Durata medie de viață a populației e în continuă creștere și, ca atare, menținerea sănătății în timpul anilor mai înaintați a devenit o prioritate și mai mare. Întrebarea este cum putem să ne menținem o stare de sănătate bună la bătrânețe?
Răspunsul se află în echilibru!
Există multe lucruri pe care le poți face pentru a îmbătrâni mai grațios. Ar trebui să ai o dietă sănătoasă, să faci exerciții fizice în mod regulat și să îți menții un stil de viață activ. Acestea își vor îmbunătăți sănătatea.
Organismul are limite naturale în ceea ce privește durata de viață, înainte de a se îmbolnăvi sau de a deveni incapabil să funcționeze la cel mai bun nivel. Există și cazuri în care poți ajunge să te simți mai bătrân decât vârsta ta, iar asta se întâmplă când nu ai grijă de tine.
Nutriția
Nutriția este un pilon al sănătății și longevității. Pe măsură ce îmbătrânim, nevoile organismului nostru se schimbă.
Nu uita că odată ce înaintezi în vârstă, apar și deficiențe de nutrienți, iar în acele cazuri poate fi indicat să adaugi în rutina ta suplimentele alimentare.
Vitaminele sunt esențiale în nutriție. Cele mai importante vitamine și minerale când îmbătrânim sunt: vitamina A, B6, B12, C, D, E, K, calciu, magneziu și seleniu.
Vitamina A este o vitamină importantă pentru vedere și imunitate. De asemenea, ajută la menținerea sănătății celulelor, luptând împotriva radicalilor liberi care ar putea provoca daune! Alături de mezozeaxantina, zeaxantină și luteină poate reduce riscul apariției degenerescenței maculare legată de vârstă.
Vitamina D este importantă pentru a ne menține oasele sănătoase. Ea ajută la reglarea cantității de calciu prezentă în organismul fiecăruia.
Un studiu recent a arătat că persoanele care aveau deficit de vitamina D aveau un factor de risc mai mare să ajungă la ostroporoză, decât cele ale căror niveluri erau normale.
Carotenoizii precum luteina, zeaxantina și mezo-zeaxantina se găsesc în maculă. Macula, o parte a ochiului care conține peste 500 de milioane de celule fotoreceptoare și este situată în apropierea centrului nostru de vedere. Luteina și zeaxantina provin șin legumele și fructele cu frunze verzi sau portocalii, pe când mezo-zeaxantina e mai puțin frecventă, dar care se formează prin transformări metabolice.
Vitamina C este o vitamină esențială, necesară pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Este, de asemenea, un antioxidant puternic care susține sistemul nostru imunitar, precum și prevenirea declinului cognitiv legat de vârstă sau chiar a bolii Alzheimer!
Un studiu recent a raportat că menținerea unor niveluri sănătoase a fost capabilă să protejeze împotriva acestor afecțiuni în comparație cu cei care au deficiențe de această vitamină.
Calciul, magneziul și vitamina D sunt vitale pentru menținerea sănătății oaselor pe măsură ce îmbătrânim, dar ele afectează și alte aspecte ale vieții noastre. De exemplu, un nivel scăzut de acid gastric poate duce la probleme de absorbție a calciului, ceea ce ar putea cauza probleme pe termen lung, cum ar fi osteoporoza sau anemia. Este important nu doar să iei suficiente vitamine, dar să te și hidratezi corespunzător.
Când apar deficite pentru oricare dintre acești nutrienți și antioxidanți, se poate apela la suplimentarea lor. Mergi periodic la un consult medical și află ce suplimente alimentare te pot ajuta.
Întotdeauna vor exista provocări atunci când se fac alegeri de viață sănătoasă – depinde doar de tine ce îți dorești de la viața ta.