LASER ÎN OFTALMOLOGIE
Dr. Horia Stanca, medic primar oftalmolog, ne vorbește despre cât de eficient poate fi un laser în oftalmologie.
Laserul este cunoscut în ziua de azi ca fiind o metodă eficientă de tratare a diverselor afecțiuni oftalmologice. Vom afla mai multe despre utilitatea laserului, de la un medic oftalmolog cu o vastă experiență în acest domeniu.
De asemenea, poți viziona aici interviul integral.
Care sunt avantajele laserului?
În oftalmologie există afecțiuni ce pot fi tratate doar cu ajutorul intervenției laser, precum și afecțiuni în cadrul cărora laserul poate prelungi durata de funcționare a unui țesut. Un bun exemplu ar fi retinopatia diabetică proliferativă.
Un alt avantaj ar fi acela că tehnologia a progresat mult în ultimii ani, iar intervenția laser a devenit mai puțin invazivă.
În momentul de față se lucrează cu durate de expunere mult mai mici, ceea ce crește foarte bine tolerabilitatea pacientului și rapiditatea execuției unei sesiuni de fotocoagulare laser.
Macula este ferită de tratamentul laser, precum și zona din jurul nervului optic, intervenția concentrându-se asupra acelor țesuturi de la nivelul retinei care trebuie necrozate, pentru a reduce riscul complicațiilor.
Există precauții sau restricții pentru laser?
Răspunsul este nu. Medicul este cel care se asigură că pacientul va fi protejat în timpul intervenției și face acest lucru prin aplicarea filtrelor pe sistemul prin care se livrează laserul cât și prin aplicarea corectă a spoturilor laser pe suprafața în cauză.
După intervenția laser, în general, nu există nicio restricție de activitate vizuală sau fizică a pacientului.
În cazul terapiei fotodinamice, care nu se mai practică în momentul de față în România, dar care este încă disponibilă la nivel global, este necesar ca pacientul să se ferească de soare timp de câteva zile.
Unde se întâlnește laserul?
Laserii pot fi folosiți atât în diagnosticare, cât și în terapie.
În momentul de față laserul se poate folosi pentru tratamentul anexelor globului ocular. De asemenea, se poate folosi pentru a sculpta corneea și a corecta viciile de refracție.
Există și laser ce se utilizează în tratarea glaucomului, dar și laser ce reglează secreția de umoare apoasă din corpul ciliar pentru a facilita drenajul umoral, scăzând astfel presiunea intraoculară.
În ultimii 15 ani, în practica de zi cu zi, atât în domeniul patologiei retiniene, cât și al glaucomului, care se bazează pe principiul interferometriei laser.
Și desigur, există multe alte aplicații ale laserului, lucru care îi motivează pe medici să acorde interes sporit acestui domeniu și să încerce să găsească tot mai multe utilizări pentru binele pacienților.
Experiența medicului în utilizarea laserului
Dr. Horia Stanca are o experiență cuprinzătoare în folosirea laserului.
În anul 2006, Dr. Stanca a realizat prima emboliză transluminală cu laser YAG din Europa, precum și prima hialoidotomie laser de drenaj al hemoragiilor retrohialoidiene.
A realizat prima ciclofotocoagulare cu Sonda G, patentată de o anumjtă companie care produce acest tip de echipament, a utilizat în premieră, în România, Laserul femtosecundă VisuMax și a realizat numeroase iridotonii, capsulotomii și trabeculoplastii.
Desigur, acestea sunt doar câteva din realizările medicului.
Care sunt impedimentele în terapia cu laser?
Principalul impediment pe care medicul l-a resimțit folosind această tehnologie este acela de a fi la curent cu achiziția de echipamente, pentru că, așa cum se știe, investiția în cercetare este mare și ca atare, aceste aparate sunt scumpe.
Terapia laser nu este rambursată în sistemul public. Acest lucru înseamnă că prețul unei intervenții laser trebuie să fie accesibil pentru majoritatea categoriilor sociale, pentru că există situații când aceasta este singura opțiune eficientă de tratare a unei afecțiuni.
Dr. Stanca ar considera ideală perfecționarea pe echipamentele deja existente, prin achiziția unor sisteme video de captare, astfel încât tratamentul aplicat să poată fi vizualizat în scop didactic de către viitorii medici.
Deja există astfel de echipamente, dar costurile sunt foarte mari.
Există echipamente care sunt auto-ghidate, echipamente care se bazează în momentul de față pe inteligenta artificială și pe cartografieri preoperatorii ale pacienților, cu crearea unui plan de intervenție în afara sesiunii respective si cu activarea intervenției, fără a fi nevoie de prezența medicului.
Soluțiile sunt tot mai promițătoare, însă nu sunt sustenabile din punct de vedere financiar.
Cu toate acestea, Dr. Stanca este determinat să contribuie la creșterea performanței acestei tehnologii și a succesului terapeutic și să o facă mai accesibilă pentru cât mai mulți chirurgi oftalmologi.
Un mesaj pentru pacienți?
Termenul „laser” este un acronim care se traduce prin lumină emisă prin emisie stimulată.
Dr. Horia Stanca: „Mesajul pentru toți cei care urmăresc acest videoclip, în care îmi exprim interesul meu și dragostea față de această tehnologie este: Să fie lumină!”
Nu uita, de asemenea, de MacuShield, suplimentul tău cu luteină, zeaxantină și mezo-zeaxantină, care susține performanța vizuală!