Testele de vedere
Acuitatea vizuală și testele de sensibilitate la contrast sunt adesea comparate pentru a evalua performanța vizuală în condiții „reale”. Se recomandă ca ambele să fie măsurate regulat și revizuită de profesioniștii din domeniu.
Testele de vedere pot fi dificil de efectuat, deoarece acestea necesită să vă uitați la ceva cu ochii deschiși. De asemenea, pacienții pot fi obosiți după ce fac acest test de mai multe ori pe parcursul zilei sau săptămânii, astfel încât este important nu numai să aibă o bună coordonare ochi-mână, ci și rezistență!
Există mai mulți parametri importanți pentru o testare eficientă a sensibilității la contrast în clinică, precum și orientării privind interpretarea rezultatelor. Un singur test poate măsura cât de sensibil ești la contrast. Acesta este un instrument excelent pentru o evaluare precisă a experienței tale vizuale generale.
Este introdus un nou model care are sens pentru cei cu vedere normală și este susținut de cercetări privind carotenoizii maculari, cum ar fi luteina (galben), zeaxantina(portocaliu) și mezo-zeaxantina, care s-au dovedit a îmbunătăți performanța vizuală.
Acești nutrienți par, de asemenea, eficienți în îmbunătățirea vederii în toate nivelurile de lumină, inclusiv în condiții de soare puternic sau de iluminare artificială de nivel scăzut, care altfel ar cauza oboseală oculară.
Cercetările recente continuă să descopere o legătură puternică între nutriție și eficacitatea carotenoizilor maculari.
Este acuitatea vizuală utilă în lumea reală?
Testarea acuității vizuale este cea mai frecventă modalitate de evaluare și monitorizare a modificărilor în performanța vizuală. Testele vizuale cuantifică cât de bine o persoană poate distinge detaliile fine la distanțe specifice folosind litere de contrast ridicat de diferite dimensiuni.
În ciuda utilizării comune a testului de acuitate vizuală, acesta este limitat atunci când abordează performanța în viața de zi cu zi. Sarcinile vizuale implică funcționarea într-o gamă largă de condiții de iluminare și contrast – o provocare pentru ochii dumneavoastră care nu este surprinsă de acest tip de test.
Câteva componente importante de reținut pentru o performanță vizuală includ o bună sensibilitate la contrast (capacitatea de a percepe diferențele), viteza de procesare temporală (viteza cu care se procesează informația), precum și adaptarea la întuneric/lumină sau fotofobia (suferința cauzată de luminile puternice).
Importanța sensibilității la contrast
Nu este o surpriză faptul că testarea sensibilității la contrast s-a dovedit a fi un predictor semnificativ al performanței vizuale în lumea reală. Sensibilitatea la contrast este capacitatea ochilor și a creierului de a distinge marginile unei imagini, care definesc limitele dintre obiectele pe care le vedem în jurul nostru în fiecare zi.
Atunci când există prea multă luminozitate sau schimbări de culoari apropiate, la un interval de timp scurt, duce la o confuzie din cauza stimulilor rapizi și asta face ca greșelile să apară – lucru pe care cei mai mulți oameni nu-l observă niciodată până când nu sunt evidențiate!
Deși există unele dezacorduri cu privire la faptul că utilizarea unei combinații de teste de acuitate vizuală și sensibilitate la contrast ar informa mai bine medicii cu privire la vederea pacienților lor, se pare că această combinație ar facilita o gestionare optimă a performanței vizuale a unui pacient.
Toate cele menționate laolaltă duc la o performanță vizuală optimă.