Ce sunt
Carotenoizii?
Carotenoizii sunt:
– Pigmenți biologic activi
– Protectori ai procesului de fotosineză
– Coloranți: roșu, galben, portocaliu, verde
– Fitonutrienți liposolubili
– Se găsesc în produse vegetale
CAROTENOIZII
despre
carotenoizi
Ce sunt carotenoizii?
Antioxidanți
Toate organismele vii care depind de soare pentru a se dezvolta (de la bacterii la plante) au în structura lor carotenoizi. Sursa primară de carotenoizi sunt plantele. Carotenoizii protejează clorofila în cadrul procesului de fotosinteză. Rolul primordial al carotenoizilor este cel antioxidant.
Și oamenii?
Noi nu producem carotenoizi
În corpul nostru se găsesc peste 40 de forme de carotenoizi. Noi avem nevoie de aceștia pentru că joacă două roluri extrem de importante: sunt antioxidanți și unii dintre ei sunt transformați în urma proceselor biologice în Vitamina A. Preluarea lor vine din dieta bogată în anumite legume.
din trecutul CAROTENOIZILOR
ISTORIC
Carotenoizii au început să fie cercetați în secolului XIX, datorită importanței și diversității rolurilor lor biologice.
Prima reușită a fost determinarea structurii chimice pentru licopen și Beta caroten de Paul Karrer et al. în 1930. Ritmul de identificare a carotenoizilor este constant crescător, în prezent fiind caracterizați peste 1100 carotenoizi.
Singurii reprezentanți ai regnului animal capabili să sintetizeze carotenoizi sunt afidele (familia Aphidoidea ) și acarienii. În rest, atât oamenii, cât și animalele au nevoie de consum vegetal pentru aportul necesar.
Carotenoizii sunt Implicați în fotosinteză
Activitate fotoprotectoare
Filtru spectral la nivelul retinei
Radioprotector
Activitate antiproliferativă
Activitatate inhibitoare asupra tirozinazei
Inhibitori ai rezistenței multimedicament
Efect anti diabetic
Efect anti obezitate
Efect anti inflamator
Stabilizator de membrană
Antioxidant
Provitamina A
Activitate anticarcinogenetică
Induc diferențierea celulară
Activitate antimicrobiană
Activitate antifungică
Efect Imunostimulant
Activează transcripția receptorilor pentru ac retinoic
Odorific, colorant, gustativ
CAROTENOIZILOR
în natura
în corp cca
în ochi
%
în creier, Luteina reprezintă cca
Prezența carotenoizilor în
RETINă
Macula
In centrul retinei se afla Macula, zona in care lumina focalizeaza si este transformata in imagini. Aici exista cea mai mare concentratie de fotoreceptori din retina. Deasupra acestora se afla PIGMENTUL MACULAR, care are rolul de a filtra lumina albastra, iar acesta este format exclusiv din cei 3 carotenoizi din care este constituit si MacuShield: Luteina, Zeaxantina si Mezo Zeaxantina
Pigmentul macular
Carotenoizi
Luteina
Xantofil periferic
Mezo Zeaxantina
Xantofil ultra central
Zeaxantina
Xantofil central
Focus
Puterea carotenoizilor
- L + z + mz 60%
- mz 45%
- z 32%
- l 25%
DIETă SAU SUPLIMENTE
Cea mai buna variantă pe care o putem alege este întotdeauna să avem o dieta sănătoasă și bogată în fructe și legume pentru că acestea sunt cele ce ne oferă echilibru în organism și carotenoizii de care corpul nostru are nevoie.
Există situații în care din motive diverse (fie că avem un consum mai ridicat, fie că anumite alimente nu sunt disponibile) organsimul nostru să aibă nevoie de sprijin și aici intervin suplimentele alimentare.
MacuShield este suplimentul alimentar care conține toți cei trei carotenoizi prezenți în maculă și structurile oculare, care a dovedit, pe parcursul studiilor clinice că poate suplimenta organsimul astfel încât să susțină cu succes funcțiile ochiului, îmbunătățind sensibilitatea la contrast și oferind protecție împotriva unor afecțiuni retiniene precum degenerescența maculară legată de vârstă sau retinopatia diabetică.