Protejează-ți vederea!

ask

Întreabă despre vedere!

Asistentul nostru îți stă la dispoziție!

mail

Scrie-ne pe mail!

clienti@amdnobel.ro

telefon

Sună-ne!

+40 720 277 538

Cum îți îmbunătățești timpul de reacție?

 Timpul de reacție este una dintre cele mai importante măsurători ale aptitudinii fizice. Nu este vorba doar despre capacitatea de a reacționa rapid în caz de urgență sau în timpul practicării unui sport, timpii de reacție sunt necesari și pentru activitățile de zi cu zi, cum ar fi condusul unei mașini și pregătirea cinei!

Timpul de reacție este vital pentru obținerea unor rezultate de succes.

Hai să începem cu înțelegrerea conceptului

Timpul de reacție este unul dintre cele mai neînțelese elemente ale performanței umane. În timp ce majoritatea oamenilor cred că știu ce înseamnă, definiția sa nu este corectă din punct de vedere tehnic – ceea ce face ca acesta să fie un subiect de discuție interesant!

Un atlet priceput sau un angajat ce lucrează la birou s-ar putea să nu-și dea seama cât de important poate fi cu adevărat timpul de reacție. Fără reflexe rapide nu vei ajunge departe cu  anumite obiective sau vise.

Creierul și sistemul nervos ne guvernează întregul corp. Fiecare acțiune trebuie să treacă mai întâi prin noi înainte de a începe orice mișcare. Este ca și cum corpul tău ar fi un computer. Intrările senzoriale, cum ar fi o lumină strălucitoare sau o atingere pe umăr, generează semnale electrice.

Aceste semnale sunt trimise către creier, unde sunt procesate și declanșează răspunsuri specifice. Corpul nostru este alcătuit din celule cu receptori distribuiți pe întreaga suprafață. Acești receptori sunt mereu pregătiți să detecteze stimulii din mediu și să reacționeze corespunzător.

De ce contează să îmbunătățim viteza de reacție?

Știm cu toții că timpul de reacție este incredibil de important pentru viața noastră de zi cu zi. Ne menține în siguranță și ne asigură că mușchii corpului sunt pregătiți să se miște ori de câte ori este nevoie. Ți-ai dat seama că există activități în care o lungire a acestui interval prețios ar putea prezenta riscuri?

De exemplu: în timp ce conduci într-o zi, când o altă mașină iese dintr-o intersecție suficient de aproape de tine astfel încât tu nu ai prea mult timp de reacție înainte de impact.

Sau cum ar fi să te împiedici de ceva pe neașteptate acasă – dacă nu poți reacționa suficient de repede ca să te reechilibrezi în timpul căderii, cresc șansele să te rănești.

Se pare că, atât reflexele, cât și timpii de reacție au rolul de a ne proteja de orice potențial pericol. Există o diferență clară între mișcările reflexe și cele voluntare. Mișcările reflexe sunt involuntare, declanșate de stimuli externi, cum ar fi lumina puternică.

Mișcările voluntare, în schimb, apar atunci când cineva decide conștient să reacționeze la un eveniment important. Modul în care trăim influențează reflexele, deși acestea funcționează mereu în fundal pentru a preveni pericolele.

Timpul de reacție poate scădea odată cu înaintarea în vârstă, din cauza degradării naturale a capacităților mentale. Alegerile nesănătoase, cum ar fi fumatul, pot agrava această scădere a timpului de reacție.

Poate fi îmbunătățit timpul de reacție?

Există diverse tehnici pentru accelerarea acestor procese – unele mai ușoare decât altele, dar merită să le verifici chiar și numai ca oportunitate de explorare, pentru că cine știe unde ar putea duce.

  1.     Antrenează-te

Nu există o modalitate mai bună de a accelera timpii de reacție decât prin antrenarea fizică a corpului tău. Atunci când faci aceste exerciții, sistemul nervos central este exact ca și cum ar răspunde în mod natural și va reacționa mai rapid, pentru că este deja obișnuit cu stimulul. Asta se vede în cazul atleților și sportivilor de performanță, care se antrenează constant.

  1.     Rămâi calm

Rămâi calm și concentrat pentru a-ți îmbunătăți timpul de reacție.

În multe cazuri, distragerile sunt cele care ucid cu adevărat acele secunde prețioase de care avem nevoie pentru abilitățile de luare rapidă a deciziilor, deoarece ne fac să fim mai puțin conștienți de mediul înconjurător, reducând astfel eficiența atunci când reacționăm.

Meditația poate fi o variantă bună pentru îmbunătățirea timpilor de reacție.

  1.     Dietă adecvată

Dieta ta poate afecta și ea timpii de reacție. Alimentele pe care le consumi sunt combustibil pentru corpul tău și toți nutrienții care intră în el ajung să fie folosiți de organe pentru a rămâne sănătoși, inclusiv de creierul nostru!

Există anumiți antioxidanți care facilitează îmbunătățirea vitezei de reacție, iar unii dintre ei se pot găsi și în anumite suplimente alimentare (printre care și MacuShield). Poți întreba medicul oftalmolog mai multe despre aceste suplimente alimentare.

woman sleeping peacefully bed

  1.     Somn adecvat

Este aproape imposibil să rămâi sănătos fără suficient somn. Acest lucru te face să te simți epuizat și neproductiv, motiv pentru care creierul tău poate să se simtă prăjit de oboseală toată ziua!

– Dormi cel puțin 8 ore în fiecare noapte, dacă este posibil

– Încearcă să faci exerciții fizice dimineața sau să te plimbi în jurul prânzului

  1. Hidratează-te

Creierul tău este la fel ca orice alt mușchi din corpul tău. Are nevoie de o hidratare adecvată pentru a funcționa la cel mai bun nivel, iar acesta se micșorează puțin atunci când este deshidratat.

O lipsă de apă poate duce nu numai pentru o incapacitate asupra timpului de reacție, dar, de asemenea, te face să pierzi neuroni, ceea ce va cauza performanțe mai scăzute pe parcursul zilei.

Așadar, cât de mult îți dorești să poți reacționa la timp? Nu doar atunci când faci sport, ci și în timpul vieții de zi cu zi. Sunt atât de multe beneficii care vin odată cu creșterea vitezei de reacție și nu putem să ți le recomandăm îndeajuns!

Încearcă sfaturile de la noi și spune-ne dacă vezi vreo diferență.

Distribuie:

Articole de citit!

pop up