativ.
Odată ce medicul oftalmolog creează istoricul pacientului, află că acesta are antecedente de glaucom în familie.
Acest lucru este periculos, deoarece glaucomul este o boală care se transmite din generație în generație.
Pacientul cu glaucom nu realizează că începe să își piardă vederea, deoarece acesta acționează asupra vederii periferice, strânge câmpul vizual, însă vederea centrală nu este afectată.
Pacienții pot ajunge să aibă o vedere foarte scăzută, undeva la 2-3% și având un câmp vizual foarte îngustat. Acest lucru înseamnă că poate vedea un obiect care se află în fața lui, însă nu mai poate vedea împrejurimile.
Dacă pacientul a ajuns în acest stadiu, nervul optic este deja distrus și nu prea mai există soluții de recuperare a vederii.
Dr. Bogdan Cucu ne recomandă ferm să mergem periodic la un control oftalmologic, chiar dacă nu prezentăm niciun fel de simptom.
Cu atât mai mult, persoanele care au antecedente de glaucom în familie, trebuie să se prezinte la oftalmolog. În acest mod se reduce considerabil riscul de orbire.
Importanța consultului oftalmologic
Nu doar persoanele care au antecedente în familie trebuie să acorde atenție controlului oftalmologic.
Există anumite afecțiuni, spre exemplu diabetul, care au impact asupra acuității vizuale și care prezintă risc de orbire. Cea mai frecventă complicație a diabetului, care afectează vederea, este retinopatia diabetică.
Aceasta poate fi depistată și ținută sub control, dacă pacientul merge periodic la oftalmolog.
În caz contrar, pacienții își pierd vederea fără să își dea seama, iar chirurgia oftalmologică devine depășită.
Prevenția este esențială
Dl. Dr. Bogdan Cucu ne încurajează să fim preventivi:
„Nu tot timpul faptul că par bine, înseamnă că și sunt bine. Trebuie tot timpul să am această gândire, nu numai pe partea de oftalmologie. Prevenția este cea care de multe ori îmi salvează funcționalitatea.”
MacuShield este suplimentul tău alimentar, ce conține luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, necesare în menținerea performanței vizuale!