fbpx

Transport gratuit la comenzile peste 200 de lei.

Aberații cromatice

Susținut de MacuShield

ABERAȚII CROMATICE

Orice sursă luminoasă albă este formată dintr-o mulțime de particule colorate cu lungime de undă diferită, ce suferă un proces de dispersie atunci când traversează diferite medii.

Atunci când lumina pătrunde în ochi, pentru a putea distinge diferite culori, lungimile de undă mici se despart de lungimile de undă mari. Așa apar aberațiile cromatice. Pentru a forma o imagine clară, retina noastră încearcă să diferențieze culorile în funcție de locul unde apar ele.

De exemplu, lumina albastră se formează în fața retinei (ca la miopie) iar cea roșie în spatele ei (ca la hipermetropie).

De aceea, uneori, când ne uităm la lumina neoanelor care au culori diferite, pe unele le vedem în ceață. Chiar cu ochelarii perfecți, un neon albastru va fi un pic blurat.

Într-adevăr, aberațiile cromatice pot induce modificări asemănătoare viciilor de refracție.

light leak effect triangular prism wallpaper

De ce contează filmul lacrimal și retina?

Lumina pătrunde în ochi, în primul rând prin cornee. Corneea este acoperită de un film lacrimal. Dacă filmul lacrimal este deficitar (din cauza mediului în care lucrăm sau a unor probleme de sănătate, fie oculare sau generale) atunci calitatea imaginii și implicit calitatea vederii are de suferit.

Se intamplă deseori să auzim despre pacienți care acuză nemulțumiri despre ochelarii de vedere. Poate sunt noi, poate sunt neschimbați de ani de zile și nu înțelegem care e sursa supărării lor.

Toată lumea verifică dioptria și calitatea lentilelor de pe ramă, dar puțini dintre noi ne amintim să verificăm dacă această calitate a imaginii este de fapt influențată de calitatea filtrului prin care imaginea ajunge la retină.

Cel mai recent caz personal este al unei tinere colege care dorește să scape de ochelari prin chirurgia refractivă laser.

Deși are dioptrii mici, aberațiile cromatice deja existente vor fi complicate de orice tratament aplicat pe cornee. Așa că recomandarea a fost folosirea unui tratament intens cu lubrifiante oculare și găsirea unor lentile cu filtre speciale.

Aberatiile cromatice exista și sunt de cele mai multe ori fiziologice, apar fie că ne dorim sau nu. Așa că revine în datoria noastră să ne asigurăm de calitatea elementelor întregului sistem ocular.

O cornee clară poate fi obținută prin folosirea lubrifiantelor oculare și o retină sănătoasă poate fi menținută cu ajutorul suplimentelor nutritive.

uiygui
dr andra
medic specialist ochi

Ne găsești și pe:

logo macushield

Dacă ai orice fel de întrebare, nu ezita să ne contactezi!

Contact

031 104 0016

office@amdnobel.ro

Share This