Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

De ce inteligența artificială ajută medicii și nu îi înlocuiește?

Susținut de MacuShield

Inteligența artificială este un instrument puternic atunci când este asociat cu medicii. Se pare că sistemele de inteligență artificială și medicii sunt mai eficienți împreună, decât fiecare separat în diagnosticarea retinopatiei diabetice – care poate duce la orbire.

Ideea unui sistem de inteligență artificială care să ajute într-un cadru medical nu este nouă. Cu toate acestea, s-a constatat că o combinație dintre medici și algoritmi ar putea diagnostica o boală mai bine decât folosind doar expertiza umană sau chiar folosind doar tehnici de învățare automată, cum ar fi rețelele neuronale.

Dacă în 1980, existau în lume aproximativ 108 milioane de oameni diagnosticați cu diabet, în 2014 s-a ajuns la 422 de milioane. Diabetul este o cauză a orbirii, poate duce la insuficiență renală sau atacuri de cord. Este, de asemenea, principala cauză care poate fi prevenită pentru amputarea membrelor inferioare. (Sursa: OMS)

 

Cum se ajunge la retinopatie diabetică?

Multe persoane care suferă de diabet sunt expuse riscului de retinopatie diabetică, o boală oculară potențial orbitoare. Depistarea și tratamentul precoce sunt esențiale pentru a preveni sau minimiza pierderea vederii în timpul vieții. De aceea, este atât de important să mergi periodic și la medicul oftalmolog, dacă suferi de diabet.

Din dorința de a oferi acces pentru milioane de diabetici, un proiect recent din SUA a conceput un sistem de inteligență artificială care analizează și interpretează imagini ale ochilor. Acești algoritmi au fost antrenați cu imagini de ochi sănătoși față de ochi cu anomalii, astfel încât să poată detecta această diferență așa cum ar face un medic în persoană – ceea ce înseamnă că durează mai puțin timp.

ai medic

O nouă lume

Imaginează-ți o lume în care pacienții pot fi examinați pentru retinopatie diabetică și alte boli oculare cu ajutorul inteligenței artificiale. Sistemul ar putea contribui la creșterea accesului mai multor pacienți, la reducerea costurilor și, în același timp, la îmbunătățirea acurateței rezultatelor screening-ului.

Pe măsură ce noi algoritmi sunt antrenați pe baza istoricului medical al unei persoane, ar putea chiar să devină posibil într-o zi să vizitezi un fel de „chioșc de sănătate” acasă, în care să-ți facă poze la prima oră după ce te trezești și să îți spună când să mergi la un consult oftalmologic.

 

Începutul

În timp ce asistența AI pentru evaluarea retinopatiei diabetice este abia la început, fără aportul medicilor care știu cel mai bine ce ar trebui să se întâmple în continuare pe baza unei experiențe de ani de zile cu cazuri similare înaintea lor, lucrurile nu pot evolua.

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro