fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

5 boli care pot duce la orbire permanentă

Susținut de MacuShield

5 boli care pot duce la orbire permanentă

 

Creierul uman are multe abilități uimitoare, dar nu este perfect. Una dintre cele mai fragile abilități este simțul nostru vizual. Există moduri în care acesta poate fi redus sau pierdut în întregime, iar anumite condiții de sănătate te pot face să riști să orbești într-o zi.

 

Comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere este diversă, cu multe calificări și definiții diferite ale „orbirii legale”. Se pare că cine scorează sub 20/200 sunt încadrați la „orbire legală”.

Cu toate astea, mulți oameni care sunt definiți ca orbi din punct de vedere legal sunt încă capabili să vadă formele, culoarea sau mișcarea, dar pot exista anumite variații în ceea ce înseamnă a fi orbi, din punct de vedere legal sau altfel, și există diferite grade de deficiență vizuală.

  1.     Deficiența vizuală moderată este definită se încadrează între 20/70 și 20/160.
  2.     Deficiența severă este de 20/200 până la 20/400 sau 20 de grade sau mai puțin din câmpul vizual funcțional. Persoanele a căror acuitate vizuală scade aici sunt orbi din punct de vedere legal.
  3.     Deficiența profundă este de la 20/500 la 20/1000 sau de 10 grade sau mai puțin din câmpul vizual funcțional. Acesta este, de asemenea, un nivel de orbire legal.

Ce sunt aceste scoruri? De exemplu, un scor de 20/200 înseamnă că un om vede bine la o distanță de 20 de pași  (aproximativ 6 metri) vs. cineva care are o vedere optimă și vede la o distanță de 200 de pași (60 metri).

 

Cele mai comune 5 boli care pot duce la orbire sunt:

  1.     Retinopatia diabetică
  2.     Degenerescența maculară legată de vârstă
  3.     Glaucom
  4.     Cataracta
  5.     Leziuni oculare sau traumatisme

 

Retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică este o boală a ochilor care este asociată cu diabetul.

Organismul omului diabetic nu este capabil să regleze nivelul de zahăr din sânge, ceea ce provoacă daune și boli în multe părți ale corpului. Ochii nu sunt scutiți de această afecțiune, deoarece retina poate fi și ea afectată. Acest lucru poate duce la pierderea vederii.

Cu cât o persoană are diabet de mai mult timp, cu atât este mai probabil să dezvolte retinopatie diabetică. Persoanele care au, de asemenea, tensiune arterială ridicată și niveluri ridicate de colesterol prezintă un risc mai mare pentru această afecțiune.

Despre această afecțiune afli mai multe aici: https://macushield.ro/retinopatie-diabetica/

 

DMLV (degenerescența maculară legată de vârstă)

DMLV poate cauza pierderea ireversibilă a vederii, ea fiind cauza numărul unu pentru cei peste 50 de ani. La nivel global se estima că 196 milioane suferă de această boală în 2020, ajungându-se în acest ritm, la 288 milioane în 2040. De patru ori mai mulți oameni au un risc crescut de dezvoltare a acestei boli (potrivit CDC). Femeile sunt mai predispuse decât bărbații.

Există două tipuri de degenerescență maculară legată de vârstă, fiecare având un grad mai mic sau mare mare de impact asupra vederii.

Nu este întotdeauna ușor să fii diagnosticat cu degenerescență maculară, deoarece există mulți factori necunoscuți în joc, dar există soluții.

Mai multe detalii despre această afecțiune: https://macushield.ro/degenerescenta-maculara/

DMLV umed

Glaucom

Nervul optic este un mănunchi de aproximativ 1 milion de fibre nervoase individuale care transmit semnalele vizuale de la ochi la creier. Această boală poate fi cauzată de o presiune ridicată într-un ochi, ceea ce duce la deteriorarea acestuia și, în cele din urmă, provoacă orbire sau alte probleme de vedere pentru cei care o au. El este a doua cauză de orbire în SUA.

 

Cataracta

Dacă trăiești suficient de mult, există o șansă crescută de a dezvolta simptome de cataractă din cauza procesului de îmbătrânire în sine și a factorilor de risc asociați, cum ar fi expunerea la radiații UV sau obezitatea. Jumătate dintre americani au cataractă până la vârsta de 75 de ani.

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la prevenirea cataractei, dar cea mai bună opțiune este evitarea fumatului și protejarea ochilor de luminii UV.

 

Leziuni oculare sau traumatisme

 

Orice fel de traumatism la nivelul ochiului poate provoca o pierdere a vederii. Aceasta poate include condiții precum accidentul vascular, care rezultă dintr-o întrerupere sau reducere a alimentării cu sânge a unor părți din retină și nervul optic – de obicei, acest lucru va duce doar la orbire temporară, dar dacă nu este tratat, ar putea duce la daune permanente. Substanțele chimice în contact cu ochiul poate duce de asemenea la orbire.

 

Oricând simți modificări ale vederii, vizitează medicul oftalmolog și fii preventiv!

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This